Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“
R. Bartková
Kto ešte nezaradil do svojho jedálnička kozumáciu sladkých zemiakov, netuší, o čo prichádza. Predstavme si batáty, ich zdravotné účinky, rozdiely od obyčajných zemiakov, ale i ich netradične tradičné spôsoby prípravy, ktoré vďaka sladkým zemiakom prinesú chuťovým bunkám nové kulinárske zážitky. Ľuľok zemiakový, hovoro- zemiak kozumný pozná azda každý z nás. Patrí medzi najvýznamnejšie spomedzi poľnohospodárskych plodín, ktoré sú nenáročné na podmienky pestovania, je výživným zdrojom sacharidov a vlákniny. Sladké zemiaky, podobne ako konzumné, pôvodne pochádzajú zo strednej Ameriky a v Európe boli dokonca známe oveľa skôr ako ich príbuzné obyčajné zemiaky.
Odlišnosť batátov od kozumných zemiakov nespočíva len vo farbe, ale i v obsahu látok. Ich oranžové sfarbenie spôsobuje vysoký obsah karotenoidov, predovšetkým betakaroténu- rastlinného farbiva, ktoré priaznivo pôsobí proti vzniku rakoviny ďasien, úst, pankreasu i žalúdka. Sladké zemiaky obsahu významné množstvo betakaroténu, nakoľko v jednom batáte je obsiahnutých viac ako 170 percent odporúčanej dennej dávky betakaroténu. Z kalorického hľadiska sú obyčajné zemiaky na tom o trochu výhodnejšie, obsahujú 70 kalóríi na sto gramov, zatiaľ, čo sto gramov sladkých zemiakov obsahuje 86 kalóríi. Kaloricky vyššie hodnoty sú spôsobené vyšším obsahom sacharidov, ktoré sú v batátoch obsiahnuté v množstve 20 gramov, pričom v obyčajných zemiakoch je zastúpenie sacharidov o štyri gramy nižšie. Konzumné zemiaky sú významným zdrojov vlákniny obsahujúc 2,5 gramov a batáty ich i v tomto prvenstve predbehli, obsahujú až 3 gramy vlákniny. Obsah vitamínu C je u sladkých zemiakoch na nižšej úrovni ako v prípade tých obyčajných. Vyšší obsah rozpustného polysaharidu amylóza v sladkých zemiakoch spôsobuje pomalšie zvyšovanie hladiny cukru v porovnaní s kozumnými zemiakmi.
Obsah antioxidantu - betakaroténu, nevyhnutného pre zdravý zrak, nie je ani zďaleka jediný befenit sladkých zemiakov. V ich obsahu nájdeme zastúpený i draslík - minerál priaznivo pôsobiaci na našu srdcovú činnosť, ktorý môže pomôcť predchádzať vzniku srdcových chorôb, obličkových kameňov a môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku. Batáty sú bohaté na obsah vitamínu A, C, i vitamínu B5, B6, E a mangánu. Kozumácia sladkých zemiakov je účinná pri pocitoch plnosti a nafúknutého brucha, ktoré predchádzajú nepríjemnú zápchu, ale i pri žalúdočných vredoch, nakoľko majú na žalúdok upokojujúci účinok. Batáty podporujú správne trávenie a pravidelnú stolicu. Účinné látky obsiahnuté v batátoch povzbudzujú trávenie a preto sa odporúčajú zaradiť do jedálnička tým, ktorý sa pokúšajú o redukciu svojej váhy.
Batáty obsahujú pomerne slušné množstvo kyseliny listovej, ktorá zohráva dôležitú úlohu vo výžive tehotných žien. Vďaka ich obsahu pektínu, ktorý tvorí časťvlákniny, batáty znižujú hladinu cholesterolu v našom organizme. Sladké zemiaky podporujú náš imunitný systém a majú protizápalové zložky, ktoré bojujú proti vzniku chorôb.
Kozumácia sladkých zemiakov je neraz mnohými odporúčaná spoločne so šupkou, pretože bude zachované v nich väčšie množstvo vlákniny a betakaroténu. Obľúbeným spôsobom ich kozumácie je batátové pyré, i krémové batátové polievky, ktoré sú chuťovo podobné polievke z tekvice Hokkaido. V Amerike sú dokonca batáty obľúbenou surovinou pridávanou do sendvičov. Batátové hranolky sú obľúbenou prílohou k mäsu i rybám. Spomedzi raňajkových jedál sú batáty skvelou a chutnou ingredienciou na lievance, ale i placky na slano.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“
R. Bartková