Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zelený, čierny a biely čaj

Zelený, čierny a biely čaj

Novembrové počasie si od nás čoraz viac pýta, aby sme si doma dopriali každý deň minimálne jednu šálku milovaného nápoja, ktorý je po vode druhým najrozšírenejším nápojom na svete. Spomedzi sortimentu čajov, ktoré sa na nás usmievajú z regálov v obchodoch, patria práve tieto tri čaje medzi najviac známe a vyhľadávané. Zelený, čierny, biely čaj. Účinkami a zložením sú si podobné, avšak naše chuťové bunky rozdiel medzi nimi cítia. Ktorý je Váš najväčší obľúbenec?

Spôsob spracovania je odlišný

V čom spočíva ich odlišnosť? Predovšetkým vo farbe a spôsobe ich spracovania, ktoré je v prípade každého z týchto čajov trošku rozdielne. Vznik obľúbeného nápoja sa začína spracovaním listov rastliny zvanej čajovník alebo latinsky- Camellia sinensis. Listy dlhé 5 až 25 centimetrov sú zbierané niekoľkokrát v roku, prípadne i počas celého. Kvalita čaju záleží od toho, aká časť výhonku rastliny je odtrhnutá pre jej ďalšie spracovanie. Čaje najvyššej kvality sú produkované použitím vrchných dvoch lístkov čajovníka. Ďalším krokom na ceste za milovaným čajom je spracovanie čajovníka pri určitom stupni oxidácie a práve pri tomto bode sa zelený, čierny a biely čaj začnú od seba odlišovať:

  • Zelený čaj: lístky čajovníka, ktorých výsledná podoba bude tvoriť zelený čaj, neprechádzajú takmer žiadnou oxidáciou, avšak sú narušené mechanickým spôsobom. V prípade spracovania zeleného čaju je potrebné čím skôr listy spracovať (napríklad pražením alebo použitím horúcej pary), aby bol dosiahnutý základný cieľ- predísť oxidácií čajovníka. Zachovanie pôvodnej zelenej farby je spôsobené práve tým, že enzýmy, ktoré zapríčiňujú oxidáciu, sú procesom praženia, sušenia, či horúcou parou zničené. Chlorofyl, ktorý sa nachádza v listoch nebol vystavený spomínanej oxidácií a preto si listy zanechávajú svoj pôvodný vzhľad.
  • Čierny čaj: nulová oxidácia pri vzniku zeleného čaju má na svedomí jeho zelenú farbu a teda, ak sú lístky čajovníka v prípade čierneho čaju úplne čierne, je jasné, že v porovnaní s jeho zeleným kolegom, si naopak čierny čaj prešiel procesom maximálnej oxidácie. Jeho spracovanie je časovo náročnejšie a trvá minimálne týždeň. Oxidácia čajovníka prebieha pri teplote 30°C. Nevyhnutnou podmienkou pre oxidáciu čierneho čaju je vlhké prostredie.
  • Biely čaj: pri procese spracovania čajovníka, ktorého výsledkom je biely čaj, nastáva len mierna oxidácia, ku ktorej dochádza samovoľne. V prípade bieleho čaju sú zbierané a využívané jarné výhonky s púčikom a dvoma mladými lístkami čajovníka, ktoré neprechádzajú ďalším procesom oxidácie ani žiadnym mechanickým spracovaním. Nechávajú sa na slnku zvädnúť skôr, ako sa púčik rozvinie. Tento čaj v porovnaní so zeleným a čiernym je takmer úplne bez farby.

Čo ste možno o nich netušili

Vedeli ste, že v Japonsku a Číne je najkonzumovanejším čajom zelený? Je obľúbenejší ako čierny. Jeho zaujímavým využitím je jeho konzumácia, ktorá eliminuje potenie. Zelený čaj je využívaný v prípade problémov so zavodnením organizmu vďaka jeho silným močopudným účinkom. Skvelé využitie má zelený čaj aj vo forme kúpeľa pre nohy, pretože pôsobí preventívne v prípade tvorbe plesní a mykóz. Zelený čaj sa odporúča konzumovať pomaly a v dôsledku vysokého obsahu kofeínu nie je odporúčaný pre naše malé ratolesti. Poznáte zelený čaj sirup? Je považovaný za silný zdroj antioxidantov, ktorý prispieva k podpore sústredenia a napomáha nášmu tráveniu.

Pôvod čierneho čaju je lokalizovaný v oblastiach Afriky a Indie, zatiaľ čo zelený čaj má svoj domov v spomínanom Japonsku a Číne, kde je i najobľúbenejším spomedzi nápojov svojho druhu. Zaujímavým faktom o čiernom čaji je skutočnosť, že pôsobí na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a má protivírusové účinky v prípade zápalu pľúc. Konzumácia čierneho čaju vedie k zníženiu hormónu kortizol spôsobujúceho stres. Vedeli ste, že výskumy preukázali nižšie riziko vzniku Parkinsonovej choroby vďaka konzumácií čierneho čaju? Čierny čaj si v porovnaní so zeleným (stráca ju do roka) zachová svoju výraznú chuť až niekoľko rokov.
Biely čaj bol v Číne označovaný za “čaj dlhovekosti” a súčasnosť ho považuje za nápoj gurmánov. V porovnaní s čiernym a zeleným má nižší obsah kofeínu a lahodnejšiu chuť. Jeho konzumácia spomaľuje proces starnutia. Má skvelé detoxikačné účinky a dokáže eliminovať migrény. Má najväčší obsah antioxidantov a jeho antibakteriálne účinky sú ešte väčšie ako v prípade zeleného čaju.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, práve som obdržal perfektne zabalenú zásielku aj s darčekmi. Veľmi pekne ďakujem. Všetko dobré celému tímu, nech sa vám darí!“

Bernard