Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vytvorte si správne stravovacie návyky už od začiatku roka

Vytvorte si správne stravovacie návyky už od začiatku roka

Správne stravovanie - to je aktuálna téma, ktorej sa venuje v tomto čase príliš veľa pozornosti. Každý má na správne stravovanie svoj názor a pohľad, sám vie, ktoré jedlá mu škodia a ktoré nie, na ktoré jedlá je alergický, po prípade mu spôsobujú nevoľnosti a problémy s trávením, či s celým gastrointestinálnym traktom. Všeobecné zásady správneho stravovania sa však významnejšie nemenia. Pri ich dodržiavaní sa celkovo budete cítiť lepšie, zlepší sa vám zdravotný stav, budete menej unavení, vyhnete sa nielen večerným útokom na chladničku, ale aj neželaným výkyvom hmotnosti. Treba si uvedomiť, že jesť by sa malo pravideľne, tj. 5-6 malých porcií za deň, medzi jedlom by nemali byť pauzy dlhšie ako 3-4 hodiny. Chápeme, že mnoho ľudí v produktívnom veku má však problém dodržiavať správny jedálniček a to kvôli časovej a pracovnej vyťaženosti. My vám však poradíme niekoľko veľmi jednoduchých trikov, vďaka ktorým sa vyhnete zďaleka hladu, stánkom s rýchlym občerstvením a pribúdajúcimi kilami na váhe.

1. Raňajky - mali by predstavovať 20- 25% z denného príjmu energie. Aké výhody majú vlastne raňajky? Naštartujete si hneď z rána metabolizmus, vyhnete sa neželanému hladu už v dopoľudnajších hodinách, budete mať energiu už na celý deň a v neskorších hodinách sa vyhnete tzv. vlčiemu hladu, pri ktom ste schopní zjesť všetko, čo vám príjde pod ruky. Ideálne raňajky by mali obsahovať bielkoviny, vlákninu a sacharidy, ktoré zasýtia, poskytnú energiu na správny štart do dňa a hlavne podporia správnu motilitu žalúdka a čriev. Vynikajúcimi a chutnými raňajkami sú napr. ovsené kaše. Príprava je naozaj jednoduchá, časovo nenáročná a ich výhodou sú rôzne varianty a príchute: napr. celozrnná, s jablkom, škoricou, alebo vanilkou. Dá sa vynikajúco dochutiť sezónnym ovocím, alebo kúskom horkej čokolády. Pokiaľ nie ste fanúšikmi ovsenej kaše skúste napríklad jogurt so sezónnym ovocím, kokosové mlieko s vločkami, alebo smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny. Podporíte trávenie hneď z rána, načerpáte energiu a týmito zdravými, vyváženými raňajkami si doprajete aj poriadnu dávku nielen bielkovín, komplexných sacharidov a telu prospešných tukov, ale aj vitamínov, minerálov, vlákniny a stopových prvkov.

2. Desiata - počas pracovného kolotoča nečakajte, kým vám začne od hladu škvŕkať v bruchu. Doprajte si rýchly a zdravý snack, ktorý sa vám v poriadku zmestí do tašky, nemusíte sa zaoberať jeho prípravou a zasýti vás na pomerne dlhý čas do obeda. Takýmto snackom môžu byť rôzne orechy- napr. makadamiové, ktoré vynikajúco nielen zasýtia, ale obsahujú vápnik, horčík, mangán, selén, vitamíny B1 a E, ktoré majú antioxidačné účinky. Alebo píniové oriešky sú tiež vynikajúcou alternatívou. Sú plné bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov C, E, K a omega 3 a 6 mastných kyselín. Ich silnou stránkou je nielen zasýtenie, ale aj detoxikácia, podporujú metabolizmus a majú protektívny účink pri kardiovaskulárnych ochorenia- znižujú celkový cholesterol. Pokiaľ máte alergiu na oriešky, stále si môžete do práce pribaliť kefír, acidofilné mlieka, čerstvé ovocie, zeleninu alebo smoothie. My v Biocare vám vrelo odporúčame smoothie s CHIA semiačkami. Lahodný a chutný nápoj, ktorý vám zlepší pamať a koncentráciu, upraví krvný tlak a doslova vás zaplaví energiou. Na jednu desiatu je to viac ako dosť pozitív!

3. Obed - by mal tvorit cca 30% z celkového denného príjmu energie. Najlepśie je dať si na obed polievku aj hlavné jedlo. Dostatočne vás zasýti a vytvoríte si energiu na popoludnie. Polievka vás skvele nielen zasýti, ale aj poskytne dostatočné množstvo tekutín na hydratáciu a pôsobí preventívne proti žalúdočným vredom. Hlavné jedlo by malo obsahovať bielkoviny (kuracie prsia, bravčové na prírodno, ryby, vajcia, tofu, strukoviny, sója) a komplexné sacharidy (zemiaky, ryža, cestoviny, kuskus) a hlavne čerstvú zeleninu ako prílohu.

4. Olovrant - nepodceňujte silu olovrantu! Lahší snack vás môže zachrániť neskôr od totálneho plienenia chladničky v neskorých nočných hodinách. Ako olovrant vynikajúco poslúži napr. sušené ovocie- banány, višne, papája, marhule alebo hrozienka. Môžete ich jesť samotné, alebo vynikajúco poslúžia ko dochucovadlá do rôznych ovsených kaší alebo jogurtov. Sú zdrojom energie (vďaka glukóze a fruktóze), vlákniny (ktorá priaznivo vplýva na črevnú motilitu) a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

5. Večera - predstavuje kameň úrazu u 90 % ľudí. Existuje mylný názor, že posledné jedlo by sa malo prijať do 18,00 max. do 19,00 hod. večer. Toto je veľký omyl. Posledné jedlo by sa malo prijať ideálne 2,5 hod. pred spánkom. Základom večere by malo byť jedlo, ktoré je pre náš organizmus ľahko stráviteľné. Čiže zelenina v akejkoľvek forme (varená, pečená, grilovaná, alebo aj surová) a k tomu samozrejme bielkoviny (kuracie, bravčové, morčacie, ryby, tuniak, cottage cheese, vajcia alebo tvaroh).
Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidieľ si čoskoro vytvoríte správny jedálniček, ktorého pozitívne účinky sa čoskoro objavia nielen na vašom výzore a ručičke vašej váhy, ale ich hlavne aj pocítite!

Krásny štíhly deň!
Váš BioCare.sk

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcel by som vyjadriť veľkú skopokojnosť z mojej strany, zásielka prišla tým najrýchlejším spôsobom, dostal som pribalený aj darček - pastilky na hrdlo :) , Ďakujem som spokojný, určite si objednám aj nabudúce niečo od Vás!“

Michal Miklovič