Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravie v podobe šípky

Zdravie v podobe šípky Určite ste už ako deti zbierali šípky. Možno v „škole v prírode“ či so starými rodičmi. Ako deti ste však ešte nepoznali ich priaznivé účinky na ľudský organizmus. Ak ich nepoznáte ešte dnes, dozviete sa ich v našom článku.

Tento dvojmetrový, niekedy až štyri metre vysoký ker rastie nielen v záhradách, ale najmä na lúkach, pri cestách, pod stromami. Pokrytý je tvrdými, ostrými a dole zahnutými tŕňmi. Má biele či jemno ružové kvety, ktoré kvitnú od mája do konca júna. Plody, šípky, dozrievajú v septembri až októbri.

Šípky sú vynikajúcim antioxidantom
Plody šípky, ktoré zbierame a sušíme najmä na čaj, sú vynikajúcim antioxidantom, a to najmä pre obsah vitamínu C, B1, B2, K, obsahujú aj veľké množstvo karoténu i vitamínu P, ale aj pektíny, silice, triesloviny, minerálne látky (draslík a vápnik) či organické kyseliny. Najmä pre vysoký obsah vitamínu C ich Nórsky bádateľ Natvig nazval „pomarančom severu”.

Plody šípky sa používajú ako sušené, tak aj čerstvé. Vyrába sa z nich nielen čaj, ale aj chutný lekvár. To však nie je ani zďaleka všetko, šípky môžete využiť aj na prípravu kompótu, medu, vína, sirupu, vyrobiť si môžete šípkový pretlak či vynikajúcu omáčku k divine. Šípky sú ideálne najmä počas jesene a zimy, kedy dodávajú potrebný vitamín C a chránia tak pred vplyvmi počasia.

Okrem plodov šípky vieme využiť aj ich kvet, listy či dokonca korene. Vyrába sa z nich silica, ktorá sa používa pri výrobe kozmetiky, do parfumov, mydiel, šampónov...

Kedy zbierať šípky
Ideálny čas na zber šípok je ešte pred prvými mrazmi. Majú byť oranžové až červené, ale nie mäkké, prezreté. Sušia sa pri teplote do 35 stupňov Celzia, pretože tak strácajú čo najmenej potrebných vitamínov. Dobre usušené vám vydržia aj rok.

Šípky a ich priaznivý účinok na ľudský organizmus
Už sme spomínali, že vďaka obsahu vitamínu C je šípka vynikajúcim antioxidantom, teda chráni pred voľnými radikálmi a spomaľuje starnutie, chráni aj pred nachladnutím, a teda podporuje celý imunitný systém, podporuje tiež trávenie, prečisťuje pečeň i obličky, odbúrava stres, urýchľuje hojenie rán i zlomenín, skracuje dobu rekonvalescencie, má antibakteriálne účinky, regeneruje celý organizmus, zmierňuje únavu.

Šípka aj v tradičnej čínskej medicíne
Šípka rastie prakticky po celom svete, jej odroda - Rosa laevigata, je známa aj v Číne, Vietname a Japonsku. Číňania ju nazývajú jinyingzi a používajú ju najmä pri krvácaní z maternice, pri pomočovaní sa, potení, hnačke, ale aj pri sexuálnej slabosti.

Naše produkty
Aj v našej ponuke máme niekoľko produktov, ktoré sú vyrobené zo šípok. Odporúčame napríklad Vitamín C so šípkami, Multivitamín na posilnenie imunity, ktorý taktiež obsahuje šípky, Echinaceove kapsule či Immuvit CH23.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie mojej objednávky a za bonusové darčeky. Potešili :)“

Renáta Bartková