Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravá výživa

Zdravá výživa Zdravá výživa je pojem, ktorý v posledných rokoch počúvame čoraz častejšie. Súvisí so zdravým životným štýlom, kultom krásy a mladosti. Cieľom zdravej výživy je však zlepšiť naše zdravie a udržať ho čo možno najdlhšie. Mnohí sa práve pomocou zdravej výživy snažia schudnúť, či udržať si svoju stabilnú váhu. Tak sa teraz spolu pozrime na niektoré základné pravidlá pri zdravej výžive.

Zásady zdravého stravovania
Prvou zásadou je jesť len primerané množstvo potravín. Znamená to neprejedať sa! Nikde nie je prikázané, že musíte zjesť všetko, čo vám naložia na tanier, aj keď vám to mami prízvukovali takmer od narodenia. Jedzte pomaly, aby si váš žalúdok „všimol“ naplnenie a keď má už dosť, prestaňte jesť. Týmto sa riaďte nielen doma, ale aj v reštaurácii. Jedzte pestrú a vyváženú stravu, ovocie, zeleninu či vlákniny. Naopak, vyhýbajte sa živočíšnym tukom, údeninám a kuchynskej soli. Tú môžete nahradiť koreninami. Obmedziť by ste mali aj prehnané sladenie. Dajte si čaj bez cukru, ochuťte ho citrónom. Aj káve bez cukru časom možno prídete na chuť. Vyhýbajte sa tiež osladeným nápojom. Aj spotreba alkoholu by nemala prekročiť určité množstvo, a to pivo na deň či dva deci vína denne. Naopak, dôležité je dodržovať pitný režim.

Zásady pitného režimu
Pri dodržiavaní správneho pitného režimu je dôležité piť pravidelne počas celého dňa, a to najmä čisté vody, minerálky či nesladené čaje. Káva a, samozrejme, ani alkohol sa do pitného režimu nepočítajú. Ďalšou zásadou je piť v menších dávkach a skôr než pocítite smäd. Vypiť denne by ste mali 2 až 3 litre tekutín, pokiaľ však vynaložíte viac námahy, a teda sa aj viac potíte, musíte aj vypiť viac. Perlivé vody s vysokým obsahom CO2 vám môžu zvýšiť tlak a spôsobiť tráviace problémy, takže pozor na ne!

Zásady zdravého varenia
Pri zdravej výžive je dôležitá aj príprava zdravých jedál. Aj v tomto prípade existuje niekoľko zásad, ktorých by ste sa mali držať. Dôležité je variť čo najkratšie, čím pripravíte potraviny o nemej vitamínov než pri dlhom varení. Ďalšou zásadou je nepoužívať pri varení tuk, a teda nevyprážať či nefritovať. Uprednostňujte radšej dusenie v pare či varenie vo vode. Vodu však nevylievajte, vypite ju, obsahuje totiž vitamíny z vareného jedla.
Pri solení nahraďte klasickú kuchynskú soľ morskou. Ak zvyknete zahusťovať polievky či omáčky, nepoužívajte múku či smotanu, ale radšej rozmixovanú zeleninu či biely jogurt, ktorým môžete nahradiť aj majonézu. Namiesto opekaných zemiakov si pripravte ryžu. Vyhýbajte sa údeninám, mastnému mäsu či slaninke. Pri pečení voľte radšej ovocné koláče a koláče s nízkotučným tvarohom.

Zdravá výživa a zdravie
Ako sme už spomínali, hlavným cieľom zdravej výživy je udržať a zachovať si zdravie. Aj keď bude pre niektorých zo začiatku ťažšie zvyknúť si na zdravú výživu, nebude trvať dlho a pocítite je účinky na váš organizmus. Už len tým, že sa trochu zníži vaša hmotnosť, zníži sa tým aj zaťaženie srdca či kĺbov, zníži sa vám tlak krvi, ale aj cholesterol. Mnohým sa zlepší organizmus celkovo, ustúpia bolesti hlavy či depresie, vylepší sa nálada, jednoducho chytíte druhý dych. Okrem tohto všetkého je zdravá výživa aj výbornou prevenciou proti rôznym chorobám, či už srdcovocievnym, alebo dokonca aj rakoviny. Mnohí z vás pravdepodobne fajčia, žijú v strese, občas si dajú pohárik vína či iný alkohol...

A práve toto je dôvodom, prečo by ste mali dodržiavať zdravú výživu. Keď už musí vaše telo „bojovať“ s rôznymi neduhmi, a to máme na mysli aj znečistené ovzdušie či chemikálie v jedlách a všetko, čo sa v tele usádza a zanáša ho, aspoň zdravým stavovaním by ste mu mali odľahčiť a zbaviť ho látok, ktoré mu škodia. Vaše telo vám túto starostlivosť rado a čoskoro vráti.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Želám pekný deň a veľmi pekne ďakujem za veľmi rýchle vybavenie mojej objednávky.“

Alžbeta Kačmarčíková