Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zo sveta gastronómie o cestovinách

Zo sveta gastronómie o cestovinách

Cestoviny, obľúbený pokrm na celom svete, stali sa pravidelným chodom v našich jedálničkoch. Poznáme rôzne druhy cestovín, nie len tvarom, ale aj zložením ingrediencií. Čo je na nich zaujímave?

Odkiaľ pochádzajú?

Prvé historické zmienky o cestovinách sa historicky potvrdili už z Grécka. Ľudia ich vyrábali tak, že koláčové cesto nechali na slnku vyschnúť, potom ho natrhali, dali variť do vody a po ochutení konzumovali. Taktiež Rimania poznali toto jedlo a začali si z cesta vykrajovať pravidelné tvary a takéto pekné cestoviny potom konzumovali. V neskorších dobách, bližšie k súčasnosti sa továrensky začali cestoviny vyrábať v Taliansku v 17. storočí.

Konzumujte zdravé cestoviny

Tento druh potraviny sa vyrába z cesta, ktoré je nekysnuté a najčastejšie obsahuje múku, vodu a vajíčka. Podľa zloženia rozlišujeme cestoviny, ktoré nám a nášmu telu prospievajú, teda zdravé a cestoviny, ktoré naopak škodia, nezdravé cestoviny. Odborníci na výživu tvrdia, že najzdravšie cestoviny sú bezvaječné, vyrobené zo semolinovej múky. Tieto sú bohaté na bielkoviny, neobsahujú cholesterol. Pri výbere si človek musí uvedomovať glykemický index, v prípade ktorého je najnižšia hodnota vždy najlepšia. Preto sú z tohto pohľadu najlepšie cestoviny celozrnné, ktorých glykemický index má hodnotu 40. Tento druh obsahuje minerálne látky a vitamín B. Na druhej strane cestoviny vaječné obsahujú vitamín A. Takže aj tá horšia voľba obsahuje prospešné látky.

Ako cestoviny správne uvariť

Prvým krokom k správnemu uvareniu cestovín je množstvo vody, ktoré na varenie použijeme. Je dôležité používať veľké množstvo vody, na 100 g cestovín by to mal byť 1 liter vody. Vodu si osolíme a až do vriacej vody vkladáme cestoviny. Je veľkým mýtom, že do cestovín, ktoré sa varia treba pridávať aj olej, aby sa nezlepili. Zlepenie závisí hlavne od množstva vody, v ktorej potravinu varíme. Pri časovom rozpätí, riadime sa pokynmi na obale. Keď máme cestoviny uvarené a stále myslíme na ich hodnoty vzhľadom na organizmus, dochutenie by tiež malo zodpovedať zdravému stravovaniu, takže je dobré vyhnúť sa šľahačkovým, smotanovým alebo majonézovým omáčkam alebo slanine. Dobré jedlo sa dá uvariť chutne aj zdravo.

Najznámejšie druhy

Na trhu máme množstvo druhov cestovín a nejeden obyčajný človek má problém ich rozoznať, pretože kým naše mamy poznali kedysi len kolienka, fliačky a niťovky, my máme dnes na výber z obrovského množstvo druhov. Medzi najznámejšie patria špagety, makaróny, penne, tagliatelle, farfalle, fusilli, ravioli, tortellini, fagotini, cappelleti, canelloni, coralli a množstvo iných. U nás sú z domácich druhov, ktorých domovinou je naša krajina, najznámejšie a najchutnejšie pirohy. Už od dávna sa varia plnené buď sladkým lekvárom alebo ovocím, alebo v slanej podobe plnené bryndzou a zemiakmi.

Inšpiráciou by pre labužníkov cestovín bolo určite Taliansko, kde patrí tento pokrm k národným jedlám. My však máme v obchodoch na výber už všetky druhy, vyrobené z rôznych ingrediencií, niektoré zdravšie, niektoré menej, ale všetky chutné a môžeme si z nich doma čarovať úžasné jedlá plné chuti.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za zasielku, prisla v poriadku a ako vzdy rychlo. Dakujem aj za darcek, milo potesil.“

Alexander Soska