Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zaujímavosti o ľudskom tele

Zaujímavosti o ľudskom tele Ľudské telo je nesmierne zaujímavý stroj, ktorý pracuje bez prestávky, či bdieme, či spíme. O svojom tele určite viete základné veci, ako je počet zubov či to, kde máte srdce či slepé črevo. Určite je ale veľa zaujímavých informácií, ktoré ste o ľudskom organizme nevedeli. A tie vám ponúkame.

Kostra človeka
Kostra človeka váži približne 10 kíl, čo predstavuje asi 14 percent z celkovej hmotnosti. Ľudia však majú rôzny počet kostí. Deti majú viac kostí než dospelí, pretože sa časom niektoré kosti zrastú. Presný počet kostí sa neuvádza ani v literatúre, píše sa, že „ľudské telo pozostáva z viac ako 200 kostí“. Približne 20 percent ľudí má väčší počet stavcov. Najčastejší počet stavcov je 33. Rozdielny počet stavcov je v prípade kostrčových stavcov. Jeden človek z 50 má o jedno rebro viac a častejšie je to u mužov, než u žien. Počet rebier je 12. párov, pričom 1. až 7. sa priamo upína na hrudnú kosť, 8. až 10. sa napája na rebro nad ním a posledné rebrá sú voľne uložené vo svalovine.
Najmenšiu kosť máte v uchu a volá sa strmenná kosť a je veľká asi ako zrnko ryže. Je súčasťou lebky, ktorá sa skladá z 22 kostí. Stehenná kosť je tvrdšia než betón. Ruku tvorí až 54 kostí.
Kosti majú obal, takzvanú okosticu. Dlhé kosti sú duté a vyplnené sú kostnou dreňou. Tá je najprv červená, neskôr jej časť zožltne, stáva sa tukovou. Červená kostná dreň je vždy v hrudnej kosti, rebrách, stavcoch a lebečnej kosti. Kostná dreň dospelého človeka váži asi 2600 gramov. Táto dreň vytvára v ľudskom tele krvinky a počas života vytvorí asi 650 kíl červených krviniek a 1000 kíl bielych.

Biele a červené krvinky
Asi viete, že človek má 4 až 5 litrov krvi, teda presnejšie, ženy majú 4 až 5 litrov, muži 4 až 6 litrov krvi. Keď vám dá lekár odmerať hematokrit, meria objemový podiel červených krviniek v krvi. Človek má približne 25 až 30 biliónov červených krviniek. V jednom milimetri kubickom je až 5 miliónov červených krviniek. Po 75 000 obehoch, a teda asi 120 dňami, medzi pľúcami, kde sa okysličujú, čo trvá asi jednu štvrtinu sekundy, červené krvinky zomierajú. Avšak každú sekundu sa vytvorí až 3 milióny nových. Biele krvinky žijú niekoľko hodín až niekoľko mesiacov, záleží to od druhu. Teda za jednu hodinu odumrie v krvi dospelého človeka asi 1 miliarda červených krviniek a asi 5 miliárd bielych krviniek. Za 24 hodín sa tak zregeneruje 25 gramov krvi.

Ľudské srdce a žily
Ľudské srdce je veľké približne ako vaša päsť a váži menej než pol kila. Jeho dĺžka je asi 12, 5 centimetra, hrúbka 6 a šírka 7,5 centimetra. Za 24 hodín prečerpá až 10 000 litrov krvi, napríklad mozgom prejde za minútu asi 750 mililitrov krvi. Váš normálny pulz je 60 až 80 úderov za minútu, avšak srdce ženy bije o 6 až 8 úderov rýchlejšie ako srdce muža. Za život vám srdce udrie až 2,5 miliardy krát.
Keby sme chceli zmerať všetky žily a cievy človeka, namerali by sme ich asi 100 000 kilometrov. V žilách sa nachádza asi 75 percent vašej krvi, 20 percent je v tepnách a 5 percent vo vlásočniciach. Vašu krv prefiltrujú obličky denne až 60 krát. Pečeňou prejde až 30 percent vašej krvi za jednu minútu.
Aj napriek tomu, že o ľudskom tele vieme tak veľa, stále je pre vedcov veľkou záhadou. Však len DNA pozostáva až z 20 až 25 000 génov.

Na záver ešte jedna zaujímavosť. Podľa Guinnessovej knihy rekordov sa najstaršia žena na svete dožila až 122 rokov. Najstarší muž zomrel vo veku 120 rokov.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle vybavenie objednavky, balicek dosiel spravne zabaleny a rychlo. Prajem vela spokojnych zakaznikov.“

Melekova