Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Dobrý deň, opäť po dlhej dobe som si objednala tovar a musim Vam iba poďakovať za neuveriteľnú rýchlosť. Ste skvelí. Ďakujem“
Rimma Strohnerová
Našou vysnívanou vyváženou diétou je kúsok čokolády do každej ruky, však? Pochúťka, ktorej sa mnohí vyhýbajú s vidinou pokazenej figúry však dokáže v optimálnom množstve byť pre naše telo oveľa väčším prínosom než škodcom. Sladké pokušenie v podobe obľúbenej horkej čokolády, ktorému častokrát nedokáže odolať nejeden maškrtník, dokáže nášmu telo prispieť i pozitívnejšími spôsobmi, ako len vytvorením neželaných vrstvičiek tuku. Môže to znieť trošku neuveriteľne, ale áno, horká čokoláda má priaznivý vplyv na naše fyzické, ale i psychické zdravie.
Svetový deň čokolády pripadá v kalendári na 7. júl, ktorý je označovaný za jubileum jej dovezenia do Európy. Prvýkrát sa čokoláda ocitla na našom kontinente v roku 1550. Na lahodnej pochúťke z kakaových bôbov si v minulosti pochutnávali už Aztéci a bola pre nich natoľko vzácna, že ju používali aj ako platidlo. Čokoládu zbožňovala Mária Antoaneta a bola obľúbenou sladkosťou i pre Napoleóna. Údajne v pamätnej vojne Sever proti Juhu, bol vyplácaný vojakom žold práve čokoládou.
Občas by dobre padlo vymeniť peniaze a dostať výplatu v podobe čokolády, hm? Prvá tabuľková čokoláda uzrela svetlo kulinárskeho sveta už v roku 1847 vďaka páru cukrárov z Británie, ktorí skombinovali čokoládový likér, kakaové maslo a cukor. V roku 1875 začala písať svoj príbeh i prvá mliečna čokoláda a to vo Švajčiarsku, ktoré je rodiskom aj čokolády s orieškami. Zaujímavosťou je, že práve vo Švajčiarsku je čokoláda konzumovaná v najhojnejšom množstve.
Ak chceme z čokolády vyťažiť pre naše zdravie maximum, mali by sme sa zameriavať na produkty s obsahom kakaa, ktorý je minimálne 60 percentný. Ideálnou alternatívou maškrty je čokoláda, ktorá obsahuje vysoké percento kakaového masla a málo cukru. Kvalitná horká čokoláda obsahuje z nutričného hľadiska 560 kalórií na sto gramov a naše telo z nej čerpá minerálne látky (draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo), vitamíny (vitamín A, B, K), betakarotén, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, ale i vlákninu, luteín a kofeín.
Vďaka antioxidantom, ktoré sú obsiahnuté v čokoláde, vplýva lahôdka pozitívne na náš imunitný systém. Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa má silné antioxidačné účinky, ktoré sú nápomocné pri prevencií proti rakovine. Antioxidanty, ktoré čokoláda obsahuje, sa nazývajú flavonoidy a pochádzajú práve z kakaových bôbov. Majú protivírusové účinky a pôsobia na náš organizmus i v prípade boja proti vzniknutým zápalom. Flavonoidy z kakaových bôbov vplývajú priaznivo na náš kardiovaskulárny systém, znižujú krvný tlak a dokážu zlepšiť prietok krvi. Konzumácia horkej čokolády napomáha zlepšiť funkcie mozgu. Vďaka bioaktívnym látkam - flavanolom, ktoré obsahuje, je úspešným ochrancom našej pokožky pred slnkom a má schopnosť pokožku i hydratovať.
Je všeobecne známym a potvrdeným faktom, že nás čokoláda dokáže urobiť naozaj šťastnejšími. Horká čokoláda má priaznivý vplyv na náš nervový systém.
Vďaka konzumácií kvalitnej čokolády môžeme v našom tele znižovať hladinu stresových hormónov.
Čokoláda obsahuje teobromín, ktorý vplýva na vznik našej pozitívnej nálady. Teobromín podporuje rovnováhu hormónov, predovšetkým serotonínu a práve preto nám čokoládová maškrta dokáže pozdvihnúť náladu a pôsobiť ako antidepresívum. A v neposlednom rade viete, že čokoláda nás nabije novou energiou a môžeme ísť opäť do obchodu kúpiť ďalšiu...
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Dobrý deň, opäť po dlhej dobe som si objednala tovar a musim Vam iba poďakovať za neuveriteľnú rýchlosť. Ste skvelí. Ďakujem“
Rimma Strohnerová