Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Žito v strave

Žito v strave

Počuli ste už názov „pumpernickel“? To je jeden z výrobkov, ktorých základnú zložku tvorí žito. Je to typický nemecký celozrnný ražný chlieb, ktorý je mimoriadne bohatý na vitamíny zo skupiny B-komplexu a tiež celulózu. Žito je vlastne plodom rastliny, ktorá má názov raž siata. Táto rastlina je pre nás zdrojom mnohých látok, ktoré sú pre naše telo každý deň potrebné. Preto by sme mali vedieť, čo všetko nám ponúka, a v ktorých oblastiach nášho tela nám dokáže pomôcť. Obilniny všeobecne sú nevyhnutné najmä pre naše srdce a trávenie, bez ktorého by sme nemohli fungovať. Preto je potrebné pravidelne si obilniny v rôznych formách pripravovať a zaradzovať ich do jedálnička. Čítajte nasledujúce riadky.

Čo to je?

Ako som spomínala v úvode, žito je plodom rastliny, ktorá má názov raž siata, latinsky Secale cereale L. Táto bylina patrí do čeľade Gramineae. Predpokladá sa, že sa táto rastlina vyvinula z mätonoha, presnejšie trávy, ktorá sa na poliach plných pšenice a jačmeňa považuje za burinu.

Obsah cenných látok

Žito sa svojím zložením veľmi podobá pšenici. Avšak obsahuje väčšie množstvo vlákniny a proteínov. Hoci mu podobne ako ostatným obilninám chýba napríklad vitamín A alebo vápnik, má veľmi dobré zastúpenie ostatných živín. Najvýznamnejšími sú uhľohydráty. Tie tvoria najväčšiu časť obilia a škrob je ich hlavnou zložkou. Škrobové zrniečka v žite sa vyznačujú tým, že sú zo všetkých druhov obilia najviac obalené v celulóze. Práve vďaka tomu táto obilnina nespôsobuje náhly nárast hladiny glukózy v krvi. Dokonca ho výborne znášajú aj diabetici. Ďalšou skvelou zložkou sú proteíny. V žite je viac proteínov než napríklad v pšenici. Z vitamínov nájdeme v žite napríklad rôzne vitamíny zo skupiny B-komplexu alebo vitamín E. Raž je veľmi bohatá na minerálne látky. Nájdeme v nej fosfor, horčík, železo, zinok, selén a mnoho iných.

Oblasti, v ktorých pomáha

Konzumácia raže, resp. žita, je prospešná v mnohých oblastiach. Jednou z nich je naše srdce. Zloženie žita spôsobuje, že steny artérií sú pružnejšie a tiež zlepšuje cirkuláciu krvi. Najviac by mali túto obilninu konzumovať ľudia, ktorí majú ťažkosti s cievami a tepnami. Ďalšou oblasťou je naše trávenie. Raž má vysoký obsah prevažne nerozpustných celulózových vlákien, čo je veľmi cenné pre tých ľudí, ktorí majú ťažkosti so zápchou. Okrem toho je konzumácia tejto obilniny aj prevenciou rakoviny hrubého čreva. Ražný chlieb dokáže znižovať v črevách koncentráciu kyseliny litocholovej a deoxycholovej. Tieto kyseliny pôsobia na črevnú sliznicu a dokážu spôsobovať vznik rakoviny.

Príprava a použitie žita

Je niekoľko možností ako si pripraviť a konzumovať túto obilninu. Prvou je celé obilie. Hoci je vonkajšia vrstva veľmi tvrdá, môžeme raž konzumovať vo forme vločiek po namočení surového zrna. Ďalej si môžeme túto obilninu variť. Po namočení na niekoľko hodín sa dá raž uvariť podobne ako ryža. Najlepšie však v tlakovom hrnci, aby nestvrdla. Ďalej tu máme možnosť vyrobiť alebo si zakúpiť múku. Ražná múka nie je taká bohatá na lepok ako iné druhy, ale dokážeme si z nej upiecť chutný chlieb. A napokon tu máme napríklad ražné krekry alebo iné produkty z tejto obilniny. Tieto produkty sú ľahké a chrumkavé a tiež veľmi chutné. Takéto krekry sú obľúbené najmä v Nemecku, ale rovnako aj v celej Škandinávii.

Aj naša stránka vám ponúka množstvo výrobkov z tejto skvelej obilniny alebo aj celozrnných produktov, ktoré majú podobné zloženie. Môžete si napríklad vybrať pohánkový chlieb, ktorého súčasťou je ražná múka. Rovnako tiež celozrnné druhy múky, rôzne krekry, cereálie a množstvo iného.

Žito je v našej strave skvelou voľbou. Dodáme si vďaka nemu cenné látky a pomôžeme mnohým oblastiam nášho organizmu. Berme si príklad z iných národov, ktoré žito využívajú pravidelne vo svojich jedálničkoch a zaraďme ho do svojho života tiež.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem pekne za zásielku. Všetko prišlo ako vždy vporiadku. “

Bartková