Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zdravotné výhody cíceru

Zdravotné výhody cíceru

Malá, univerzálna, bezlepková strukovina, ktorá sa môže pochváliť nielen svojou jemnou, orechovou príchuťou a príjemnou konzistenciou, ale aj vysokým podielom rastlinných bielkovín, rozpustnej, nerozpustnej vlákniny a prospešných, polynenasýtených mastných kyselín.

Avšak poskytuje omnoho viac, než len bohaté nutričné zastúpenie.

Cícer môže prirodzene potlačiť chuť do jedla a pomôcť nám udržať si zdravú telesnú hmotnosť

Jedna šálka cíceru obsahuje neuveriteľných 12 gramov vlákniny a 15 gramov bielkovín - kombinácia, ktorá spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a pomáha navodiť pocit plnosti. Tento vysoký obsah bielkovín a vlákniny obmedzuje výrobu ghrelinu – tzv. ,,hormónu hladu“, ktorý vyvoláva chuť do jedla.
A to nie je všetko!

Súčasne podporuje uvoľňovanie cholecystokinínu (CCK) – peptidového hormónu, ktorý podporuje pocit plnosti - čo nám umožňuje kontrolovať chuť do jedla a bojovať tak proti prejedeniu sa.

Lahodný spôsob, ako sa vyhnúť srdcovým problémom

Cícer môže významne znížiť množstvo cirkulujúceho LDL cholesterolu v krvi, ktorý je hlavným vinníkom, pokiaľ ide o tvorbu plaku, ktorý sa podieľa na zužovaní ciev.

Okrem iného je bohatý na kyselinu listovú, druh vitamínu skupiny B, ktorý potláča homocysteín, aminokyselinu, ktorá sa spája s vyšším rizikom srdcového infarktu.
Cícer je bohatý aj na mangán a horčík, minerály ktoré podporujú zdravú hladinu krvného tlaku a tak možno túto strukovinu označiť za definitívny prínos pre zdravie nášho srdca.

Pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru

Pravidelná konzumácia môže dokonca dlhodobo zlepšiť hladinu krvného cukru.
Vďaka nízkemu glykemickému indexu (GI), pomáha zabrániť rýchlemu nárastu cukru v krvi a tým odvrátiť zdravotné problémy s tým spojené.

Mnoho ľudí sa obáva jeho konzumácie, kvôli bohatému zastúpeniu prírodných cukrov a škrobu. Ale viete aké škroby a cukry vlastne obsahuje?
Amyláza - škrob, ktorý cícer obsahuje, pomáha znížiť hladinu krvného cukru a inzulínu.
Rafinóza – sacharid zložený z galaktózy, fruktózy a glukózy - podporuje rozvoj zdravej črevnej flóry.

Takže nie sú škroby ako škroby a nie sú cukry ako cukry.

Ako ho využiť v kuchyni?

Ak chcete cícer použiť, musíte ho nechať namočený vo vode (najlepšie cez noc). Potom vylejte vodu, pridajte čerstvú a cícer poduste - spolu s čerstvým cesnakom alebo cibuľou (nie je to podmienka, ale vylepšíte tým jeho chuť).
Než strukovina zmäkne, celý proces potrvá asi 90 minút. Ak chcete jeho chuť ešte viac vyzdvihnúť, vyskúšajte ho pred varením opražiť.
Delikátna chuť cíceru umožňuje kombináciu prakticky s akýmkoľvek iným jedlom. Pridajte ho do šalátu, polievok, do vášho obľúbeného predjedla, rozmixujete na pyré/kašu/nátierku alebo si pripravte domáci hummus – hlavná zložka tejto stredomorskej pochúťky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem, som spokojná s doručeným tovarom a s rýchlosťou vybavenia objednávky.“

Bertóková Beáta