Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Únava môže byť prejavom nedostatku železa

Únava môže byť prejavom nedostatku železa

Viete, že častým prejavom nedostatku železa v tele je nadmerná únava a pocit fyzickej slabosti? Vyčerpané ľudské telo, zlá nálada, pocit hladu...to všetko patrí medzi najčastejšie varovné signály, ktoré nám dávajú najavo, že je čas doplniť dôležité železo. Jeho nedostatkom trpí viac ako 40 % populácie a deficit najviac zasahuje ženy, najmä v období menštruácie. Tí, ktorých trápi nedostatok železa sa častokrát zadýchavajú, vypadávajú im vlasy a majú neprirodzene bledú pleť. Najčastejšou príčinou vzniku chudokrvnosti – anémie je práve nedostatočná zásoba železa v organizme.
Deficitu železa sa dá však predísť a to zabezpečením jeho dostatočného príjmu pre náš organizmus vhodným výberom stravy a adekvátnou suplementáciou prostredníctvom výživových doplnkov. Železo vplýva na náš imunitný systém, koncentráciu, spánok i trávenie a prejavy jeho nedostatku nemožno ignorovať.

Ľahšie vstrebávanie pomocou vitamínu C

Železo z biologického hľadiska zaraďujeme medzi najdôležitejšie biogénne prvky, ktoré sú potrebné pri procesoch prebiehajúcich v našom organizme. Zohráva dôležitú úlohu pre transport kyslíka z pľúc až do buniek, pretože tvorí súčasť hemoglobínu v krvi. Vedeli ste, že jeho náročnejšie vstrebávanie sa v organizme možno uľahčiť jeho konzumáciou v kombinácií s vitamínom C? Jeho vstrebávanie dokáže zvýšiť až dvojnásobne.
Železo je pre naše telo jedinečné, pretože je minerálnou látkou, ktorú nie je možné v ľudskom organizme nahradiť žiadnou inou, ktorá by dokázala plniť jeho funkcie, preto by sme mali dbať na zodpovedné dodržiavanie jeho odporúčanej dennej dávky. V prípade mužov, je odporúčaným denným príjmom biogénneho prvku železa 10 až 15 mg. Ženy by mali dbať na prísun železa o trochu viac a to najmä v období menštruácie, tehotenstva a kojenia, kedy sa odporúča prijať 18 až 20 mg za deň. Na príjem železa by mali dbať i deti v dospievajúcom veku, ktorí by mali denne zásobovať svoje telo aspoň 20timi mg.

Vedeli ste, že sója a tofu sú bohatým zdroj železa?

Čuduj sa svetu, ale naozaj existujú i potraviny, ktoré dokážu prekážať procesu vstrebávania do nášho organizmu. Obľúbená čierna káva, mlieko, kakao, silný čierny čaj, ale i alkoholické nápoje dokážu byť pre železo menším nepriateľom. Dostatočný príjem železa spoločne i s bielkovinami, kyselinou listovou a vitamínmi skupiny B prospieva ku správnej krvotvorbe, ktorú najlepšie podporíme správnou životosprávou a spôsobom stravovania sa. Pre všetkých vegánov a vegetariánov nie je bezmäsitá strava v prípade dostatku železa žiaden problém, pretože sója, strukoviny i tofu sú bohatým zdrojom dôležitého minerálneho prvku. Dôležité je však podotknúť, že v prípade rastlinných zdrojov potravín je vstrebávanie železa o niečo ťahšie.
V prípade tých, ktorí konzumáciu mäsa zaraďujú do svojho pravidelného jedálnička, je skvelým zdrojom železa je práve hovädzie a bravčové mäso, ale i pečeň a vnútornosti. Pre doplnenie zásoby železa sa oplatí zaradiť do svojho jedálničku a pravidelne konzumovať špenát, banány, mrkvu, uhorky, cviklu, ale i čučoriedky a brusnice. Nezabúdajte na vajíčka a celozrnné potraviny. A na záver máme výbornú správu i pre všetkých maškrtníkov a milovníkov horkej čokolády, ktorá je tiež považovaná za vhodný zdroj tejto dôležitej minerálnej látky, ktorá je pre naše telo nenahraditeľná.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem Vám veľmi pekne poďakovať za perfektne a rýchlo vybavenú objednávku a tiež za taštičku plnú milých drobností, veľmi ste ma potešili. Prajem celému Vášmu tímu nech sa Vám dobre darí v práci aj v osobnom živote.“

G.Erhardtová