Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdraviu prospešné Olivy

Zdraviu prospešné Olivy

Obľubujete olivy? Čierne alebo zelené, plnené alebo len tak bez žiadnej plnky, na cestovinách, v šalátoch alebo ich chrúmať pred televíziou? Zázračné olivy, tajomstvo olivovníkov, skrýva v sebe veľkú silu.

Niečo z minulosti

Olivy ľudia poznali už v staroveku. Olivovník pochádza z Ázie. V starom Ríme poznali veľmi dobre hodnotu olivovníka a jeho zrezanie trestali smrťou. Postupne sa rozširovali olivy ďalej a ďalej a dnes sú známe už na celom svete. Pestujú sa hlavne v okolí Stredozemného mora. Najväčším pestovateľom olivovníka a zároveň najväčším vývozcom je na trhu Španielsko. Možno v tejto krajine niekto z vás bol a mohol si dopriať čerstvú olivu priamo zo stromu.

Olivovník

Čarovné olivy rastú na strome zvanom Oliva európska alebo v minulosti ešte nazývaný Olivovník európsky – Olea europaea. Táto rastlina sa vyznačuje svojím zaujímavým tvarom, ktorý pripomína bonsaj. Olivovník je stálozelená rastlina a rodí malé rôznofarebné olivy. Strom je schopný prvej úrody až po siedmom roku pestovania. A po 150 roku jeho úroda klesá. Olivovníky sa dokážu dožiť aj veku 1000 rokov. Na území ich výskytu je veľa skvostov, ktoré sa môžu pochváliť rekordným vekom.

Plod

Plody olivovníka ako sme už spomínali, sa nazývajú olivy. Je mnoho spôsobov ich využitia. Fakt, že olivy sú rôznych farieb je len skutočnosťou, že oliva sa zbiera v rôznych vývojových štádiách. Najmladší plod je zelený a úplne dozretý je čierny. Zelené olivy sú tvrdšie a horkejšie a obsahujú viac oleja, na druhej strane olivy čierne už majú podiel oleja nižší a sú mäkšie. Olivy sa môžu v oblasti gastronómie využívať celý rok vďaka svojej rozmanitosti a zberu rôzne starých olív.

Olivový olej

Najznámejším produktom, ktorý sa z olív vyrába, je olej. Používame ho v kuchyni, dokonca ho niektoré ženy používajú v kúpelni pri odličovaní očného make-upu, a pôsobí na nás blahodarne. Tento olej je výnimočný v tom, že sa lisuje priamo z plodov a nie zo semien, ako je to v prípade väčšiny olejov, ktoré na trhu sú.

Účinky olív

Olivy vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov, minerálov a zdravých olejov sú skvelým doplnkom v našom stravovaní. Olivy odborníci odporúčajú z viacerých dôvodov. Sú skvelé pri posilňovaní imunity, znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, detoxikujú organizmus, obsahujú veľa vlákniny, a preto sú skvelé v pôsobení na trávenie a pomáhajú nám udržiavať hladinu vody v tele, a rovnako ako orechy obsahujú prospešné oleje, ktoré efektívne pomáhajú pri chudnutí.
Ak milujete olivy, budete vedieť, že si ich môžete dopriať omnoho viac, či už zelené, fialové alebo čierne, každý si nájde svoj obľúbený druh. Olív sa netreba báť a bez strachu sa ich naučte zbožňovať a pri dobrom víne alebo v jedle si ich vychutnávať pravidelne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“

Rimma