Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Za všetko môže stres

Za všetko môže stres Slovo stres sa začalo častejšie spomínať koncom dvadsiateho storočia, kedy sa zrýchlil náš životný štýl, dostali sa k nám rôzne nezdravé potraviny, zvýšili sa nároky v zamestnaní...
Stres je vlastne dlhodobé napätie, ktoré spôsobuje rýchle dýchanie, vysoký krvný tlak, vyčerpanosť a podráždenosť, depresie a mnohé ďalšie choroby. Ľudský organizmus produkuje mnoho hormónov, ráno sú to kortikosteroidy s adrenalínom na prebudenie, večer zase melatonín na spanie. Pokiaľ ste však dlhodobo vystavený stresu, vaše hormóny sa „zbláznia“ a vy máte napríklad problém večer zaspať. Spánok je však na odbúranie stresu veľmi potrebný. Okrem iného sa v spánku regeneruje telo, tvorí sa rastový hormón, zvyšuje sa prísun krvi do tela, rastú tkanivá, posilňuje sa imunitný systém...

Ľudia vystavení dlhodobému stresu ho často sami nevedome podporujú, a to pitím kávy a alkoholu, fajčením či nadmerným konzumovaním cukru. Stres je preto jednou z príčin priberania na váhe.

Na odbúranie stresu je dôležité uvedomiť si, čo ho spôsobuje a vyhýbať sa tomu. Dôležitý je však aj pohyb, priatelia, s ktorými sa dá porozprávať a uvoľniť sa, konzumovať viac vitamínov a, samozrejme, nepiť alkohol, nefajčiť a piť menej kávy.

Následky stresu
Stres je vyvolávačom mnohých chorôb. Dlhodobý stres oslabuje imunitný systém, čo vedie k mnohým ochoreniam, od obyčajnej nádchy, chrípky až po rakovinu. Nezanedbateľné sú aj problémy so srdcom a ľudia vystavení dlhodobému stresu majú aj častejšie zažívacie problémy. Tie sú spôsobené nesprávnym stravovaním, a teda jedením v chvate, nedostatočným prežutím jedla a nepravidelnosťou v stravovaní. Určite poznáte všetky tieto nesprávne spôsoby stravovania. Niekedy sa za celý deň nestihnete najesť a potom do seba „hodíte“ všetko, čo vám príde pod ruku. Raz sa naraňajkujete, inokedy ste hladní až do obeda... Aj ďalší stresujúci faktor, ktorý ovplyvňuje zažívanie určite poznáte. Je to „nervózny“ žalúdok, či motýliky v žalúdku. Takémuto stresu hovoríme emocionálny stres. Aj ten vám však môže spôsobiť zažívacie problémy, vredy či zápaly žalúdka.

Preto si na jedlo vždy nájdite čas, sadnite si k jedlu, dobre ho prežujte, jedzte vyváženú stravu, celozrnný chlieb, ryžu, cestoviny, zemiaky, ale aj zelenú fazuľku, vlašské orechy, brokolicu, melóny a pomaranče. Ďalej by ste nemali zabúdať na prísun vitamínov, a to najmä vitamínu C a B. Tie sa nachádzajú v ovocí a zelenine, citrusoch a čiernych ríbezliach, ďalej v listovej zelenine, chudom mäse, hydine, sušenom ovocí, semiačkach a orechoch.

Ako sme už vyššie spomenuli, stres môže aj za obezitu. Aj preto, že v strese jeme viac sladkého, ale aj preto, že organizmus produkuje viac hormónu kortizolu, ktorý udržuje vysokú hladinu cukru v krvi. Organizmus potom produkuje menej rastového hormónu a ukladá tuky do buniek. Najlepším prostriedkom ako sa tomuto vyhnúť je šport. Pri športe sa budete hýbať, čím sa v organizme začnú tvoriť hormóny šťastia. Zároveň sa tým zbavíte napätia, uvoľníte a zabavíte sa.

Častým následkom dlhodobého stresu je aj depresia. Je to stav, kedy sme smutní, nič nás nebaví, svoj život vidíme v čiernych farbách... V tomto prípade sa treba viac stretávať s priateľmi, športovať, chodiť na prechádzky do prírody, nepustiť si k telu negatívnych ľudí so zlou náladou, ktorí nás ešte viac „nakazia“ svojim postojom k životu.

Dlhodobý stres nám teda môže v mnohom uškodiť. Správnou vyváženou životosprávou, športom a s dobrými priateľmi sa ho ľahko zbavíme.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova