Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Ďakujem za rýchle a bezproblémové vybavenie objednávky.“
V. Polomská
Zeler je v našej kuchyni veľmi obľúbený. Využívame ho najmä pri varení polievok a rôznych omáčok. Chuť tejto koreňovej zeleniny je naozaj aromatická a oživí každé jedlo, do ktorého ho pridáme. Zeler sa pestuje v našich záhradách od júla do septembra. Zeler je zdravý najmä vďaka éterickým olejom, ktoré obsahuje. Tieto oleje uvoľňujú hlieny pri nádche a kašli, pôsobia blahodarne na ťažkosti s trávením a majú mnoho iných účinkov. Zeler je tiež skvelým pomocníkom pri chudnutí. Veľmi efektívnym spôsobom je pri tom popíjanie zelerovej šťavy, ktorá má močopudné účinky a vďaka tomu tak nadbytočné kilogramy zo zadržanej vody v tele odstránime. Preto by mali túto šťavu konzumovať najmä ľudia, ktorí trpia ťažkosťami s močovými a obličkovými kameňmi. Pozrime sa spolu na účinky a zloženie tejto zaujímavej koreňovej zeleniny.
ZelerZeler je u nás veľmi rozšírený. Rovnako ho nájdeme aj v okolitých krajinách. Najprv však rástol divo, neskôr sa podarilo ho skultivovať. Zeler je odolný, a preto znesie aj drsnejšiu klímu. U nás sa pestuje prevažne hľúzový zeler. Používa sa u nás najmä v polievkach, šalátoch a iných druhoch pokrmov. Obľúbený je vďaka spomínanej aróme a jemnej chuti, ktorou dokáže ozvláštniť každé jedlo.
ZloženieAko som spomenula v úvode, najdôležitejšími látkami, ktorým zeler vďačí za skvelú arómu, sú éterické oleje, takzvané terpény. Terpény sú schopné v zelerových hľúzach odpudzovať od dozrievajúcej rastliny rôzne druhy baktérií, plesní a iných škodcov. Tieto oleje majú antibakteriálne a antimykotické účinky. Okrem týchto látok obsahuje celý B-komplex, ktorý stimuluje metabolizmus sacharidov a bunkám dodáva energiu. Taktiež je schopný vyživovať naše nervy. B-komplex je tiež potrebný pre krásne a zdravé vlasy a nechty a rovnako pokožku celého tela.
ÚčinkyBlahodarných účinkov zeleru na náš organizmus je skutočne veľa:
Zeler je najlepšie používať čerstvý. Môžeme z neho využiť aj vňať, ktorá je oživením každej polievky. Vňať si môžeme odložiť aj na dlhšiu dobu, a to zamrazením. Pri spracovaní hľuzu dobre umyjeme a odstránime z nej hnedé časti. Môžeme sa rozhodnúť, či budeme zeler konzumovať čerstvý alebo tepelne upravený.
V prípade, že čerstvý zeler neobľubujete a chcete si dodať látky, ktoré obsahuje, naša stránka vám ponúka výber z množstva skvelých výrobkov. Môžete si vybrať napríklad zeleninovú zmes vo forme hrubšie zrnenej zeleniny na dochucovanie rôznych jedál. Rovnako sa môžete zamerať na doplnenie B-komplexu. Ten vám ponúkame vo forme jednotlivých zložiek v koncentrovanej forme alebo ako celý komplex vo forme tabliet. Je na vás, čo si vyberiete.
Zeler je zaujímavou koreňovou zeleninou, ktorá svojou chuťou a arómou predbehne všetky ostatné. V jedlách dotvára nezameniteľnú chuť a vy si tak môžete vychutnať zaujímavý pokrm plný zdravých látok. Naučte sa konzumovať tento druh zeleniny a váš organizmus sa vám odvďačí.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Ďakujem za rýchle a bezproblémové vybavenie objednávky.“
V. Polomská