Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaCukor pri pečení zohráva rôzne dôležité úlohy. Pečivu dodáva vlhkosť, krehkosť, zodpovedá za jeho štruktúru, predlžuje jeho trvanlivosť, pri vyššej teplote karamelizuje a predovšetkým dodáva sladkú chuť.
Z týchto dôvodov nie je možné cukor len tak nahradiť iným sladidlom. Či už ste sa rozhodli obmedziť príjem kalórií, máte problémy s hladinou krvného cukru alebo len chcete zmeniť chuť vašich obľúbených koláčov, máte na výber z množstva prírodných náhrad. Chceli by ste nejakú z nich použiť ale neviete ako na to? Ponúkame Vám prehľad najpopulárnejších náhrad cukru s užitočnými tipmi na správne použitie.
2/3 šálky sirupu z agáve (cca 160 ml) na 1 šálku cukru, poprípade použite rovnaké množstvo sirupu ako aj cukru ale pridajte o ¼ šálky múky navyše. Keď sa rozhodnete pre prvú možnosť, budete musieť znížiť množstvo tekutiny (mlieko, voda,...) v recepte. Pred pridaním k suchým prísadám je vhodné sirup zmiešať s tekutými prísadami. Dajte si pozor aj na teplotu pečenia. Sirup dosť rýchlo zhnedne, preto vám odporúčame znížiť teplotu aspoň o 20º C.
¾ šálky (cca 180 ml) na 1 šálku cukru. Vyrába sa z miazgy cukrových javorov a je vynikajúcim zdrojom mangánu, železa, vápnika, zinku a omega-6 mastných kyselín. Rovnako ako pri sirupe z agáve, znížime teplotu a množstvo používaných tekutín o cca 3 polievkové lyžice. Je sladší ako cukor, vhodná je kombinácia aj s melasou alebo medom. Vynikajúco sa hodí na prípravu domácich karameliek, cukríkov, zmrzliny alebo pudingov.
Možno ho nahradiť v pomere 1:1. Aj napriek podobnému vzhľadu, má mäkšiu štruktúru ako rafinovaný cukor. Pečivo je po upečení hustejšie a suchšie. Preto sa mimoriadne hodí na prípravu cookies, cukroviniek, tortových poliev, ale aj do omáčok rôzneho druhu. Jedlám dodá jemný karamelový nádych a množstvo živín. Ak chcete kokosový cukor použiť na pečenie nadýchaných koláčov a báboviek, odporúčame pridať o niečo viac tuku alebo inej vlhkej prísady v podobe roztlačených banánov a podobne.
1 lyžička dokáže nahradiť až 1 šálku cukru. Prirodzene sladká rastlina, ktorá neobsahuje kalórie a tak je užitočným pomocníkom na reguláciu telesnej hmotnosti. Je to tiež vhodná alternatíva pre ľudí, ktorí majú problém udržať si normálnu hladinu krvného cukru. Pečenie s jej použitím však nie je vôbec ľahké. Cestu mnohokrát chýba ľahkosť a nadýchanosť. Pri použití stévie či už v tekutej alebo práškovej podobe, znížte teplotu a pridajte o 1 vajíčko viac, mierne zvýšte obsah prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny. Do cesta je vhodné pridať aj jogurt, aby bolo vláčnejšie.
„Dnes som si balik prevzala na poste, dosiel v poriadku - tesim sa :-)“