Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Výhody potravín sušených mrazom

Výhody potravín sušených mrazom p>Ak chcete uchovať Vaše potraviny čo najdlhšie čerstvé, musí sa z nich odstrániť vlhkosť.
Ak sa vlhkosť neodstráni, mikroorganizmy (ako sú baktérie) sa začnú množiť, čo následne vedieť k rozkladu potravín a rastu plesní.
Najčastejšie sa využívajú 2 postupy: dehydratácia a lyofilizácia.

Dehydratácia

Tento proces sa používa už stáročia. Potraviny sa sušia tým, že v sušičke cirkuluje horúci a suchý vzduch. Teploty sú nastavené dostatočne vysoko na to, aby odstránili vodu, ale nie natoľko, aby sa daná potravina uvarila. O niečo zdĺhavejší je proces sušenia na slnku, ale výsledok je spravidla rovnaký, potravinu zbaviť vody.

Lyofilizácia je najúspešnejší spôsob konzervácie potravín

Ide o relatívne nový a moderný proces. Potravina sa umiestni na veľké regály do vnútra vákuovej komory, kde sa teplota zníži pod bod mrazu (-50 až -80 ℃) a potom sa pomaly dvíha (proces sušenia). Voda v potravinách sa premení z pevného skupenstva do plynného, čím sa zachová pôvodná štruktúra, nutričné hodnoty a chuť.
Keď sa proces lyofilizácie ukončí, potravina sa vákuovo zabalí a takto ju možno skladovať pri izbovej teplote po celé roky, bez kazenia.

Čím viac vody a kyslíka odstránite z potravín, tým dlhšia bude ich životnosť. Proces lyofilizácie je pri odstraňovaní týchto látok najúspešnejší. Z pomedzie všetkých konzervovaných potravín, majú tieto najdlhšiu trvanlivosť (cca 25-30 rokov), uchovajú si pôvodnú nutričnú hodnotu, chuť a textúru.

Z týchto dvoch procesov, dehydratácia odoberie cca 90 až 95% obsahu vlhkosti, zatiaľ čo lyofilizáciou sa odstráni cca 98 až 99%. Čím nižší je obsah vlhkosti, tým dlhšia je doba skladovateľnosti.

Aké sú výhody lyofilizácie?

  • Tento proces uchováva nutričnú hodnotu čerstvého produktu, rovnako ako aj jeho sviežu vôňu a farbu.
  • Po rehydratácii je potravina rovnako čerstvá a výživná, ako to bolo v okamihu, keď bola zmrazená.
  • Lyofilizácia robí potravinu chutnejšou. Pri dehydratácii je napr. výsledné ovocie príliš tvrdé, gumenné,...
  • Lyofilizácia podstatne znižuje hmotnosť danej potraviny. Ak si zbalíte balíček mrazom sušených jahôd na cestu, ani neviete, že ich máte.
  • Mrazom sušené potraviny je možné rýchlejšie pripraviť. Dehydrované potraviny si vyžadujú varenie či hodiny namáčania. Pri lyofilizovaných stačí pridať vodu - teplú alebo studenú a počkať cca 5-8 minút.

Všeobecne platí: dehydrované potraviny sú lacnejšie ako tie, ktoré sa sušili mrazom. Rozdiel v cene je potrebné zvážiť vzhľadom na zachovanie nutričných výhod, hmotnosť (praktické hľadisko), chuť a dobu skladovateľnosti.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Mam pochybnosti vzdy ked kupujem cez internet, ale s vasim obchodom som bola spokojna a nakupim aj nabuduce.“

L. Melicherikova