Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Vyvážená strava a jej vplyv na zdravie

Vyvážená strava a jej vplyv na zdravie Vzťah medzi vašim zdravím a stravovaním je veľmi úzky. Okrem toho, že si správnou a vyváženou stravou môžete predĺžiť a skvalitniť život, predídete aj mnohým chorobám. Tie sa nie vždy prejavia hneď po zjedení zlej nevyváženej stravy, ale mnohokrát až po rokoch. Príkladom môže byť vysoký cholesterol, ale aj rakovina hrubého čreva, a to sú len dva príklady z mnohých. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že až za 90 percent všetkých chorôb môže zlé stravovanie.

Pestrý jedálny lístok

Váš jedálny lístok má byť pestrý. Prečo? Pretože žiadna potravina vám neposkytne všetky látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Tými látkami sú bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, fytolátky a, samozrejme, voda. Toto je sedem základných zložiek, ktoré potrebujete, aby vaše telo fungovalo.

Vyvážená strava

Všetci určite poznáte potravinovú pyramídu, poďme si však vysvetliť, čo znamenajú jej jednotlivé stupne.
Základom pyramídy, a teda aj základom vašej vyváženej stravy by mali byť celozrnné obilniny, pretože sú pre ľudský organizmus základným zdrojom energie. Jesť by ste teda mali chleba, kukuricu, ryžu, obilné kaše, cestoviny či müsli.
Ďalším stupňom, nemenej dôležitým, je stupeň ovocia a zeleniny. Konzumovaním ovocia a zeleniny prijímate do tela vlákninu, uhľohydráty, vitamíny a minerály. Citrusové ovocia, ale aj egreše a ríbezle sú bohaté na vitamín C, zemiaky zas obsahujú bielkoviny, paprika, paradajky či mrkva obsahujú vitamín A.
Tretí stupeň potravinovej pyramídy je dôležitý pre obsah bielkovín. Sem patria mlieko a mliečne výrobky, ryby, mäso, strukoviny a orechy. Potraviny z tejto skupiny by ste mali konzumovať s mierou a v menšom množstve v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi skupinami.

Poslednou skupinou je skupina zložená zo živočíšnych tukov a cukru. Potraviny z tejto skupiny ako údeniny, slanina, tučné syry, ale aj maslo a rafinovaný cukor jedzte vo veľmi obmedzenom množstve, ba je ich možné aj úplne vynechať a nahradiť inými potravinami. Napríklad živočíšny tuk môžete nahradiť olivovým olejom, cukor zas nájdete v ovocí. Tým, že vylúčite tieto potraviny z jedálneho lístka, znížite riziko obezity a mnohých ďalších chorôb. Len obezita môže napríklad za aterosklerózu, trombózu žíl, srdcovo-cievne choroby, žlčové kamene, choroby kĺbov a chrbtice, cukrovku, karcinóm prsníka či kožné infekcie.

Vyvážená strava a krása
Dámy určite vedia, že pokiaľ pijú málo tekutín, odrazí sa to na ich pleti. Avšak dosť vody nestačí. Pre peknú pleť potrebujete aj prírodné mastné kyseliny, a teda jesť ryby a vitamín C. Ak túžite po pevných nechtoch, zaraďte do svojho jedálnička mlieko a mliečne výrobky, opäť ryby, oriešky či olivový olej. Ak chcete mať lesklé vlasy, jedzte špenát, červené mäso, sušené marhule, ale aj ryby, vajíčka či šampiňóny.

Zmeniť svoje stravovacie návyky nie je jednoduché a určite sa vám to nepodarí zo dňa na deň. Pokiaľ si však svoje zdravie chcete užívať čo najdlhšie, určite sa nad zmenou stravovania zamyslite. Uvidíte, že sa po konzumácii ovocia a zeleniny budete cítiť lepšie, zmizne únava či bolesti hlavy. Dôležité však je, že predídete mnohým, častokrát veľmi závažným chorobám.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“

Alenka