Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zimná depresia

Zimná depresia Určite ste už čítali veľa článkov o jesennej únave či depresii, ale zabúda sa, že zimná depresia a najmä tá povianočná, je ešte horšia. Prečo? Pretože počasie je čím ďalej tým pochmúrnejšie, slnka je málo, pohybu ešte menej a kíl naopak viacej. Navyše je človek po prejedaní sa unavený a bez chute do práce. Preto vám chceme poradiť niekoľko tipov, ako sa zbaviť zimnej depresie.

Mám vlastne depresiu?
Na začiatok si však povedzme, ako poznáte, že vás postihla zimná depresia. Stačí, ak si odpoviete na niekoľko otázok. Ste unavení a máte nedostatok energie? Potrebujete viac spať? Veľa jete a priberáte na váhe? Nemáte záujem o kontakt s ľuďmi? Nemáte záujem o sex? Zle sa sústredíte? Bolí vás chrbát? Ste častejšie nachladnutí? Ak ste si na naše otázky odpovedali väčšinou áno, postihla vás zimná depresia. Určite čítajte ďalej.

Začnite sa hýbať
Pohyb sa ako prevencia odporúča nielen pri depresii, ale aj pri iných chorobách. V zime vám však nebudeme odporúčať beh, ale skôr beh na lyžiach či klasické lyžovanie. Ak nemáte radi sneh a chlad, vyskúšajte plávanie. Menej fyzicky zdatní by mali vyskúšať aspoň dlhšiu prechádzku v prírode. Pri športovaní sa znižuje hladina stresového hormónu, ktorý má názov kortizol a naopak zvyšuje sa hladina hormónov, ktoré vám navodzujú dobrú náladu, a to serotonínu a endorfínov. Pozor však, jedna prechádzka nestačí. Ak chcete naozaj pocítiť priaznivé účinky pohybovej aktivity, musíte sa jej venovať viac než jeden mesiac.

Čajom proti depresii
Zbaviť sa depresii a upokojiť myseľ vám pomôžu aj čaje. Majú nielen upokojujúce účinky, ale aj povzbudzujúce. Vyskúšajte napríklad čaj z Medovky lekárskej, Ľubovníka bodkovaného, ale ideálny je aj šípkový čaj, čaj z Bazy čiernej, Žen-šenový čaj či čaj z Ginko-biloby.

Doplňte si vitamíny
Keďže v zime je oveľa menej slniečka, chýba nám najmä vitamín D. Ten si totiž ľudské telo dokáže vyrobiť samo práve vďaka slnečnému žiareniu. D-éčko je dôležité najmä na stavbu kostí, zdravé zuby, metabolizmus vápnika, potrebujeme ho pre svaly, srdce, krvný obeh, ale aj pre zdravé nervy, optimizmus a pohodu. Vitamín D nájdete v rybom tuku, ale aj v mlieku, vajciach, celozrnnom pečive a v pečienke. Samozrejme, zabúdať by ste v tomto období nemali ani na ostatné vitamíny, ktoré podporujú váš imunitný systém. Jedzte preto čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny.

Dobre sa vyspite
Aj keď sú dni počas zimy kratšie a noci dlhšie, mali by ste dodržiavať svoj čas vstávania a zaspávania. To znamená, že by ste nemali vylihovať až doobeda, aj keď je vonku šero a prší. Celý deň potom budete otupený a nebudete sa vedieť prebrať. Dôležitý je pravidelný a najmä kvalitný spánok. Preto pred spaním nepite kávu a ani alkohol, nevenujte sa nejakej ťažkej fyzickej aktivite, ale naopak, dajte si šálku dobrého čaju, vyvetrajte spálňu a prečítajte si dobrý časopis či knihu.

Upracte si byt
Počas roka sa vám v byte určite nahromadilo kopec vecí, ktoré nepoužívate a len na ne sadá prach. Neváhajte a zabaľte ich do škatúľ a vyhoďte preč. Poprekladajte aj kvety, menšie kusy nábytku, kúpte nové behúne, nové podložky do kúpeľne, vymeňte staré poháriky za tie, ktoré málo používate, zmeňte osvetlenie v byte... Vo vynovenom byte sa vám bude „lepšie dýchať“, zlepší sa aj vaša nálada a chuť niečo robiť.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za tovar, ste úžasne šikovná a pružná firma. Som naozaj spokojná a vedia o tom aj moji priatelia a známi.“

D.CH.