Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako nahradiť bielu múku pri pečení

Ako nahradiť bielu múku pri pečení

Biela múka je síce populárnou a obľúbenou zložkou mnohých pokrmov, no nie je vhodná pre naše telo. Existujú ale zdravšie alternatívy. A aby ste nemuseli experimentovať, prinášame vám stručný prehľad toho, aké múky zvoliť a správne skombinovať, tak aby váš čas strávený v kuchyni nevyšiel nazmar.

Prečo sa vyhnúť obyčajnej bielej múke?

  • Pretože je ochudobnená o množstvo cenných vitamínov a minerálov. Všetky jej dobré vlastnosti boli odstránené procesom rafinácie. A naopak pridali sa k nej rôzne konzervačné látky.
  • Na rozdiel od celozrnnej múky sa vstrebáva do tela ako škrob. To znamená, že sa energia využíva príliš rýchlo, na rozdiel od toho, aby sa vstrebávala pomaly a efektívne.
  • Prispieva k zvyšovaniu krvného tlaku a tým aj k srdcovým problémom a cholesterolu.
  • Oslabuje imunitný systém a pohybový aparát.
  • Pri pravidelnej konzumácii sa môžete cítiť viac unavení.

Všeobecne platí!

Pri použití celozrnných a bezlepkových múk, je zvyčajne potrebné skombinovať niekoľko druhov, aby sme docielili požadovanú štruktúru a chuť.

Špaldová múka - má menej kalórií ako obyčajná pšenica a zároveň vyšší obsah bielkovín. Je však o niečo ťažšia. Takže v receptoch kde sa uvádza 1 šálka múky, použijete iba ¾ šálky špaldovej. Je potrebné pridať aj o 1-2 PL tekutín (voda, mlieko,...) viac, než sa uvádza v recepte. Pred jej použitím ju skúste ešte 2-3x preosiať, aby sa do nej dostalo viac vzduchu. To isté platí aj pre pšeničnú celozrnnú múku.

Celozrnná ryžová múka - s obľubou sa využíva na zahustenie polievok, prípravu pizze, chleba, alebo sušienok. Je prirodzene bezlepková. Nedá sa však nahradiť v 100% množstve. Je vhodné ju kombinovať s múkou, ktorá obsahuje lepok, napr. ovsenou, alebo pridajte xantánovú či guarovú gumu.

Kokosová múka - má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a nízky podiel sacharidov. Keďže kokos je prirodzene sladký, pri jej použití môžete bez obáv znížiť množstvo použitého cukru a naopak je potrebné zvýšiť množstvo tekutín o približne 1 šálku. Čo je ale veľmi dôležité - na 1 šálku múky pripadá až 6 rozšľahaných vajíčok, inak bude vaše pečivo husté a suché.

Pohánková - keďže je pohánka prirodzene bezlepkovou plodinou, je vhodné pridať podobne ako pri ryžovej múke xantánovú či guarovú gumu. Samotnú múku možno použiť napr. na prípravu waflí, palaciniek alebo cestovín. Neodporúčame ňou zahustiť omáčky - je dosť lepivá!

Ovsená - ¼ až 1/3 bielej múky nahraďte ovsenou a zvyšok doplňte celozrnnou bielou múkou. Má nízky obsah lepku a v závislosti od toho, kde sa vyrába si môžete zadovážiť aj 100% bezlepkovú ovsenú múku. Je vhodná na prípravu sušienok, koláčov, muffinov, na zahustenie polievok, omáčok a podobne.

Ražná múka - výsledné pečivo je tmavšie, ťažšie a pomerne hustejšie. Vhodná je kombinácia s celozrnnou pšeničnou múkou, ktorá pomôže vylepšiť štruktúru.

Mandľová z mletých mandlí - množstvo použite rovnaké aké sme uvádzali pri ovsenej múke. Je prirodzene bezlepková a vhodná na prípravu palaciniek a sladkých koláčikov, ktorým dodá výbornú, sladkú, orechovú chuť.

TIP na záver

Neviete si zvyknúť na horkú chuť celozrnných múk? Pridajte do receptu pár lyžíc pomarančovej šťavy. Napr. 2 PL šťavy vymeňte za to isté množstvo vody alebo mlieka, ktoré si recept vyžaduje. Šťava je sladká, plná prírodných cukrov, takže skvelo pomôže vykompenzovať chuť celých zŕn.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielka bola dnes doručená. Ďakujem za super rýchle a spoľahlivé služby.“

Adamcová