Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zlepšite si náladu s horkou čokoládou

Zlepšite si náladu s horkou čokoládou

Našou vysnívanou vyváženou diétou je kúsok čokolády do každej ruky, však? Pochúťka, ktorej sa mnohí vyhýbajú s vidinou pokazenej figúry však dokáže v optimálnom množstve byť pre naše telo oveľa väčším prínosom než škodcom. Sladké pokušenie v podobe obľúbenej horkej čokolády, ktorému častokrát nedokáže odolať nejeden maškrtník, dokáže nášmu telo prispieť i pozitívnejšími spôsobmi, ako len vytvorením neželaných vrstvičiek tuku. Môže to znieť trošku neuveriteľne, ale áno, horká čokoláda má priaznivý vplyv na naše fyzické, ale i psychické zdravie.

Začal sa písať čokoládový príbeh...

Svetový deň čokolády pripadá v kalendári na 7. júl, ktorý je označovaný za jubileum jej dovezenia do Európy. Prvýkrát sa čokoláda ocitla na našom kontinente v roku 1550. Na lahodnej pochúťke z kakaových bôbov si v minulosti pochutnávali už Aztéci a bola pre nich natoľko vzácna, že ju používali aj ako platidlo. Čokoládu zbožňovala Mária Antoaneta a bola obľúbenou sladkosťou i pre Napoleóna. Údajne v pamätnej vojne Sever proti Juhu, bol vyplácaný vojakom žold práve čokoládou.
Občas by dobre padlo vymeniť peniaze a dostať výplatu v podobe čokolády, hm? Prvá tabuľková čokoláda uzrela svetlo kulinárskeho sveta už v roku 1847 vďaka páru cukrárov z Británie, ktorí skombinovali čokoládový likér, kakaové maslo a cukor. V roku 1875 začala písať svoj príbeh i prvá mliečna čokoláda a to vo Švajčiarsku, ktoré je rodiskom aj čokolády s orieškami. Zaujímavosťou je, že práve vo Švajčiarsku je čokoláda konzumovaná v najhojnejšom množstve.

Horká čokoláda je plná antioxidantov

Ak chceme z čokolády vyťažiť pre naše zdravie maximum, mali by sme sa zameriavať na produkty s obsahom kakaa, ktorý je minimálne 60 percentný. Ideálnou alternatívou maškrty je čokoláda, ktorá obsahuje vysoké percento kakaového masla a málo cukru. Kvalitná horká čokoláda obsahuje z nutričného hľadiska 560 kalórií na sto gramov a naše telo z nej čerpá minerálne látky (draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo), vitamíny (vitamín A, B, K), betakarotén, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, ale i vlákninu, luteín a kofeín.
Vďaka antioxidantom, ktoré sú obsiahnuté v čokoláde, vplýva lahôdka pozitívne na náš imunitný systém. Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa má silné antioxidačné účinky, ktoré sú nápomocné pri prevencií proti rakovine. Antioxidanty, ktoré čokoláda obsahuje, sa nazývajú flavonoidy a pochádzajú práve z kakaových bôbov. Majú protivírusové účinky a pôsobia na náš organizmus i v prípade boja proti vzniknutým zápalom. Flavonoidy z kakaových bôbov vplývajú priaznivo na náš kardiovaskulárny systém, znižujú krvný tlak a dokážu zlepšiť prietok krvi. Konzumácia horkej čokolády napomáha zlepšiť funkcie mozgu. Vďaka bioaktívnym látkam - flavanolom, ktoré obsahuje, je úspešným ochrancom našej pokožky pred slnkom a má schopnosť pokožku i hydratovať.

S čokoládou za lepšou náladou

Je všeobecne známym a potvrdeným faktom, že nás čokoláda dokáže urobiť naozaj šťastnejšími. Horká čokoláda má priaznivý vplyv na náš nervový systém. Vďaka konzumácií kvalitnej čokolády môžeme v našom tele znižovať hladinu stresových hormónov.
Čokoláda obsahuje teobromín, ktorý vplýva na vznik našej pozitívnej nálady. Teobromín podporuje rovnováhu hormónov, predovšetkým serotonínu a práve preto nám čokoládová maškrta dokáže pozdvihnúť náladu a pôsobiť ako antidepresívum. A v neposlednom rade viete, že čokoláda nás nabije novou energiou a môžeme ísť opäť do obchodu kúpiť ďalšiu...

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, opäť po dlhej dobe som si objednala tovar a musim Vam iba poďakovať za neuveriteľnú rýchlosť. Ste skvelí. Ďakujem“

Rimma Strohnerová