Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravé saunovanie

Zdravé saunovanie

Ste milovníkmi saunovania? Alebo vám je už po pár minútach nevoľno? Možno ste prívržencom fínskej suchej sauny alebo infrasauny. Každá je špecifická a pomáha človeku v inej oblasti. Dôležité informácie, o ktorých ste možno nevedeli, vám pomôžu sa v tejto oblasti zorientať.

Historický prieskum

Prvé informácie o saunovaní pochádzajú už z roku 1500 pred naším letopočtom. Ľudia si už vďaka svojim pieckam, ktoré boli umiestňované v hlinených jamách alebo v kameňoch, dokázali vytvoriť prostredie približujúce sa podmienkam v saunách. V minulosti sa sauny, miesta, kde sa ľudia chodili vypotiť, nazývali potné domy. Už vtedy bolo saunovanie akýmsi rituálom, ktorý podliehal jasným pravidlám. Vo fínsku začali vznikať suché sauny, ktorých technológia výroby sa rozšírila aj ďalej do Európy. Postupne sa sauny zdokonaľovali až z nich napokon vznikli dnešné úžasné miesta, kde si telo oddýchne a odídu z neho potením nepríjemné látky.

Ako na nás sauna pôsobí

V súvislosti s účinkami sauny je dôležité rozlišovať fázu, keď sa organizmus ohrieva a fázu, kedy organizmus chladne. V oboch situáciách pôsobí sauna inak. V momente, keď je organizmus vystavený teplu, jeho vnútorná i vonkajšia teplota sa zvyšuje. Zvýši sa vylučovanie potu a látková výmena a taktiež sa začnú vylučovať nečistoty z pokožky. V čase relaxovania v saune dochádza k uvoľneniu psychickému, ale rovnako aj k uvoľneniu fyzickému, teda svalov. Taktiež sa normalizuje krvný tlak a prekrvuje sa pokožka. Ako náhle nastane fáza ochladzovania organizmu, upokojí sa srdce, teda tep a normalizuje sa teplota organizmu. Pociťujeme osvieženie a psychickú pohodu. Všeobecne môžeme teda povedať, že saunovanie má účinky v podobe očistenia pokožky a umožnenie tvorby nových zdravých buniek. Saunovaním sa nám posilňuje imunita, upravuje sa nám krvný tlak, zlepšuje sa prekrvenie kože, slizníc a dýchacích ciest a je to skvelý spôsob na povzbudenie obličiek. Saunovanie je pre nás naozaj prospešné.

Pravidlá správneho saunovania

Saunovanie so sebou prináša pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať, aby bol efekt na organizmus správny. Je dôležité si uvedomiť, že sauna je miestom na relax, a preto si na ňu musíte vyhradiť dostatok času. Do sauny sa odporúča nechodiť ani s príliš plným ani s úplne prázdnym žalúdkom. Je dôležité cítiť sa dobre, aby sme zo saunovania mali pekný zážitok. Pred vstupom do sauny je dobré sa osprchovať a usušiť. Keď už sa nachádzame v saune, mali by sme si nájsť vhodné miesto. Čím vyššie si sadáme, tým väčšia teplota na nás vplýva. Takže neskúsení „saunovači“ by sa mali usadiť nižšie. Je dobré podložiť pod seba uterák a odporúča sa, radšej si zvoliť polohu ležmo, aby telo vnímalo teplo rovnomerne. V saune by sme mali zotrvať maximálne 15 minút a posledné dve minúty ostať v sede, aby si telo zvyklo na zvislú polohu. Po opustení sauny nasleduje ochladzovanie organizmu. Najskôr je dobré, ak zamýšľame ochladzovanie v bazéne, ísť sa osprchovať, aby sme zbavili pokožku potu, a až potom sa môžeme začať ochladzovať. Avšak studená sprcha je tiež dobrý spôsob na schladenie sa. Ak sa ochladzujeme opakovane, zosilňuje to odolnosť organizmu voči chladu. Keď je tento cyklus ukončený, je príjemné a odporúča sa, ľahnúť si na relaxačné odpočívadlo a pri príjemnej hudbe si vychutnávať relax. Saunovanie sa odporúča opakovať 3krát.

Tento druh relaxu je výnimočným spojením príjemného s užitočným. Podlieha istým pravidlám, ale výsledok je pre organizmus vždy skvelý. Ak však je človek chorý a slabý, saunovanie sa neodporúča, ale v prípade, že žiaden problém nemáte, môžete si saunovanie vychutnávať a tešiť sa z krásnej pokožky a zdravého organizmu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Moja objednávka bola v poriadku doručená do 24 hod. od objednania. Som nadmieru spokojný. Ďakujem. “

Ján Eliaš