Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Základné zložky výživy

Základné zložky výživy O vyváženej strave sa hovorí už v detskej ambulancii a pokračuje sa až do staroby. Pre správny chod každého ľudského organizmu je vyvážená strava potrebná. Z bielkovín, sacharidov a tukov sa skladá každé jedlo, samozrejme, aj z minerálov a vitamínov. A toto sú, spolu s vodou, všetky základné zložky výživy.

Bielkoviny
Bielkoviny či proteíny sú v každej bunke nášho tela. Potrebujeme ich pri regulácii biochemických reakcií, ale aj na stavbu kostí či svalov. Bielkoviny sú nevyhnutné aj pri tvorbe protilátok pri ochrane organizmu, ale pracujú aj pri zrážaní krvi. Dôležité sú aj pri pamäti. Proteíny sa delia z rôznych hľadísk, jednoduché proteíny poznáme globulárne a fibrilárne, ale deliť proteíny môžeme aj podľa organizmu, a to na rastlinné, živočíšne, vírusové a bakteriálne. Z hľadiska „výskytu“ poznáme plazmatické, svalové, membránové či mliečne... Bielkoviny nájdete v mäse, rybách, vajciach, mlieku a mliečnych produktoch, ale aj strukovinách či v cereáliách.

Sacharidy
Sacharidy alebo inak glycidy či uhľohydráty potrebujeme ako zdroj energie. Majú však aj stavebnú či zásobnú funkciu, sú súčasťou biologických membrán či hormónov, enzýmov a nukleových kyselín. Delíme ich na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. To je, samozrejme, len základné delenie. Pri trávení sacharidov vzniká cukor - glukóza. Sacharidy sú v obilninách, ale aj v strukovinách s vysokým obsahom škrobu. Monosacharid fruktózu nájdeme v ovocí a v zelenine, ale obsahuje ju aj med.

Tuky
Tuky či lipidy sú súčasťou buniek, najmä bunkových membrán či nervových tkanív. Ich funkcia je ochranná či tepelno-izolačná, ale lipidy sú nevyhnutné aj pre prenos nervových vzruchov. Jednoducho rozdeliť tuky môžeme podľa pôvodu, a to na rastlinné a živočíšne. Tuky nájdeme v tučnom mäse, ale aj v oleji, smotane či masle.

Vitamíny
Vitamíny sú látky, ktoré nám síce nedodávajú energiu, ale nutne ich k životu potrebujeme. Pracujú totiž na biochemických reakciách, aj na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Ľudské telo si vitamíny nedokáže vytvoriť, až na vitamín D, preto ich musíme prijímať v strave a stali sa tak jednou zo základných zložiek. Poznáme 13 základných typov vitamínov a rozdeliť ich môžeme na vitamíny rozpustné vo vode (B - complex, C a H) a vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K). Vitamíny nájdete v ovocí a zelenine, mlieku, mäse, rybách, obilninách, ryži, vajciach či rastlinných olejoch.

Minerály
K najdôležitejším minerálom v ľudskom tele patrí vápnik, horčík, sodík, draslík a fosfor. Vápnik potrebujeme nielen na stavbu kostí či zubov, ale aj na činnosť srdca, pri zrážaní krvi, na svaly či pri nervových prenosoch. Horčík úzko spolupracuje s vápnikom, je teda v kostiach, ale spolupracuje aj na metabolizme bielkovín, cukrov a tukov. Spôsobuje rozširovanie ciev, čím zabraňuje ich upchávaniu. Sodík reguluje ph v tele, ale jeho hlavnou úlohou je regulácia distribúcie telesných tekutín. Draslík pracuje na regulácii osmotického tlaku vo vnútrobunkovej tekutine, ale potrebujeme ho aj pri svalovej kontrakcii a pri prenose nervových vzruchov. Vedeli ste, že fosfor je aj s vápnikom hlavnou zložkou kostí a zubov? Okrem toho je prakticky všade v tele, v bunkách a v krvi. Spolupracuje na správnej činnosti mozgu, nervovej sústavy, ale aj na metabolizme živín.
Doplniť minerálne látky môžeme v tabletách, pitím minerálnych vôd, ale minerály nájdeme aj v bežnej strave, mlieku, ovocí, mäse...

Voda
Voda je pre život absolútne nevyhnutná. Dodržiavať pitný režim snáď ani nemusíme zdôrazňovať. Povedzme len, že denne by ste mali vypiť minimálne jeden a pol litra tekutín, aby ste si nespôsobili bolesti hlavy, únavu či neznížili výkon.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes dorucena, maximalne rychlo a bezproblemovo, vyjadrujem spokojnost, dakujem. “

Pallajova