Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vanilkový a vanilínový cukor

Vanilkový a vanilínový cukor

Zamýšľate sa, čo sa asi tak ukrýva pod názvom tohto článku? Možno ste milovníkmi pečenia a teraz čakáte aká informácia na vás z tohto článku vypadne. Či je kvalitný a či nekvalitný. Celá pointa tkvie v rozbore vanilkových a vanilínových cukrov, ktoré sa na našom trhu nachádzajú. Výsledkom rozboru, ktorý sa vykonal v českej republike bolo zistenie, že výrobcovia vanilkových a vanilínových cukrov sú naozaj šetrní. Ale len k svojej peňaženke, pretože v dôsledku šetrenia a vďaka náhradám, ktoré do vanilkového cukru pridávajú nám v podstate obyčajný krupicový cukor s názvom vanilkový predávajú za obrovské peniaze. Skúste si prepočítať cenu vanilkového cukru na kilogram v súvislosti s jeho cenou za maličký balíček tohto nenahraditeľného pekárenského pomocníka. Suma je vysoká, no zloženie katastrofálne. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Vanilkový alebo vanilínový

V prvom rade si musíme ujasniť fakt, že vanilka je medzi koreninami hneď druhá najdrahšia korenina po šafráne. Už v minulosti to ľudia vedeli a znamenala veľké bohatstvo. Ľudia ju nazývajú aj kráľovnou medzi koreninami. Práve tá časť, ktorá nás na rastline zaujíma je vlastne tobolkou jedlej orchidey pochádzajúcej z Mexika. Avšak niektorí výrobcovia asi ani nevedia ako taký vanilkový lusk vyzerá, na akej rastline rastie a ako sa z nej získava. Veľmi dobre vieme, že pečenie sa bez vanilkového cukru nezaobíde a ako som už spomínala najväčšou katastrofou je, že vanilkový cukor s vanilkou toho veľa spoločného nemá. V súčasnosti vyrábaný cukor tohto druhu sa vyrába z klasického krupicového cukru a uhlia. Áno, dobre počujete. Vyrába sa z hnedouhoľného dechtu. Dôležité je však pozrieť sa aj či si kupujete vanilínový alebo vanilkový cukor, pretože práve vo vanilínovom sa nachádzajú prísady vyrábané z dechtu. Samotná látka vanilín, vyrábaná z hnedouhoľného dechtu sa nazýva etylvanilín. Je to vlastne aromatickejšia verzia prírodného vanilínu. Je tri až štyrikrát aromatickejší ako prírodný vanilín. Kedysi bol tento vanilín vyrábaný z oleja inej koreniny, klinčeka. Alebo sa taktiež vyrábal z drevného odpadu, ktorý vzniká pri výrobe papiera.

Označovanie potravín

Už mnohokrát ste sa stretli s označeniami zloženia, ktoré boli zavádzajúce alebo nepravdivé. Napríklad pri označovaní potravín, ktoré glutaman obsahovali, výrobcovia napísali na obal, že je to výrobok bez tejto prísady. Je to smutný fakt a my sa preto musíme naučiť rozpoznať klamstvo a naučiť sa skúmať výrobky podľa zloženia. Musíme však povedať, že pri vanilínovom a vanilkovom cukre platia zaujímavé zásady. V našej krajine ale aj v susednej Českej republike je stanovené, že buď výrobca zadá na výrobok slovo etylvanilín alebo si vyberie šetrnejšie slovo, ktorým je buď aróma alebo aromatizované. Presne takto je označená väčšina vanilínových cukrov, ktoré máme na trhu. Preto človek nevie, ako bola aróma pridaná do vanilínového cukru vyrobená a podobne. V prípade vanilkového cukru je to trošku inak, pretože je zadaná norma, ktorá stanovuje, koľko približne by mal vanilkový cukor z ozajstnej vanilky obsahovať. Dané množstvo nie je striktné, pretože norma je napríklad v prípade našich susedov nezáväzná, a preto ho výrobcovia pridávajú do výrobkov v iných množstvách a nemyslite si naivne, že vo vyšších, pretože sú to omnoho menšie čísla, ba miniatúrne. Všetky testované vanilkové cukry dopadli v teste veľmi zle, pretože obsah vanilky v grame cukru bol naozaj nízky a to znamená, že platíme za obyčajný cukor, ktorý sa hrá na vanilkový.

Príprava ozajstného vanilkového cukru

Ak chcete mať istotu, že pri pečení alebo varení používate skutočne vanilkový cukor, ktorý neobsahuje zdraviu škodlivé látky, môžete si ho pripraviť podľa nášho receptu. Vezmite si krupicový cukor, vhodný a zdravší je samozrejme hnedý trstinový cukor. Potrebujete dve šálky tohto cukru. Vsypete ich do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. Ďalej budete potrebovať jeden vanilkový lusk. Ten prerežete a čepeľou noža z neho zotriete vnútro, ktoré zamiešate do cukru v nádobe. K celému obsahu ešte priložíte aj obal z vanilkového lusku, nádobu uzavriete a necháte takto stáť štrnásť dní. Po tejto dobe je vanilkový cukor hotový a pripravený na pečenie alebo čokoľvek iné, čo s ním budete robiť. Jedine v tomto prípade máte istotu, že vanilkový cukor sa stretol s vanilkou a môžete vďaka nemu vytvoriť naozaj úžasné dezerty.

Keď sa pozeráme na krutú realitu a produkty, ktoré každý deň kupujeme, je smutné, že výrobcovia a dokonca aj takí, ktorých považujeme za špičku a najvyššiu kvalitu nám dokážu predávať nekvalitné ba až škodlivé výrobky, ktorých zloženie je iné než si predstavujeme. Musíme si dávať pozor na to, čo kupujeme, poriadne sa oboznamovať s pravidlami označovania zloženia výrobkov, poprípade si preštudovať normy, ktoré nám poukážu na slobodu výrobcov pri voľbe zložiek, ktoré sa do finálnych výrobkov pri ich výrobe pridávajú. Vanilka je vznešená, no vanilkový cukor nie. Privoňaním nedokážeme zistiť, čo taký cukor obsahuje, avšak po prečítaní tohto článku budete poznať lepšiu alternatívu výroby vlastného vanilkového cukru, ktorý bude zaručene vanilkový.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za balik, prisiel v poriadku a vyrobky tiez... Obzvlast spokojna som s cajmi, ktore ocenila aj moja 6 rocna dcera... dakujem“

Kristína