Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaZeler je v našej kuchyni veľmi obľúbený. Využívame ho najmä pri varení polievok a rôznych omáčok. Chuť tejto koreňovej zeleniny je naozaj aromatická a oživí každé jedlo, do ktorého ho pridáme. Zeler sa pestuje v našich záhradách od júla do septembra. Zeler je zdravý najmä vďaka éterickým olejom, ktoré obsahuje. Tieto oleje uvoľňujú hlieny pri nádche a kašli, pôsobia blahodarne na ťažkosti s trávením a majú mnoho iných účinkov. Zeler je tiež skvelým pomocníkom pri chudnutí. Veľmi efektívnym spôsobom je pri tom popíjanie zelerovej šťavy, ktorá má močopudné účinky a vďaka tomu tak nadbytočné kilogramy zo zadržanej vody v tele odstránime. Preto by mali túto šťavu konzumovať najmä ľudia, ktorí trpia ťažkosťami s močovými a obličkovými kameňmi. Pozrime sa spolu na účinky a zloženie tejto zaujímavej koreňovej zeleniny.
ZelerZeler je u nás veľmi rozšírený. Rovnako ho nájdeme aj v okolitých krajinách. Najprv však rástol divo, neskôr sa podarilo ho skultivovať. Zeler je odolný, a preto znesie aj drsnejšiu klímu. U nás sa pestuje prevažne hľúzový zeler. Používa sa u nás najmä v polievkach, šalátoch a iných druhoch pokrmov. Obľúbený je vďaka spomínanej aróme a jemnej chuti, ktorou dokáže ozvláštniť každé jedlo.
ZloženieAko som spomenula v úvode, najdôležitejšími látkami, ktorým zeler vďačí za skvelú arómu, sú éterické oleje, takzvané terpény. Terpény sú schopné v zelerových hľúzach odpudzovať od dozrievajúcej rastliny rôzne druhy baktérií, plesní a iných škodcov. Tieto oleje majú antibakteriálne a antimykotické účinky. Okrem týchto látok obsahuje celý B-komplex, ktorý stimuluje metabolizmus sacharidov a bunkám dodáva energiu. Taktiež je schopný vyživovať naše nervy. B-komplex je tiež potrebný pre krásne a zdravé vlasy a nechty a rovnako pokožku celého tela.
ÚčinkyBlahodarných účinkov zeleru na náš organizmus je skutočne veľa:
Zeler je najlepšie používať čerstvý. Môžeme z neho využiť aj vňať, ktorá je oživením každej polievky. Vňať si môžeme odložiť aj na dlhšiu dobu, a to zamrazením. Pri spracovaní hľuzu dobre umyjeme a odstránime z nej hnedé časti. Môžeme sa rozhodnúť, či budeme zeler konzumovať čerstvý alebo tepelne upravený.
V prípade, že čerstvý zeler neobľubujete a chcete si dodať látky, ktoré obsahuje, naša stránka vám ponúka výber z množstva skvelých výrobkov. Môžete si vybrať napríklad zeleninovú zmes vo forme hrubšie zrnenej zeleniny na dochucovanie rôznych jedál. Rovnako sa môžete zamerať na doplnenie B-komplexu. Ten vám ponúkame vo forme jednotlivých zložiek v koncentrovanej forme alebo ako celý komplex vo forme tabliet. Je na vás, čo si vyberiete.
Zeler je zaujímavou koreňovou zeleninou, ktorá svojou chuťou a arómou predbehne všetky ostatné. V jedlách dotvára nezameniteľnú chuť a vy si tak môžete vychutnať zaujímavý pokrm plný zdravých látok. Naučte sa konzumovať tento druh zeleniny a váš organizmus sa vám odvďačí.
„Dakujem zasielka mi dosla uz dnes rano. Takrychlo som ju ani necakal. Spozdravom “