Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaPre vanilku vo všeobecnosti platí výrok, že je to voňavý pomocník na dobré trávenie. Vanilkovú vôňu a chuť spoznávame každý deň v rôznych chutných dezertoch, zmrzlinách, kokteiloch a podobne. Vanilková príchuť sa stala súčasťou množstva jedál, a preto by sme sa mali o nej niečo dozvedieť a spoznať jej účinky. V minulosti patrila ku klenotom medzi koreninami a je tomu tak aj dodnes. Pretože len pravá vanilka vytvorí tú správnu chuť a nádhernú vôňu, ktorou dokážeme opantať naše zmysly. Pozrime sa preto bližšie na vanilku voňavú, konkrétnejšie jej struky, ktoré sú zdrojom voňavej a účinnej sily.
Niečo z histórieUž stáročia používali mexickí Aztékovia vanilku na to, aby ňou dochucovali svoj obľúbený nápoj, ktorý bol pripravovaný z kávových zŕn a kukuričnej múky. Do Európy vanilku priniesli Španieli. Bolo to koncom 16. storočia. Avšak nastal problém, že vanilka sa nezakorenila. Až v roku 1863 zistil jeden belgický botanik, že vanilka potrebuje na svoje opelenie špeciálny druh hmyzu, ktorý žije len v Mexiku. To znamená, že kdekoľvek inde potrebuje vanilka na svoje prežitie umelé opelenie.
Opis rastlinyVanilka je popínavá rastlina, ktorá patrí do čeľade Orchidaceae – vstavačovité. Jej stonky môžu byť dlhé až 30 metrov. Má vzdušné korene, ktorými sa podopiera o svoje okolie. Listy má mäsité a veľké. Majú dĺžku 15 až 20 centimetrov. Najdôležitejšie pre konzumáciu sú jej tobolky, resp. struky, ktoré v sebe ukrývajú množstvo semienok. Z rastlinky sa využívajú čerstvé, zelené struky (tobolky).
Obsah účinných látokVeľmi účinnou látkou vo vanilke je vanilozid, resp. glykozid, ktorý sa v procese sušenia mení na vanilín, a to je látka, ktorá vanilke dodáva jej úžasnú špecifickú vôňu.
Príprava a použitieVanilka sa používa len na vnútorné použitie. Samozrejme je vo svete kozmetiky súčasťou mnohých krémov a iných prípravkov na pleť, či vlasy, avšak vo forme prípravy doma ju používame najmä vnútorne. Používame ju v kombinácii s cukrom ako vanilkový cukor, sirup alebo sa z nej pripravuje tinktúra. Najbežnejšou metódou prípravy je preváranie strukov s látkou, ktorú chceme dochutiť. Napríklad s čokoládou a rôznymi nálevmi, ktoré potom používame na dochutenie múčnikov, nápojov a podobne.
Účinky vanilkyAko som v úvode spomínala, vanilka nám výrazne pomáha s trávením. Okrem toho však aj v ďalších oblastiach. Tu je niekoľko z nich:
V prípade, že máte záujem o niektoré produkty z vanilky, naša stránka vám ponúka viacero možností. Napríklad BIO vanilkové lusky, BIO vanilkový cukor. Okrem toho vám ponúkame množstvo pudingov s vanilkovou príchuťou, sušienky a podobné produkty. Rovnako máme v ponuke vanilkový éterický olej, vanilkový elixír z Madagaskaru, alebo BIO vanilku v jojobovom oleji. Je na vás, čo si vyberiete.
Vanilku môžete používať akokoľvek a do rôznych druhov dezertov a dobrôt. Vanilka má úžasnú vôňu, a preto na ňu vo svojej kuchyni a jedálničku netreba zabúdať. Má množstvo zaujímavých účinkov na náš organizmus. Vyskúšajte svojej polovičke pripraviť chutný dezert z vanilky a možno sa vám osvedčia účinky tejto rastliny ako afrodiziaka. Alebo sa zamerajte na pomoc svojmu tráveniu a uvidíte, že vám pomôže.
„Objednaný tovar som si prebral v poriadku.p.Evka bol som milo prekvapený ako rýchlo mi bol tovar doručený. Ďakujem Vám a želám, nech sa Vám len dobre darí.Teším sa na ďalšiu spoluprácu. “