Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Už sa teším na zdravé mňamky od vás. Máte super eshop, aj ceny sú celkom primerané ;-)“
Marienka Hasprová
Pre vanilku vo všeobecnosti platí výrok, že je to voňavý pomocník na dobré trávenie. Vanilkovú vôňu a chuť spoznávame každý deň v rôznych chutných dezertoch, zmrzlinách, kokteiloch a podobne. Vanilková príchuť sa stala súčasťou množstva jedál, a preto by sme sa mali o nej niečo dozvedieť a spoznať jej účinky. V minulosti patrila ku klenotom medzi koreninami a je tomu tak aj dodnes. Pretože len pravá vanilka vytvorí tú správnu chuť a nádhernú vôňu, ktorou dokážeme opantať naše zmysly. Pozrime sa preto bližšie na vanilku voňavú, konkrétnejšie jej struky, ktoré sú zdrojom voňavej a účinnej sily.
Niečo z histórieUž stáročia používali mexickí Aztékovia vanilku na to, aby ňou dochucovali svoj obľúbený nápoj, ktorý bol pripravovaný z kávových zŕn a kukuričnej múky. Do Európy vanilku priniesli Španieli. Bolo to koncom 16. storočia. Avšak nastal problém, že vanilka sa nezakorenila. Až v roku 1863 zistil jeden belgický botanik, že vanilka potrebuje na svoje opelenie špeciálny druh hmyzu, ktorý žije len v Mexiku. To znamená, že kdekoľvek inde potrebuje vanilka na svoje prežitie umelé opelenie.
Opis rastlinyVanilka je popínavá rastlina, ktorá patrí do čeľade Orchidaceae – vstavačovité. Jej stonky môžu byť dlhé až 30 metrov. Má vzdušné korene, ktorými sa podopiera o svoje okolie. Listy má mäsité a veľké. Majú dĺžku 15 až 20 centimetrov. Najdôležitejšie pre konzumáciu sú jej tobolky, resp. struky, ktoré v sebe ukrývajú množstvo semienok. Z rastlinky sa využívajú čerstvé, zelené struky (tobolky).
Obsah účinných látokVeľmi účinnou látkou vo vanilke je vanilozid, resp. glykozid, ktorý sa v procese sušenia mení na vanilín, a to je látka, ktorá vanilke dodáva jej úžasnú špecifickú vôňu.
Príprava a použitieVanilka sa používa len na vnútorné použitie. Samozrejme je vo svete kozmetiky súčasťou mnohých krémov a iných prípravkov na pleť, či vlasy, avšak vo forme prípravy doma ju používame najmä vnútorne. Používame ju v kombinácii s cukrom ako vanilkový cukor, sirup alebo sa z nej pripravuje tinktúra. Najbežnejšou metódou prípravy je preváranie strukov s látkou, ktorú chceme dochutiť. Napríklad s čokoládou a rôznymi nálevmi, ktoré potom používame na dochutenie múčnikov, nápojov a podobne.
Účinky vanilkyAko som v úvode spomínala, vanilka nám výrazne pomáha s trávením. Okrem toho však aj v ďalších oblastiach. Tu je niekoľko z nich:
V prípade, že máte záujem o niektoré produkty z vanilky, naša stránka vám ponúka viacero možností. Napríklad BIO vanilkové lusky, BIO vanilkový cukor. Okrem toho vám ponúkame množstvo pudingov s vanilkovou príchuťou, sušienky a podobné produkty. Rovnako máme v ponuke vanilkový éterický olej, vanilkový elixír z Madagaskaru, alebo BIO vanilku v jojobovom oleji. Je na vás, čo si vyberiete.
Vanilku môžete používať akokoľvek a do rôznych druhov dezertov a dobrôt. Vanilka má úžasnú vôňu, a preto na ňu vo svojej kuchyni a jedálničku netreba zabúdať. Má množstvo zaujímavých účinkov na náš organizmus. Vyskúšajte svojej polovičke pripraviť chutný dezert z vanilky a možno sa vám osvedčia účinky tejto rastliny ako afrodiziaka. Alebo sa zamerajte na pomoc svojmu tráveniu a uvidíte, že vám pomôže.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Už sa teším na zdravé mňamky od vás. Máte super eshop, aj ceny sú celkom primerané ;-)“
Marienka Hasprová
