Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako nahradiť biely cukor pri pečení

Ako nahradiť biely cukor pri pečení

Cukor pri pečení zohráva rôzne dôležité úlohy. Pečivu dodáva vlhkosť, krehkosť, zodpovedá za jeho štruktúru, predlžuje jeho trvanlivosť, pri vyššej teplote karamelizuje a predovšetkým dodáva sladkú chuť.
Z týchto dôvodov nie je možné cukor len tak nahradiť iným sladidlom. Či už ste sa rozhodli obmedziť príjem kalórií, máte problémy s hladinou krvného cukru alebo len chcete zmeniť chuť vašich obľúbených koláčov, máte na výber z množstva prírodných náhrad. Chceli by ste nejakú z nich použiť ale neviete ako na to? Ponúkame Vám prehľad najpopulárnejších náhrad cukru s užitočnými tipmi na správne použitie.

Sirup z agáve

2/3 šálky sirupu z agáve (cca 160 ml) na 1 šálku cukru, poprípade použite rovnaké množstvo sirupu ako aj cukru ale pridajte o ¼ šálky múky navyše. Keď sa rozhodnete pre prvú možnosť, budete musieť znížiť množstvo tekutiny (mlieko, voda,...) v recepte. Pred pridaním k suchým prísadám je vhodné sirup zmiešať s tekutými prísadami. Dajte si pozor aj na teplotu pečenia. Sirup dosť rýchlo zhnedne, preto vám odporúčame znížiť teplotu aspoň o 20º C.

Javorový sirup

¾ šálky (cca 180 ml) na 1 šálku cukru. Vyrába sa z miazgy cukrových javorov a je vynikajúcim zdrojom mangánu, železa, vápnika, zinku a omega-6 mastných kyselín. Rovnako ako pri sirupe z agáve, znížime teplotu a množstvo používaných tekutín o cca 3 polievkové lyžice. Je sladší ako cukor, vhodná je kombinácia aj s melasou alebo medom. Vynikajúco sa hodí na prípravu domácich karameliek, cukríkov, zmrzliny alebo pudingov.

Palmový kokosový cukor

Možno ho nahradiť v pomere 1:1. Aj napriek podobnému vzhľadu, má mäkšiu štruktúru ako rafinovaný cukor. Pečivo je po upečení hustejšie a suchšie. Preto sa mimoriadne hodí na prípravu cookies, cukroviniek, tortových poliev, ale aj do omáčok rôzneho druhu. Jedlám dodá jemný karamelový nádych a množstvo živín. Ak chcete kokosový cukor použiť na pečenie nadýchaných koláčov a báboviek, odporúčame pridať o niečo viac tuku alebo inej vlhkej prísady v podobe roztlačených banánov a podobne.

Stévia

1 lyžička dokáže nahradiť až 1 šálku cukru. Prirodzene sladká rastlina, ktorá neobsahuje kalórie a tak je užitočným pomocníkom na reguláciu telesnej hmotnosti. Je to tiež vhodná alternatíva pre ľudí, ktorí majú problém udržať si normálnu hladinu krvného cukru. Pečenie s jej použitím však nie je vôbec ľahké. Cestu mnohokrát chýba ľahkosť a nadýchanosť. Pri použití stévie či už v tekutej alebo práškovej podobe, znížte teplotu a pridajte o 1 vajíčko viac, mierne zvýšte obsah prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny. Do cesta je vhodné pridať aj jogurt, aby bolo vláčnejšie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za balik, prisiel v poriadku a vyrobky tiez... Obzvlast spokojna som s cajmi, ktore ocenila aj moja 6 rocna dcera... dakujem“

Kristína