Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zápal priedušiek

Zápal priedušiek

Zápal priedušiek je vlastne zápalom drobných dýchacích ciest, respektíve rozvetvených dýchacích ciest v pľúcach (prieduškách) a tiež mnohokrát aj v priedušnici. Často o tomto probléme počúvame pod názvom Bronchitída. Dýchacie cesty sú dokonale zosúladeným systémom, ktorý hrá významnú úlohu pre zdravie celého nášho organizmu. Hlavnou príčinou tohto problému sú vírusové infekcie v horných dýchacích cestách, hltane alebo nose. Akútna Bronchitída nám však môže prerásť do chronickej. To znamená, že v prípade, že tento problém v našom organizme pretrváva dlhšie ako tri týždne, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Najrizikovejšími ľuďmi sú v náchylnosti na zápal priedušiek práve fajčiari. Vdychovanie škodlivých látok a toxínov môže u nich vyvolať zápal priedušiek. Rovnako cigaretový dym spôsobuje opuchy v oblasti priedušiek, taktiež zväčšovanie hlienových žliaz a poškodzovanie vlásočnicovo rozvetvených priedušiek. Nikotín a decht znehodnocujú dôležité enzýmy, ktoré potrebujeme v našich pľúcach pre správnu obranu. Pozrime sa spolu na symptómy a na zdravú stravu, ktorá nám pomôže v boji s Bronchitídou.

Charakteristika

Ako som už spomínala, zápal priedušiek je vlastne zápal jemných a rozvetvených dýchacích ciest, ktoré spolu vytvárajú dokonalý systém. Sú spôsobované vírusovými infekciami, ktoré sú schopné nás poraziť najmä v čase, keď máme oslabenú imunitu.

Prejavy

Medzi najčastejšie prejavy, vďaka ktorým identifikujeme, že ide práve o zápal priedušiek, zaradzujeme:

  • Najskôr suchý kašeľ, neskôr hlienovitý
  • Časté vykašliavanie
  • Teplota
  • Pocit tlaku v hrudníku
  • Bolesť v hrudníku
  • Ťažkosti s dýchaním
  • Záchvaty kašľa
Ak na sebe pozorujete práve tieto symptómy, je potrebné zakročiť a začať sa starať o svoj organizmus a svoju imunitu.

Pomoc

Prvou pomocou pri týchto ťažkostiach je zmena vzduchu, ktorý dýchame. Mali by sme vdychovať vlhkejší vzduch, najlepšie v horúcej sprche. Nemali by sme sa pohybovať v studenom počasí a taktiež by sme sa mali snažiť nedráždiť centrum kašľa hlasným smiechom alebo krikom. Môžeme si pomôcť horúcimi zábalmi, pokojom na lôžku a pitím čajov. Rovnako je účinné inhalovanie. V prípade stravy sa potrebujeme zamerať najmä na posilnenie imunity. Preto je dôležité konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu. Vitamín C nájdeme skoro vo všetkých druhoch ovocia, najmä v kyslom ovocí. Veľmi účinná je citrónová šťava, ktorú však nikdy nezohrievame, pretože by sme vitamín C v nej obsiahnutý nadobro zničili. Ďalej by sme sa mali zamerať na vitamín A, ktorý dokáže chrániť a regenerovať naše sliznice. Preto by sme mali jesť veľa karotky, paradajok, špenátu, brokolice a taktiež ovocie so žltou dužinou. Napríklad melóny, marhule alebo broskyne.

V prípade, že neviete tieto látky prijať prirodzenou formou, naša stránka vám ponúka viacero možností. Napríklad koncentrované vitamíny vo forme klasických alebo cmúľacích tabliet, oleje určené na inhalovanie, napríklad 100% eukalyptový éterický olej, zdravé čaje, ktoré sú schopné podporovať tvorbu hlienu a množstvo iných skvelých produktov.

Zápal priedušiek sa môže objaviť u každého. Preto by sme mali svoju imunitu posilňovať čo najviac. Konzumovať veľa čerstvej zeleniny a ovocia a v prípade, že si nedokážeme dopriať dostatočné dávky vitamínov zo stravy, skĺbiť svoje stravovanie s výživovými doplnkami, ktoré dokážu úžasne pomôcť. Starajme sa o svoje telo, aby sme s problémom, akým je Bronchitída nemuseli zápasiť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Uzasne sluzby, moja poklona :)“

Klaudia V.