Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Zrak je predsa taký dôležitý

Zrak je predsa taký dôležitý Slovenské príslovie hovorí, že „čo oči vidia, to srdce uverí.“ Prísť o zrak si nikto z nás nevie ani predstaviť. Avšak starať sa o oči začíname až vtedy, keď nastane nejaký problém, choroba, poškodenie... Mnohí už krátkozrakosť či ďalekozrakosť ako chorobu ani neberú. Za naozajstnú chorobu oka pokladajú až šedý či zelený zákal, infekcie oka, diabetickú retinopatiu, ale prísť o zrak môžete aj po úraze či poranení oka.
V našom článku sa však bližšie pozrime na choroby oka.

Zelený zákal

Zelený zákal alebo inak Glaukóm je spôsobený zvýšením vnútroočného tlaku. Tlak je zvýšený, pretože nedostatočne odteká komorový mok. K príznakom tohto ochorenia patrí nepríjemný pocit v oku, tlak za očami, rozmazané videnie, ale aj silné podráždenie a začervenanie oka a zhoršené videnie. Príznaky sa však rozdeľujú podľa toho, či ide o akútny glaukóm, kedy môže nastať spomínané začervenanie a podráždenie, ale aj zahmlené videnie a dokonca zvracanie a chronický glaukóm. Pri chronickom glaukóme nemusíte mať žiadne príznaky, ale môžete cítiť aj mierne bolesti hlavy, nutnosť meniť častejšie okuliare, môžete mať zahmlené videnie, dúhové kruhy vytvorené okolo svetla či problém pri videní v tmavých miestnostiach.

Aby vám lekár oznámil, že máte zelený zákal, musí urobiť vyšetrenie prístrojom. Pokiaľ sa zelený zákal podchytí včas, je možná liečba liekmi. Ak však lieky nemajú žiadny účinok, lekár väčšinou navrhne operáciu oka. Dnes sú už takmer bežné moderné spôsoby operácie oka, a to je operácia laserom. Avšak aj klasická chirurgická operácia je stále aktuálna.

Šedý zákal
Šedý zákal alebo inak katarakta postihuje prevažne starších ľudí. Šošovka sa postupne skalí, môže dôjsť až k oslepnutiu, pretože sa znižuje zraková ostrosť. Faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik šedého zákalu je hneď niekoľko. Dedičné faktory, mechanický úraz oka, užívanie niektorých liekov, ale aj kvapkanie si do oka kvapiek, ktoré obsahujú kortikosteroidy, ale aj nedostatok vitamínov, ktoré majú oči chrániť, môžu za vznik šedého zákalu. Faktorov je oveľa viac, ale teraz sa pozrime, kedy by ste mali spozornieť. Ak máte pocit, že vaše okuliare sú stále zašpinené, ak občas vidíte dvojmo, ak vidíte horšie, ak máte občas problém rozoznať farby, alebo ak máte problém s ostrosťou videnia určite vyhľadajte lekára. Liečba liekmi zatiaľ neexistuje. Pomocou operačného zákroku sa v oku vymení skalená šošovka za umelú. Už druhý deň po operácii má pacient dobré videnie.

Diabetická retinopatia

Toto ochorenie sa týka cukrovkárov, ktorým hrozí riziko oslepnutia 10 až 20 x vyššie ako u ľudí, ktorých táto choroba netrápi. Cukrovka ovplyvňuje asi všetky orgány v ľudskom tele, oči nevynímajúc. Diabetes postihuje cievy v celom tele, v oku sú to najmä sietnicové vlásočnice – kapiláry. Na tepnách sietnice sa vytvoria malé vydutiny, ktoré môžu prasknúť. Do sietnice sa dostane krv. Na sietnici však môže dôjsť k vzniku nových ciev či zhmotneniu tkaniva, a to môže skončiť až slepotou. Liečba spočíva v odstránení zjazveného tkaniva laserom či chirurgicky. Aby diabetici predišli tomuto ochoreniu, mali by dodržiavať lekárom predpísanú liečbu, ale mali by prestať fajčiť, piť alkohol, prestať užívať hormonálnu antikoncepciu, mali by si dávať pozor na vysoký krvný tlak i hladinu krvných tukov.

Na zvýšenú starostlivosť o svoj zrak by mali dbať nielen ľudia, ktorých trápi cukrovka, ale všetci. Dnes veľa ľudí pracuje za počítačom či sleduje televíziu. Svoje oči tak namáhame a vystavujeme vplyvom rôzneho žiarenia. Najmenej čo pre svoj zrak môžete urobiť je dodať im potrebné vitamíny a minerály. Aj pre diabetikov máme produkty, ktoré im pomôžu v boji s touto nevyliečiteľnou chorobou.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcel by som vyjadriť veľkú skopokojnosť z mojej strany, zásielka prišla tým najrýchlejším spôsobom, dostal som pribalený aj darček - pastilky na hrdlo :) , Ďakujem som spokojný, určite si objednám aj nabudúce niečo od Vás!“

Michal Miklovič