Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako nepribrať počas Vianočných sviatkov

Ako nepribrať počas Vianočných sviatkov

Nepribrať počas Vianočných sviatkov znie ako niečo neuskutočniteľné. Je veľmi ťažké odolať maminej úžasnej kapustnici, ktorá k Vianociam rozhodne patrí. Alebo si miesto babkinho zemiakového šalátu s vyprážanýmkaprom dať čistú zeleninu ? A to nehovorím o všetkých tých úžasných koláčikoch a perníkoch. Každý sa na Vianoce teší a nikto si nenechá tento pôžitok zobrať. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa do sýtosti najesť, užiť si všetky ponúkané dobroty a pritom nestratiť kontrolu nad svojou váhou.

1. Aktivita počas Vianočných sviatkov

Po dobrom jedle si sadneme na gauč, zoberieme ovládač do ruky, pozeráme rozprávky a vianočné filmy. Nemôžeme si tento sviatočný rituál zakázať, ale môžeme si pár hodín denne vyhradiť na telesnú aktivitu. Nikto netvrdí, že sa máme fyzicky namáhať a chodiť do posilňovne, ale prechádzky na čerstvom vzduchu, guľovačka, či sánkovačka pomôže nášmu telu aj našej duši.

2. Nepreháňať to s porciami

Počas roka bežne jeme a stačí nám to, čo si naložíme. Na Vianoce máme tendenciu naložiť si na tanier viac a jesť viac. Je to akási davová psychóza, kedy všetci zjeme to, čo by sme počas roka nikdy nedokázali na jedenkrát zjesť. Stačí tak málo na to, aby sme udržali svoju hmotnosť pod kontrolou. Takže, keď si najbližšie budete naberať druhý tatier kapustnice, spomeňte si na mňa. A možno si druhú porciu dáte až na ďalší deň.

3. Jesť pokojne a nikam sa neponáhľať

Vianočné sviatky nie sú len o oddychu a darčekoch, ale aj o vianočnej pohode. Stres zohráva takisto svoju úlohu. Dúfame, že sa nám jedlo vydarí, rodina bude spokojná a darčeky sa budú všetkým páčiť. Jesť pod stresom nie je zdravé. Keď sme v strese, jeme rýchlo, pričom telo nedokáže tak rýchlo potravu rozložiť a okrem toho, že to nie je zdravé, sa nám v tele hromadia tuky. Keď sme pod stresom, máme často vysokú hladinu kortizolu, hormónu, ktorý sa uvoľňuje práve vo vypätých situáciách. Chronicky vysoké hladiny kortizolu môžu spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti, pretože sú spojené s vyšším príjmom potravy. Navyše, stresujúci životný štýl môže spôsobiť väčšie túžby po nezdravom jedle.

4. Dopriať si dostatok spánku

Spánok je veľmi dôležitý a počas vianočných sviatkov ho veľakrát vynechávame kvôli oslavám, chatám a rôznym udalostiam. Je to preto, že keď vynecháme spánok, máme tendenciu byť viac hladní, konzumujeme väčšie množstvo kalórií a vyvíjame menej fyzickej aktivity. Dôvodom je, že obmedzenie spánku môže zvýšiť hladinu hladného hormónu, čo v konečnom dôsledku vedie k vyšším príjmom kalórií. V neposlednom rade, nedostatočný spánok nepriaznivo pôsobí na náš metabolizmom.

5. Nepreháňať to s alkoholom

Alkohol ku sviatkom rozhodne patrí, všetci si raz za čas povieme „Na zdravie“, ale mali by sme sa dokázať udržať pod kontrolou. Nejde len o zvýšenie našich kalórií, ale aj o našu kontrolu. Keď sme podgurážení, strácame kontrolu nad tým, čo a ako často konzumujeme.

Na záver

Užívajme si vianočné sviatky do sýtosti, robme to, čo nás baví a jedzme to, čo nám chutí, ale všetko s mierou.
Krásne a Veselé Vianoce!

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„presne tak som si to predstavovala, ste suverejne najlepší, dakujem vám. “

maria lacikova