Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Víno, nápoj bohov

Víno, nápoj bohov Najskôr vás očarí jeho vôňa. Potom príde na rad prvý dúšok... a vo Vašom výraze tváre sa zjaví milé prekvapenie a následne aj šťastný úsmev. „Víno je medzi nápojmi najušľachtilejšie, medzi liekmi najchutnejšie a medzi pokrmami najpríjemnejšie!“ (Plutarchos).

História vína na Slovensku
Vinič sa podľa nálezov pestoval ešte pred príchodom Rimanov. Na vrchu Molpír pri Smoleniciach sa našlo 7 vinohradníckych nožov a hlinená nádoba na víno zo 7. a 6. storočia p. n. l. Neskôr kniežatá Veľkej Moravy víno milovali a modlili sa k nemu o čom svedčia 3 modlitby pri vysádzaní vinice, pri oberaní hrozna a modlitba nad kvasiacim muštom. O pár rokov neskôr Mária Terézia sa po ochutnaní Frankovky modrej z Rače stala jej vernou poddanou a postarala sa o nehynúcu slávu tohto vína.

Prečo víno?
Víno okrem blahodarných účinkov na ľudský organizmus poskytuje širokú škálu rôznych vôni a chutí, ktoré zvýrazňujú a dopĺňajú jedlá. Podporuje trávenie, odbúrava cholesterol a spomaľuje rast zhubných nádorov. Pomáha chrániť pred nervovými ochoreniami a pomáha uvoľniť napätie a stres.
V červenom víne je optimálna kombinácia rôznych látok, ktoré majú na organizmus veľmi komplexný účinok. Základným je potláčanie oxidačného stresu. Prírodné látky obsiahnuté v ňom majú vo viacerých smeroch účinky aj na kardiovaskulárny systém pri znižovaní krvného tlaku. Tretím veľmi dôležitým účinkom je znižovanie zrážanlivosti krvi.
Na zdravie človeka nevplýva pozitívne len pitie červeného vína, ale aj bieleho - pravda s mierou. Vo svojich ochranných účinkoch sa biele víno dokonca vyrovná červenému a v niektorých ohľadoch ho dokonca predbehne. Striedma konzumácia bieleho vína spôsobuje pokles hladiny tzv. zlého cholesterolu LDL, ktorý podporuje vápenatenie tepien, zatiaľ čo hladina dobrého cholesterolu HDL, chrániaceho srdce, v organizme stúpa. Ďalším kladom bieleho vína je, že obsahuje polyfenoly, organické zlúčeniny, ktoré fungujú ako antioxidanty a chránia organizmus pred škodlivými účinkami kyslíkových radikálov. Pitie vína taktiež znižuje tvorbu látok podporujúcich zrážanlivosť krvi. Práve zvýšená zrážanlivosť krvi má na svedomí mnohé embólie, trombózy, srdcové a mozgové infarkty.
Víno sa však nedá použiť ako liečebný prostriedok, ale ako doplnok je určite vhodný.

Vyberte víno k jedlu
Víno je najhygienickejší nápoj. Výber vína k jedlu a naopak, je vždy veľmi náročná a zodpovedná úloha založená na subjektivite človeka, ktorý sa pokúša zosúladiť pokrm s vínom tak, aby docielil ich ideálne partnerstvo. Pritom platí, že je nevyhnutné poznať charakter vína, ako aj zloženie a technologický postup prípravy jedla.

Všeobecné pravidlá o vzťahu jedla a vína sa môžu z rôznych zdrojov podstatne líšiť, avšak základný aspekt je nesporný. Ak volíte víno k jedlu, tak platí, čím delikátnejšie a jemnejšie, tým jemnejšiu chuť a vôňu by mal mať aj zvolený druh vína. Jedla s výraznejšou chuťou je možné kombinovať s chuťovo plnšími vínami a naopak. Napríklad z ľahkého vína k ostrej orientálnej omáčke sa stane v ústach nevýrazná tekutina a obrátený extrém, dusená šunka zapitá výrazným a mohutným vínom rozhodne neponúkne kulinársky zážitok. Platí teda, víno a pokrm musia vzájomne ladiť, musia sa spolu podporovať a doplňovať a ani jedna zložka nesmie mať navrch. Jedine tak sa docieli najlepšieho zážitku.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„presne tak som si to predstavovala, ste suverejne najlepší, dakujem vám. “

maria lacikova