Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Závislosť na sladkom

Závislosť na sladkom

Poznáme množstvo závislostí, ktorými ľudia v súčasnom svete trpia. Či už je to alkohol, cigarety alebo iné drogy, ktorých sa mnohí nevedia vzdať. Všetky nám v konečnom dôsledku škodia. Avšak vedeli ste, že je dokázané, že existuje aj závislosť na sladkostiach? Presnejšie na výrobkoch, ktoré obsahujú rafinovaný cukor. Sú nimi napríklad čokoláda, sušienky, sladké pečivo, zákusky a množstvo iných sladkých výrobkov. Táto závislosť nám škodí rovnako ako všetky ostatné, pretože cukor je pre naše telo jedom. Štúdia, ktorá skúmala, či je možné vytvoriť si na sladkom závislosť, túto hypotézu potvrdila, takže všetci, ktorí máte dojem, že konzumujete sladkého viac než je normálne, zbystrite zrak a prečítajte si nasledujúce riadky o tom, ako vedci prišli na tento objav a aké sú základné rady pri snahe zbaviť sa tejto sladkej závislosti.

Pocity šťastia

Vďaka mnohým štúdiám sa v súčasnosti dozvedáme o účinkoch cukru na náš organizmus. Je potvrdené, že prísun cukru do tela, stimuluje v našom mozgu rovnaké oblasti, ktoré sa spájajú so závislosťou na nikotíne alebo iných drogách. V procese prijatia cukru do nášho organizmu nastávajú v našom tele zmeny chemické a hormonálne. Náš organizmus začne produkovať serotonín. A ten sa ďalej zúčastňuje na procesoch, ktorých výsledkom je naša nálada. Nedostatok serotonínu v nás vytvára negatívne pocity, smútok, depresiu alebo poruchy spánku. V prípade drogovo závislých ľudí je ich správanie ovplyvnené náladou, ktorú chcú dosiahnuť, a preto aj v prípade, že si uvedomujú nebezpečenstvo a škodlivé vplyvy drogy na organizmus, túto látku vyhľadávajú a prijímajú. Rovnako je to v prípade ľudí, ktorí podľahli sladkostiam. Väčšina ľudí závislých na sladkostiach konzumuje tieto dobroty preto, aby ukľudnili svoju psychiku a negatívne pocity, ktoré ich trápia. Vedci taktiež zistili, že ľudia, ktorí majú vyšší Body Mass Index (BMI), majú v oblasti mozgu, ktorá vytvára pocity šťastia menej receptorov. Je to rovnaké ako v prípade ľudí závislých na nikotíne alebo iných látkach.

Overené na pokusoch

Vedci z jednej z amerických univerzít skúmali závislosť na sladkostiach pomocou myší. Myšiam podávali desaťpercentný roztok cukru počas určitej doby. V tomto čase boli myši pokojné. Ako náhle im vedci tento roztok prestali dávať, myši začali byť nervózne a nespokojné. Tento stav by sme mohli porovnať s takzvaným absťákom, ktorý zažíva mnoho ľudí napríklad v prípade, že chcú prestať fajčiť a celé dni pobehujú nervózni a nespokojní. Po istom čase bol roztok myšiam znova podaný a oni ho skonzumovali omnoho väčšie množstvo než predtým. Toto je ďalší z dôkazov, že závislosť na cukor naozaj existuje.

Keď sa necítime dobre, siahneme po sladkostiach

Okrem predošlých zistení sa dospelo k záveru, že aj obézne ženy majú s cukrovinkami problém. V mnohých prípadoch žena siahne po čokoláde alebo inej sladkosti v situácii, keď s niečím nie je spokojná alebo sa cíti mizerne. Najhoršie na tom však je, že prísun sladkého sa neustále zvyšuje a tým si spôsobujeme obezitu. Preto by sme sa v konzumácii sladkého mali trochu obmedzovať a snažiť sa prijímať zdravšie náhrady.

Čo nadmerný prísun cukru spôsobuje?

V prípade, že ste na sladkom závislí, pozrite sa, čo vám môže spôsobiť:

  • Ohrozuje naše srdce
  • Škodí našim zubom
  • Ovplyvňuje krvný tlak
  • Spôsobuje obezitu
  • Škodí našim bunkám
  • Ovplyvňuje kvalitu pleti
Toto je len pár negatív, ktoré nám cukor spôsobuje. Avšak je tu jedna rada, ktorá vám možno pomôže. V prípade, že nedokážete cukor zo svojho jedálnička odstrániť, musíte ho skombinovať so zložkami potravy, ktoré uvoľňovanie cukru do krvi spomalia. Medzi ne patrí napríklad vláknina, bielkoviny, tuky. Veľmi účinný je napríklad aj ocot alebo citrónová šťava.

Cukor nášmu organizmu neprospieva, a preto by sme ho mali konzumovať hlavne vo forme ovocia, ktoré nás osvieži a dodá nášmu telu množstvo prospešných látok. Avšak každý, kto si uvedomuje, že sladkému vždy podľahne, dobre vie, že boj s touto závislosťou je skutočne ťažký. Verím, že vás tieto riadky inšpirovali a prinútili vás pouvažovať o vašich drobných závislostiach.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem pekne dnes ráno mi došiel balíček veľká spokojnost, pekný deň vám prajem a všetko dobre kuchtova Alena ešte raz velke DAKUJEM“

Alenka