Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zemiaky

Zemiaky

V súčasnosti sú zemiaky spolu s ryžou a obilninami jedni z najdôležitejších plodín na svete. V našej krajine majú naozaj svoje miesto a konzumujeme ich pravidelne vo forme rôznych pokrmov, ktoré sa stali našimi národnými. Napríklad skvelé bryndzové pirohy, ktoré by sa bez zemiakov nezaobišli. Alebo obľúbené pečenie našich starých mám, zemiakový pagáč. Pestovanie zemiakov je tým pádom u nás veľmi rozšírené a nepestujú ich len ľudia pre seba ale pestovaniu sa venujú rôzne roľnícke družstvá a iné inštitúcie, ktorých hlavnou činnosťou sa stala práve táto plodina. V čom sú zemiaky dobré, aké druhy poznáme a akou cestou prejdú, kým sa dostanú z obrábaného poľa na náš tanier? Toto všetko sa dozviete v tomto článku.

Zemiaky

Tieto plody rastú na rastline, ktorá sa nazýva Ľuľok zemiakový - Solanum tuberosum. Patrí do čeľade ľuľkovité - Solanaceae. Sú veľmi nenáročné na podmienky prostredia a jedna rastlina dokáže vyprodukovať veľké množstvo zemiakov. Zemiaky sa považujú za najlepšiu vec, ktorú si od Ameriky Európa vzala. Zemiaky rastú ako bylina, ktorá má výšku od 60 do 100 centimetrov. Nadzemné časti, teda listy sú jedovaté a ich konzumácia môže spôsobiť smrť. Konzumujú sa len spodné hľuzy tejto rastliny. Kvety rastliny sú prevažne biele alebo môžu mať aj ružovú, či fialovú farbu. Plody, teda hľuzy rastliny majú oválny tvar, vo vnútri sú žlté a ich pokožka môže byť žltkastá, hnedá alebo pri niektorých odrodách aj červená. Z výskumov sa zistilo, že zemiak bol domestikovaný pravdepodobne na území Peru a z tejto oblasti sa postupne rozširoval do celého sveta. Na naše územie sa tieto plodiny dostali až okolo roku 1650. K väčšiemu pestovaniu zemiakov došlo z dôvodu extrémnej úrody obilia, ktorá sa v istom období objavila a neskôr Mária Terézia zaviedla reformy poľnohospodárstva, vďaka ktorým sa začalo pestovanie tejto plodiny vo väčšom. Zemiaky dnes vďaka rôznym oblastiam, v ktorých sa pestujú, dostali rôzne názvy napríklad, bandurky, švábky, grule, krumple a mnoho iných názvov.

Zloženie

Hlavnými zložkami zemiakov sú škrob, cukry, bielkoviny, látky ako tuky, polyfenoly, kyselina citrónová, minerálne látky, napríklad železo, draslík, horčík mangán a mnoho iných. Z vitamínov obsahujú mnoho druhov zo skupiny B a taktiež vitamín C a iné. V porovnaní s obilninami sa zemiaky považujú za zdravšie vzhľadom na chudnutie, pretože obsahujú menej sušiny ako obilniny. Pozitívami zemiakov je fakt, že vďaka škrobu nás dobre zasýtia, obsahujú vitamíny, majú priaznivé účinky na srdce a cievy, obsahujú aj vlákninu, čo výborne ovplyvňuje naše trávenie a zaujímavosťou je, že pozitívne vplývajú na plodnosť.

Zo zeme na tanier

Zemiaky sa pestujú najmä v oblastiach kde je chladnejšie a vlhké prostredie. Sú však háklivé na zimu a pri mrazoch môžu hľuzy ľahko zamrznúť, preto si na tento fakt treba dávať pozor. Zemiaky v súčasnosti u nás napáda hlavne pásavka zemiaková, ktorú určite dobre poznáte. Obhlodáva listy, čím zmenšuje transpiračnú plochu a rastlina nedokáže dýchať ani prijímať svetlo. Najhoršie na tomto škodcovi je to, že sa rýchlo rozmnožuje a dokáže vám vo veľmi krátkom čase zožrať veľkú úrodu. Preto sa pestovatelia bránia postrekmi. Keď už zemiaky vyrastú a je čas ich vykopať nasleduje zaujímavý postup. Moja skúsenosť z letnej brigády vám určite priblíži celý proces. Najprv prostriedok, ktorý je určený na zber zemiakov, napríklad kombajn príde na pole a zemiaky sa začnú orať. Na tomto stroji je akási mini triedička zemiakov, pri ktorej sedí jeden alebo dvaja ľudia a počas toho ako k nim po páse prichádzajú zemiaky, odhadzujú kamene a hrudy hliny späť na pole. Takto už do vlečky padajú o trošku čistejšie zemiaky. Potom sa zemiaky premiestnia do auta, ktoré putuje na miesto, kde sa robí hlavné triedenie. Tam sa zemiaky vysypú a dostávajú sa na veľkú triedičku, kde pri každom páse stoja ľudia a taktiež odhadzujú kamene alebo v prípade, že vidia sadbové zemiaky alebo kŕmne, to sú menšie zemiaky alebo poškodené, odhodia ich na iný pás alebo určené mieste. Finálne konzumné zemiaky padajú do vopred pripravenej palety, ktorá je označená názvom odrody a paleta sa premiestni do chladiacej pivnice, neskôr sa z týchto paliet zemiaky balia do vriec a takéto vrecia už kupujú záujemcovia.
Takýto je proces získavania a triedenia zemiakov. Tento článok vám priniesol užitočné informácie o tejto dôležitej plodine, ktorú máme na tanieroch skoro každý deň. Môžeme byť vďační, že je vhodná pre naše pestovanie a bez väčších problémov si tak môžeme vypestovať zdravé a krásne zemiaky sami doma.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle vybavenie objednavky, balicek dosiel spravne zabaleny a rychlo. Prajem vela spokojnych zakaznikov.“

Melekova