Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Všetko čo by ste mali vedieť o nedostatku horčíka

Všetko čo by ste mali vedieť o nedostatku horčíka

Vedeli ste, že horčík je druhý najhojnejší minerál v ľudskom tele? (Mimochodom prvý je vápnik) Tento základný minerál pomáha s viac ako 300 biochemickými procesmi v tele. Avšak milióny ľudí po celom svete trpí jeho nedostatkom a ani len o tom netuší.
Možno aj preto, že jeho nedostatok je veľmi ťažké zistiť prostredníctvom tradičných, laboratórnych testov (asi len 1% horčíka sa nachádza v krvi). Väčšina horčíka je uložená v kostiach a orgánoch, kde sa používa pre mnoho biologických funkcií.

Okrem hnacej energie v bunkách, udržania správnej nervovej a svalovej funkcie, pravidelného srdcového rytmu, horčík tiež pomáha zabezpečiť silné kosti a podporiť funkciu imunitného systému. Bez neho, môže dôjsť k veľkému počtu zdravotných problémov.
No keďže je nedostatok horčíka často prehliadaný, veľký počet ľudí trpí z dôvodu nepresných diagnóz a neúčinnej liečby, ktorá nerieši ich hlavný problém.

Aké sú príznaky nedostatku horčíka?

Nedostatok horčíka prichádza s konkrétnymi "záhadnými" a nebezpečnými symptómami spojenými najčastejšie s nejakým chronickým problémom.

  • V prvej fáze sa môžete cítiť chronicky unavený a letargický - fyzicky, psychicky aj emocionálne.
  • Ďalším spoločným znakom je nespavosť, svalové kŕče, nervové zášklby, bolesti hlavy, úzkosť, zhoršená pamäť a kognitívne funkcie, predmenštruačná podráždenosť, časté močenie, extrémny smäd a hlad, rozmazané videnie...
  • Ak ani po týchto príznakoch jeho hladinu nedoplníme, telo nebude mať žiadne zásoby na to, aby sa vysporiadalo so stresom (mentálny, emocionálny, fyzický, vplyv prostredia).
  • Nakoniec môže dôjsť k necitlivosti, brneniu, svalovým kŕčom a poškodeniu funkcie srdca. Pri zasiahnutí tkaniva v srdci, môže dôjsť k abnormálnemu srdcovému rytmu a dokonca až k srdcovému zlyhaniu.

Aký druh horčíka zvoliť?

Existujú rôzne podoby horčíka, preto je vhodné naučiť sa rozlišovať ich a vedieť si správne vybrať takú, ktorá je pre vás tou najvhodnejšou.

  • Oxid horečnatý - lacná, ľahko dostupná voľba no zároveň má aj najhoršiu absorpciu.
  • Citrát horečnatý - ak nemáte žiadne vážne zdravotné problémy a chcete doplnok pre každodenné použitie, potom je tento druh dobrou voľbou. Je potrebné ale poznamenať, že vo vyšších dávkach môže mať mierne laxatívne účinky (pre niekoho dobrá pre iného zlá správa).
  • Chelátová forma (tzv. organická) - je cenovo drahšia, no môže sa užívať vo väčších dávkach, s menším počtom vedľajších (laxatívnych) účinkov. Pri takejto forme dokáže naše telo vstrebať až 95% živín ! Pri anorganickej, je to často krát menej ako 10%. Tento druh sa odporúča najmä pre tých, ktorí musia užívať vyššie dávky v dôsledku zdravotných ťažkostí.
  • Laktát horečnatý – patrí síce k organickým formám avšak s častými tráviacimi ťažkosťami.
  • Horčík v podobe Angstrom - poskytuje najlepšiu absorpciu s takmer nulovými gastrointestinálnymi problémami. Minerál v tejto tekutej podobe je menší v porovnaní s ľudskými bunkami a nevyžaduje sa jeho trávenie. Ponúka až 99,9% absorpciu! Jednoducho povedané - čím menšie častice horčíka, tým väčšia je pravdepodobnosť, že bude schopný prejsť miniatúrnymi otvormi v bunkových stenách. Jedinou nevýhodou je jeho nedostupnosť na slovenskom trhu.

Naše telo dokáže celkom rýchlo reagovať na doplnenie horčíka. Ak teda máte nejaké z vyššie uvedených príznakov, nepodceňujte ich, prekonzultujte ich s vašim ošetrujúcim lekárom a pomôžte telu zásobiť ho týmto životne dôležitým minerálom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“

Helena Kollárová