Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako na menštruačné poruchy

Ako na menštruačné poruchy

Menštruácia je súčasťou života každej ženy. Pre niektoré ženy nie je nijako zaťažujúca, no iné s ňou musia každý mesiac bojovať. Niektorá ju prežíva bez bolestí, či náladovosti, iná musí siahať po hŕbe liekov, aby nimi zmiernila bolesti alebo iné prejavy tejto každý mesiac sa opakujúcej situácie. Okrem bolestí môže byť menštruácia sprevádzaná aj inými symptómami, akými sú bolesti hlavy alebo podráždenosť. Preto je dôležité vedieť informácie o hormónoch, ktoré sú v tele ženy produkované v tomto období a taktiež o spôsoboch, ktoré dokážu nepriaznivé vplyvy zmierňovať. Skvelým pomocníkom je aj zdravá strava, ktorá dokáže neuveriteľne ovplyvniť priebeh menštruácie. Samozrejme okrem stravy je dôležitý aj pohyb, ktorý si mnoho žien práve v tomto období odopiera, avšak je dokázané, že práve pohyb nám dokáže pri nepríjemných bolestiach výborne pomôcť. Poďme sa preto spolu pozrieť, aké potraviny sú vhodné, a prečo nás trápia rôzne druhy symptómov počas menštruácie.

Čo to je?

Menštruačné poruchy sú vlastne poruchami menštruačného krvácania sprevádzané bolesťami počas menštruácie. Príčin môže byť mnoho. Veľmi častou príčinou menštruačných ťažkostí sú hormonálne poruchy. Hormón hypofýzy FSH a luteinizačný hormón zabezpečujú ovuláciu a produkciu estrogénov. V prípade, že nedôjde k oplodneniu, produkcia hormónov poklesne a sliznica maternice sa začne vylučovať prostredníctvom menštruačného krvácania. A práve zmeny hormonálnej štruktúry alebo produkcie môžu tento proces narušiť a začnú vyvolávať poruchy menštruačného cyklu. V prípade stanovenia presnej diagnózy dokáže žene pomôcť len odborník. Avšak existujú spôsoby, ktorými dokážeme sprievodné symptómy zmierňovať. Napríklad horúci kúpeľ s výťažkami z rozmarínu alebo tymianu má skutočne blahodarné účinky na telo, pretože teplo dokáže zmierňovať bolesti.

Aké sú symptómy?

Ako som už spomínala, je množstvo prejavov, ktoré nám počas obdobia menštruácie znepríjemňujú život. Taktiež to môžu byť komplikácie vznikajúce v období medzi menštruáciami. Tu je niekoľko z nich:

  • Prisilné alebo prislabé krvácanie
  • Krvácanie medzi menštruáciami
  • Zriedkavá menštruácia
  • Príliš častá menštruácia
  • Bolestivá menštruácia
  • Vynechávajúca menštruácia
  • Bolesti hlavy
  • Depresie
  • Podráždenosť
  • Slabosť
  • Bolesti v podbruší

Pomáha správna strava

Ako som už spomínala, najväčším vinníkom, ktorý nám spôsobuje menštruačné ťažkosti je výkyv hormónov. Aby sme tieto výkyvy upravili, mali by sme cielene privádzať do žliaz potrebné živiny. Dôležitý je napríklad vitamín B, ktorý nájdeme napríklad v sójových produktoch, banánoch, avokáde, semienkach, jadierkach alebo orechoch. Žľazy, ktoré nám zabezpečujú produkciu hormónov majú najväčšiu spotrebu vitamínu C spomedzi všetkých orgánov. Preto by sme mali denne konzumovať množstvo čerstvého ovocia a zeleniny akými sú napríklad cibuľa, špenát, brokolica, kaleráb, špargľa, kapusta a všetky druhy čerstvého ovocia.

Je nevyhnutné správne sa stravovať, aby bolo naše telo v rovnováhe a všetky orgány dobre vyživované. Menštruačné ťažkosti sú veľmi nepríjemné a opakujú sa každý mesiac, čo nám kvalitu života len znižuje. Preto by sme mali dbať na správnu stravu a pohyb. Tiež by sme mali dbať na zvýšenú hygienu v období menštruácie, pretože ženské orgány sú v tomto období mimoriadne citlivé a ľahko sa pri styku s choroboplodným zárodkom môžeme nakaziť rôznymi infekciami a inými nepríjemnosťami. Starajte sa preto o svoje telo, aby správne fungovalo a aby vám raz darovalo nový život.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová