Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Výživové doplnky pre športovcov

Výživové doplnky pre športovcov

Každý športovec si veľmi dobre uvedomuje, že pre výsledky, ktoré očakáva mu občas len pestrý jedálniček nestačí. Aj obyčajný človek, ktorý sa športu venuje len rekreačne už počul o spaľovačoch tukov alebo prípravkoch na rast, ktoré športovci prijímajú z dôvodu zväčšovania objemu. Všetky tieto doplnky sú mnohokrát nevyhnutné pre lepšie výkony a stopercentnú spokojnosť. V tomto článku sa budeme venovať jednotlivým kategóriám doplnkov, ktoré sú na trhu a účinkom, ktoré športovcovi ponúkajú. Nechajte sa inšpirovať aj vy vo vašom cvičebnom a stravovacom pláne. Dnes rozoberieme nevyhnutnosť aminokyselín a taktiež prípravkov dôležitých pre naberanie objemu a samozrejme dôležitý pitný režim športovca.

Aminokyseliny

Veľmi dôležitú časť doplnkov, ktoré sú pre športovcov potrebné tvoria aminokyseliny. Tieto látky nájdeme bežne v potravinách akými sú napríklad mäso, tvaroh alebo vajcia. Sú to stavebné látky bielkovín, presnejšie organické zlúčeniny, ktoré si telo v niektorých prípadoch nedokáže samo vytvoriť, preto ich musíme prijímať stravou. Avšak pre obyčajného človeka, ktorý športuje je náročné každý deň sa týmito potravinami prejedať, aby dostal do tela dostatočné množstvo týchto látok, a preto je nevyhnutné pri takýchto športových výkonoch si ich dodávať doplnkami výživy. Aminokyseliny nájdeme vo forme výživových doplnkov napríklad ako tekuté prípravky, tablety alebo prášky. Každý športovec musí sám prísť na to, čo mu najviac vyhovuje. Medzi najznámejšie aminokyseliny patria esenciálne aminokyseliny ako je napríklad valín, leucín alebo tryptofán a množstvo iných. Poznáme ešte aj semiesenciálne a neesenciálne aminokyseliny, ktoré si telo už vytvoriť vie. Tu patrí napríklad asparagín, cysteín, glycín alebo taurín.

Prípravky podporujúce rast objemu

Takéto druhy prípravkov sú nevyhnutné hlavne vo fáze „objemovky“ to znamená narastania hmotnosti avšak nie z dôvodu tvorby tukových zásob, ale z dôvodu zväčšovania svalovej hmoty. Tieto produkty využívajú hlavne začínajúci športovci v prvotných fázach. Keďže je pre takého človeka cvičenie z pohľadu výdaja energie veľmi vyčerpávajúce, všetky zásoby sa ním spaľujú a nedokáže naberať hmotnosť bez takéhoto prípravku. Tieto doplnky stravy sú zložené hlavne zo sacharidov s vyšším alebo i nižším glykemickým indexom, bielkovín, ktoré sú vo výrobku vo forme napríklad mliečnych bielkovín a cukrov a pri tvorbe svalovej hmotnosti sa bez nich častokrát nepohnete. Okrem toho tieto produkty sú doplnené celým radom vitamínov a stopových prvkov. Doteraz som písala hlavne o gaineroch a proteínových výrobkoch, ale na trhu sa vyskytujú aj kreatinové produkty. Kreatin je pri športovaní, hlavne v kulturistike najpreferovanejším suplementom, vďaka ktorému sa vám podarí naberať len svalovú hmotu. Pre správny výsledok pri športovaní je však najdôležitejšie stanoviť si denný príjem látok, ktoré obsahujú aj tieto doplnky a nastaviť si jedálniček primerane k cieľu, ktorý chceme dosiahnuť.

Voda je nevyhnutná

Okrem doplnkov, ktoré nám pomôžu dodať telu potrebné látky na kvalitné a efektívne budovanie vysnívanej postavy, dôležitou podmienkou je aj pitný režim. Z každej strany sa na nás o ňom valia informácie. Všade nám odporúčajú, koľko asi organizmus potrebuje vody na jeden deň, že máme vodu so sebou nosiť všade a v malých dávkach ju piť počas celého dňa rovnomerne. Pri cvičení je pitný režim pravidlom číslo jeden. Nesmieme na to zabúdať a vodu si musíme dopriať v dostatočnom množstve. Okrem už spomínaných doplnkov na naberanie svalovej hmoty a dodávanie aminokyselín do tela, spoločnosť BioCare ponúka aj osviežujúce nápoje, ktoré vám okrem dôležitej vody dodajú aj skvelé látky do tela. Napríklad rôzne druhy iontových nápojov, ktoré sú vhodné pred a počas cvičenia alebo aj nápoje určené na konzumáciu práve po cvičení, kedy v organizme vyrovnávajú množstvo potrebných látok. Z ponuky si môžete vybrať rôzne produkty, ktoré sa hodia do vášho cvičebného plánu.
Ako som už spomínala, doplnky pri cvičení sú dnes pri dosahovaní športových výkonov nevyhnutné. Je však dôležité, vždy pred výberom doplnku zhodnotiť jeho výživové hodnoty a uvedomiť si, ktoré látky sú pre nás najpodstatnejšie. Rozumne zvolený a používaný výrobok môže športovcovi len pomôcť a podporiť jeho cestu za vysnívaným cieľom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, opatovne chvalim za neuveritelnu rychlost dodavky tovaru. Prave mi postar doniesol balicek.:-)“

Kellyerova