Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vyskúšajte nahradiť obyčajné zemiakmi batátmi

Vyskúšajte nahradiť obyčajné zemiakmi batátmi

Kto ešte nezaradil do svojho jedálnička kozumáciu sladkých zemiakov, netuší, o čo prichádza. Predstavme si batáty, ich zdravotné účinky, rozdiely od obyčajných zemiakov, ale i ich netradične tradičné spôsoby prípravy, ktoré vďaka sladkým zemiakom prinesú chuťovým bunkám nové kulinárske zážitky. Ľuľok zemiakový, hovoro- zemiak kozumný pozná azda každý z nás. Patrí medzi najvýznamnejšie spomedzi poľnohospodárskych plodín, ktoré sú nenáročné na podmienky pestovania, je výživným zdrojom sacharidov a vlákniny. Sladké zemiaky, podobne ako konzumné, pôvodne pochádzajú zo strednej Ameriky a v Európe boli dokonca známe oveľa skôr ako ich príbuzné obyčajné zemiaky.

Odlišnosť batátov od kozumných zemiakov nespočíva len vo farbe, ale i v obsahu látok. Ich oranžové sfarbenie spôsobuje vysoký obsah karotenoidov, predovšetkým betakaroténu- rastlinného farbiva, ktoré priaznivo pôsobí proti vzniku rakoviny ďasien, úst, pankreasu i žalúdka. Sladké zemiaky obsahu významné množstvo betakaroténu, nakoľko v jednom batáte je obsiahnutých viac ako 170 percent odporúčanej dennej dávky betakaroténu. Z kalorického hľadiska sú obyčajné zemiaky na tom o trochu výhodnejšie, obsahujú 70 kalóríi na sto gramov, zatiaľ, čo sto gramov sladkých zemiakov obsahuje 86 kalóríi. Kaloricky vyššie hodnoty sú spôsobené vyšším obsahom sacharidov, ktoré sú v batátoch obsiahnuté v množstve 20 gramov, pričom v obyčajných zemiakoch je zastúpenie sacharidov o štyri gramy nižšie. Konzumné zemiaky sú významným zdrojov vlákniny obsahujúc 2,5 gramov a batáty ich i v tomto prvenstve predbehli, obsahujú až 3 gramy vlákniny. Obsah vitamínu C je u sladkých zemiakoch na nižšej úrovni ako v prípade tých obyčajných. Vyšší obsah rozpustného polysaharidu amylóza v sladkých zemiakoch spôsobuje pomalšie zvyšovanie hladiny cukru v porovnaní s kozumnými zemiakmi.

Obsah antioxidantu - betakaroténu, nevyhnutného pre zdravý zrak, nie je ani zďaleka jediný befenit sladkých zemiakov. V ich obsahu nájdeme zastúpený i draslík - minerál priaznivo pôsobiaci na našu srdcovú činnosť, ktorý môže pomôcť predchádzať vzniku srdcových chorôb, obličkových kameňov a môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku. Batáty sú bohaté na obsah vitamínu A, C, i vitamínu B5, B6, E a mangánu. Kozumácia sladkých zemiakov je účinná pri pocitoch plnosti a nafúknutého brucha, ktoré predchádzajú nepríjemnú zápchu, ale i pri žalúdočných vredoch, nakoľko majú na žalúdok upokojujúci účinok. Batáty podporujú správne trávenie a pravidelnú stolicu. Účinné látky obsiahnuté v batátoch povzbudzujú trávenie a preto sa odporúčajú zaradiť do jedálnička tým, ktorý sa pokúšajú o redukciu svojej váhy.

Batáty obsahujú pomerne slušné množstvo kyseliny listovej, ktorá zohráva dôležitú úlohu vo výžive tehotných žien. Vďaka ich obsahu pektínu, ktorý tvorí časťvlákniny, batáty znižujú hladinu cholesterolu v našom organizme. Sladké zemiaky podporujú náš imunitný systém a majú protizápalové zložky, ktoré bojujú proti vzniku chorôb.

Kozumácia sladkých zemiakov je neraz mnohými odporúčaná spoločne so šupkou, pretože bude zachované v nich väčšie množstvo vlákniny a betakaroténu. Obľúbeným spôsobom ich kozumácie je batátové pyré, i krémové batátové polievky, ktoré sú chuťovo podobné polievke z tekvice Hokkaido. V Amerike sú dokonca batáty obľúbenou surovinou pridávanou do sendvičov. Batátové hranolky sú obľúbenou prílohou k mäsu i rybám. Spomedzi raňajkových jedál sú batáty skvelou a chutnou ingredienciou na lievance, ale i placky na slano.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“

R. Bartková