Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Žihľavy sa netreba báť

Žihľavy sa netreba báť

Nebojte sa žihľavy, jej účinky Vás príjemne prekvapia. Nie je žiadnym tajomstvom, že príroda je zdrojom mnohých „rastlinných“ lekárov, ktorí na naše zdravie pôsobia priaznivo úplne zadarmo. Jedným z nich je všetkým známa žihľava, ktorá síce nevypadá príliš vábivo, jej dotyk nás desí a do pestrej kytičky lesných kvetov by sme si ju veru nenatrhali príliš dobrovoľne, avšak jej účinky sú považované za zdraviu prospešné a liečivé po celom svete.

Žihľava vie popŕhliť, ale i efektívne liečiť

Medzi popredné výhody žihľavy dvojdomej patrí predovšetkým jej veľmi všestranné využitie a široká dostupnosť. Rastlinku nájdu a môžu využívať v každom kúte sveta, pretože rastie naprieč celou Európou, Áziou, ale i v severných častiach Afriky a amerického kontinentu odkiaľ sa šíri i do južných oblastí za „veľkou mlákou“. Priaznivé účinky pŕhľavy sú ľuďom známe už od stredoveku a jej zber sa zameriava primárne na mladé listy tejto rastliny, ktoré sú zafarbené do tmavozeleného odtieňu. Trvácu bylinku si len ťažko pomýliť s inou, predsa len už od malička sa snáď každý z nás bál jej popŕhlenia, ktoré spôsobujú látky: histamín dráždiaci našu pokožku, acetylcholín vyvolávajúci pocit popálenia a serotonín, ktorý zvyšuje vnímanie účinku histamínu a acetylcholínu. Množstvo zmesi týchto látok, ktoré postačí k nepríjemnému popŕhleniu je naozaj minimálne, avšak žihľavu dokážeme jej pŕhlivých účinkov zbaviť ponorením do horúcej vody alebo jej pošliapaním.

Zber je ideálny na čistých miestach

Rastlinku nájdeme hojne rastúcu na mnohých miestach, medzi ktoré patria vlhké lesy, porasty v okolí plotov a pozdĺž ciest, rumoviská, lúky, záhrady a oblasti, kde sa sústreďuje vlhkosť a nahromadená biomasa. Pri zbere sa možno zamerať na jej mäkké listy, vňať, ale i na jej korene. Zber žihľavy dvojdomej je odporúčaný na slnečných miestach, ktoré nie sú zaprášené, nadmerne znečistené a predovšetkým, ktoré nie sú v blízkosti ciest. Jej zbieranie môže mať negatívne účinky i v prípade prebujnených žihľavových porastov, nakoľko v tomto prípade rastlina obsahuje nadmerné množstvo dusičnanov. Rastlinka kvitne od júna až do septembra a najideálnejšie pre zber sú už jej prvé výhonky. Zberu jej listov sa možno venovať až do začiatku jesenného mesiaca október.

Príroda nám ju poskytuje zadarmo a predsa má nevyčísliteľnú hodnotu

Jej priaznivé pôsobenie na organizmus sa pripisuje predovšetkým látkam, ktorými sú: histamín, serotonín, lektíny a beta-sitosterol. Pŕhlivá rastlinka obsahuje vitamíny A a C, vitamíny komplexu B, vápnik, draslík, železo, chlorofyl, ale i triesloviny, ktoré podporujú našu imunitu. Obsahuje i dôležitú a potrebnú vlákninu a serotonín, ktorého nedostatok v našom tele sa prejavuje smutnou náladou, poruchami spánku i smútkom. Žihľava dvojdomá nie je mnohými ospevovaná nadarmo, pretože ju naša milovaná príroda obdarovala skvelými účinkami:

  • Detoxikuje organizmus, podporuje náš imunitný systém a celkovú obranyschopnosť
  • Podporuje správnu krvotvorbu a je nápomocná pri prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Znižuje hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu červených krviniek
  • Má schopnosť prečistiť tráviaci trakt, podporiť priaznivé trávenie i vyprázdňovanie
  • Dokáže odvodniť organizmus, disponuje močopudnými účinkami a prečisťuje obličky
  • Stimuluje lymfatický systém
  • Zmierňuje príznaky zväčšenej prostaty a využíva sa pri jej liečbe
  • U žien zmierňuje predmenštruačné symptómy, eliminuje kŕče a priaznivo upravuje menštruačný cyklus
  • Účinne bojuje proti akné a ekzémom
  • Prispieva k účinnej látkovej premene
  • Využíva sa pri liečbe reumy, zmierňuje bolesti kĺbov a svalov
  • Bojuje proti vypadávaniu vlasov

Ako ju možno konzumovať?

V prípade, že nie ste expert na spracovanie byliniek, ktoré si sami nazbierate, internet pre Vás ponúka veľké množstvo jednoduchých návodov. Žihľavu okrem samozberu a individuálneho spracovania možno nájsť i v obchodoch a na e-shopoch v rôznych formách, medzi ktoré patria čaje, odvary, tinktúry a tablety.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, ďakujem za skoré vybavenie mojej objednávky. Pozdravujem celý kolektív, ktorý sa na nej podieľal. Firme prajem veľa spokojných zákazníkov. Balíček prišiel v poriadku. Teraz už len vychutnávať. “

Kubalová Mária