Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Aké živiny by ste ako vegetarián-vegán mali pravidelne dopĺňať

Aké živiny by ste ako vegetarián-vegán mali pravidelne dopĺňať

Stravu bez mäsitých, prípadne všetkých živočíšnych produktov dnes preferuje čoraz väčšie množstvo ľudí. Či už to je z etických alebo zdravotných dôvodov, obmedzenie živočíšnej stravy môže pozitívne ovplyvniť ľudský organizmus. Dostatok pestrej rastlinnej potravy môže znížiť riziko srdcových ochorení alebo cukrovky.
Pri prechode na vegetariánstvo alebo vegánstvo, nezabúdajte na dostatok vitamínov a minerálov. Prinášame Vám prehľad, aké živiny by ste mali zaradiť do každodenného jedálnička pre fyzickú aj psychickú pohodu.

Vitamín B12

Nie je pravidlom, že nedostatkom vitamínu B12 trpia len vegetariáni alebo vegáni. Nedostatok môže postihnúť aj ľudí konzumujúcich živočíšnu stravu. Preto je jeho pravidelné dopĺňanie nevyhnutnosťou pre správne fungovanie mnohých telesných procesov a nervového systému. Ak nekonzumujete vajcia, ryby a mliečne výrobky, zvážte doplnenie vitamínu B12 formou suplementu.

Vitamín D

Dostatočné množstvo vitamínu D v organizme podporuje správnu imunitnú funkciu, náladu, pamäť a regeneráciu svalov. Vzhľadom na to, že potravín, ktoré prirodzene obsahujú vitamín D nie je veľa, prípadne majú jeho obsah nízky, odporúča sa k rastlinnej strave pridať doplnok s obsahom vitamínu D. Problém s jeho nedostatkom sa môže vyskytovať aj u ľudí konzumujúcich mäso. Ak si nie ste istí, poraďte sa s lekárom, ktorý vám môže urobiť test z krvi a informovať vás o hladine vitamínu D.

Železo

Telo využíva železo na tvorbu červených krviniek, prenášanie kyslíka v krvi a dôležitú úlohu má aj pre energetický metabolizmus. Jeho nedostatok pocítite vo forme únavy a zníženej imunity. Vegáni a vegetariáni by sa mali zameriavať na jeho dopĺňanie pomocou potravín - fazuľa, hrach, orechy a cereálie, prípadne vo forme suplementu. Príliš vysoké hladiny môžu pôsobiť kontraproduktívne a preto je dôležité myslieť na dopĺňanie s mierou.

Vápnik

Pozitívny vplyv vápnika na telo je všeobecne známy fakt - pomáha so zdravím zubov, kostí, srdca, efektívnym fungovaním svalov a s celkovou psychikou. Vegetariánom a vegánom sa odporúča odsledovať si ich prijímané množstvo vápnika z rastlinnej stravy. Ak toto množstvo predstavuje odporúčaný denný príjem, nemusia sa obávať zhoršenia telesných funkcií. Pri nedostatku je dôležité zhodnotiť potraviny a stravu, prípadne doplniť vápnik iným spôsobom.

Zinok

Napriek tomu, že potreba zinku je častokrát podceňovaná, jeho nízke prijímané množstvo dokáže organizmus potrápiť. Nie len že je zodpovedný za celkovú rovnováhu organizmu, jeho nedostatok môže viesť aj k vypadávaniu vlasov, hnačkám alebo oneskorenému hojeniu rán. Dosiahnuť odporúčanú dennú dávku sa snažte predovšetkým z jedál bohatých na zinok - celozrnné obilniny, tofu, strukoviny a orechy. V prípade, že toto množstvo zinku neviete pokryť, zvážte doplnky stravy.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dovoľte mi poďakovať za rýchle vybavenie mojej objednávky ako aj jej rýchle doručenie. Osobitne sa chcem POĎAKOVAŤ p. Kolenovi, za jeho príjemný, ochotný a úctivý prístup. Budem širiť o Vašej firme len to najlepšie. Teším sa na nakupovanie aj do budúcna u Vás. Taktiež Vás budem odporúčať mojej rodine a známym. SRDEČNÁ VĎAKA.“

Minárová zo Skýcova