Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako efektívne využiť kvety levandule

Ako efektívne využiť kvety levandule

Levanduľa patrí k najpopulárnejším trvácnym bylinám a je ozdobou každej bylinkovej záhrady. Má okúzľujúcu, sladkú vôňu a nádherné sfarbenie. Tento hustý, vždy zelený ker je uznávaný predovšetkým kvôli vysokému obsahu esenciálnych olejov.
Kvitne od júna do augusta a jej najhojnejším zdrojom je Provence – Francúzsko. Pestuje sa tam až 40 rôznych druhov!

Pripravte si čaj plný výhod

Čaj z čerstvých alebo sušených kvetov, priaznivo vplýva na bolesť hlavy, únavu a stres, podporuje spánok a zmiernenie úzkosti. 2 – 4 lyžičky čerstvých kvetov zbavených stoniek zalejeme 250 ml (1 šálka) vriacej vody. Nechajte lúhovať približne 5 minút. V prípade potreby oslaďte medom, alebo iným prírodným sladidlom.
Ak máte po ruke iba sušenú verziu, tak nezabúdajte, že má silnejšiu koncentráciu arómy. 1 lyžička sušených kvetov sa rovná 3 lyžičkám čerstvých.

Levanduľa ako kulinárska ingrediencia

Kvety pridajú jednoduchým pokrmom delikátnu vôňu. Ak levanduľu nepestujete, tak Vám odporúčame zakúpiť takú, ktorá je vhodná na konzumáciu. Je potrebné uistiť sa, že neobsahuje žiadne pesticídy, ani umelé arómy.

Veľmi atraktívny a jednoduchý spôsob ako zakomponovať levanduľu do svojich receptov je pripraviť si domáci levanduľový cukor. V mlynčeku na kávu pomeľte 2 - 3 lyžice cukru a 2 púčiky levanduľových kvetov. Uzatvorte do vzduchotesnej nádoby a v prípade potreby ním dochuťte svoje obľúbené koláče, džemy, sorbety, krémy alebo obľúbený francúzsky dezert Créme brulée.

Čo ste možno nevedeli
  • Názov pochádza z latinského ,,lavare“ čo v preklade znamená ,,umývať“.
  • Jedna to jedna z hlavných zložiek repelentov. Vôňa levandule odrádza myši, komáre, muchy, mole a iných škodcov.
  • Má protizápalové vlastnosti, pomáha upokojiť boľavé svaly a kĺby.
  • Má priaznivé účinky v období stresu a miernej nespavosti.
  • Aromatické kvety sú veľmi obľúbené včelami a ich nektár sa používa na výrobu vysoko kvalitného medu.
  • Levanduľová silica si udržuje popredné miesto na trhu s luxusnými parfumami a v oblasti aromaterapie.
  • Pridaním malého množstva levanduľového, esenciálneho oleja do krémov, pomôžete eliminovať tvorbu akné.
  • Priaznivo vplýva na tráviaci a imunitný systém.

V našej ponuke nájdete množstvo výrobok obohatených o túto aromatickú bylinu. Napríklad čaj z kvetov levandule úzkolistej, éterický olej, EKO aviváž, upokojujúci krém, pleťovú vodu, sirup na podporu trávenia alebo levanduľové vrecúško plné sušených kvetov, ktoré Vám prevonia domácnosť. Pozrite TU >>

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Bol som príjemne prekvapený rýchlosťou, akou to bolo celé vybavené i e-mailom s podacím číslo. Vaša služba bola priam fantastická.“

Ľubomír