Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zabudnite na diéty, ak chcete byť štíhli a zdraví

Zabudnite na diéty, ak chcete byť štíhli a zdraví

K najnovším trendom 21. storočia patria neodmysliteľne rôzne typy diétneho stravovania. Určite poznáte známu ,,Dukanovu diétu“, ,,Atkinsonovu diétu“, mrkvové, vodové, bielkovinové, rôzne radikálne diéty známych celebrít a podobne.
Takmer všetky sú ale postavené na tom istom princípe. Extrémne obmedzovanie a hladovanie s cieľom straty nadbytočných kilogramov. Je to ale podľa vás zdravé? Myslíte, že takáto diéta vyrieši príčinu vašej nadváhy?

K ľuďom, ktorí sa rozhodnú pre takúto zmenu patria zvyčajne tí, ktorí nevedia ako sa stravovať zdravo - nevedia si zostaviť vyvážený jedálniček, pretože ani len netušia koľko kalórií by mali denne prijať, v akom pomere by mali byť jednotlivé makronutrienty (cukry, tuky, bielkoviny) a čo vlastne možno zaradiť do okruhu ,,ZDRAVÉ“.
A nakoniec sem zaraďujeme ľudí, ktorí nielen že nevedia ale ani nechcú vedieť ako ich organizmus pracuje, aký by mal byť ich príjem a aký výdaj. Ich cieľ je jasný - za krátku dobu zhodiť čo najviac nadbytočného tuku, nech to stojí čo to stojí. A bohužiaľ vo väčšine prípadov aj na úkor vlastného zdravia.

Čo sa deje s vašim organizmom ak radikálne zmeníte stravovacie návyky?

Pri začatí s nejakou novou, trendovou diétou ste plní očakávania a pozitívnych výsledkov. Zmeníte jedálniček a vaše telo ako prvé reaguje stratou vody. To v závislosti od vašej hmotnosti môže predstavovať aj 3-4 kg v priebehu 3 dní. Takýto úbytok vás dokonalo povzbudí, aby ste to ešte zopár ďalších dní vydržali. Kilá ubúdajú už podstatne pomalšie ale predsa. Na rad prichádza vaše obvykle ťažko vybudované svalstvo a až nakoniec bude organizmus čerpať energiu z tukových zásob.

Prečo je to tak? Prečo tých 5 kíl, ktoré vás stáli týždeň hladovky a jedál bez chuti, neubudlo ihneď z tuku?
  • Prijali ste nevyvážený pomer živín.
  • Vaša strava bola zameraná jednostranne - iba ovocie, iba zelenina, mäso, ryža, kapusta alebo dokonca čokoláda!
  • Žijete sedavým spôsobom života.
  • Prijímali ste jedlá plné prídavných látok - nadbytočných škrobov, cukru v rôznych podobách a umelé sladidlá, ktoré narúšajú kontrolu chuti k jedlu a tak v konečnom dôsledku prijmete viac, než by ste chceli.

Takýmito nevedomosťami a štýlom života docielite akurát tak kilá navyše, spomalenie už aj tak pomalého metabolizmu a rôzne zdravotné problémy.
Rýchla strata hmotnosti narušuje hormonálnu rovnováhu a vedie k poplachovej reakcii organizmu, ktorý sa bude snažiť dosiahnuť pôvodný stav. Biochemicky nasleduje pokles hladiny leptínu (hormónu, ktorý reguluje príjem a výdaj energie a chuť k jedlu). Zníži sa funkcia štítnej žľazy, chudnutie sa v určitom bode zastaví a vy sa sklamaní a demotivovaní vrátite k pôvodnej strave. Keďže telo zažilo počas diéty určitý šok - hladovalo, bude si kalórie z pokrmov ukladať na tzv. ,,horšie časy“. Zásobí sa, aby v prípade vypuknutia ďalšieho ,,hladomoru“ malo z čoho čerpať. A tu nastáva nechcený JOJO efekt.
Chudnutie sa tak stáva čoraz ťažším a JOJO efekt výraznejším.

Stojí vám tá námaha a trápenie za to?

Zabudnite na rôzne druhy diét. Základom zdravého stravovania, vitálneho organizmu a normálnej hmotnosti sú prirodzené, organické potraviny a výrobky z nich. Na to, aby ste schudli a cítili sa ,,fit“, nemusíte kupovať výhradne výrobky na ktorých je štítok ,,0% tuku“, ,,bez kalórií“, ,,bez cukru“ a podobne. Jediné čo do vášho jedálnička nepatrí sú rôzne umelé arómy, farbivá, príchute, sladidlá a rôzne chemické konzervanty. Zamerajte sa na potraviny, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, teda na tie, ktoré sa pestujú bez použitia pesticídov, herbicídov a GMO.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som si balik prevzala na poste, dosiel v poriadku - tesim sa :-)“

Miriama Kováč Darabošová