Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaTento proces sa používa už stáročia. Potraviny sa sušia tým, že v sušičke cirkuluje horúci a suchý vzduch. Teploty sú nastavené dostatočne vysoko na to, aby odstránili vodu, ale nie natoľko, aby sa daná potravina uvarila. O niečo zdĺhavejší je proces sušenia na slnku, ale výsledok je spravidla rovnaký, potravinu zbaviť vody.
Ide o relatívne nový a moderný proces. Potravina sa umiestni na veľké regály do vnútra vákuovej komory, kde sa teplota zníži pod bod mrazu (-50 až -80 ℃) a potom sa pomaly dvíha (proces sušenia). Voda v potravinách sa premení z pevného skupenstva do plynného, čím sa zachová pôvodná štruktúra, nutričné hodnoty a chuť.
Keď sa proces lyofilizácie ukončí, potravina sa vákuovo zabalí a takto ju možno skladovať pri izbovej teplote po celé roky, bez kazenia.
Čím viac vody a kyslíka odstránite z potravín, tým dlhšia bude ich životnosť. Proces lyofilizácie je pri odstraňovaní týchto látok najúspešnejší. Z pomedzie všetkých konzervovaných potravín, majú tieto najdlhšiu trvanlivosť (cca 25-30 rokov), uchovajú si pôvodnú nutričnú hodnotu, chuť a textúru.
Z týchto dvoch procesov, dehydratácia odoberie cca 90 až 95% obsahu vlhkosti, zatiaľ čo lyofilizáciou sa odstráni cca 98 až 99%. Čím nižší je obsah vlhkosti, tým dlhšia je doba skladovateľnosti.
Všeobecne platí: dehydrované potraviny sú lacnejšie ako tie, ktoré sa sušili mrazom. Rozdiel v cene je potrebné zvážiť vzhľadom na zachovanie nutričných výhod, hmotnosť (praktické hľadisko), chuť a dobu skladovateľnosti.
„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“