Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako posilniť obranyschopnosť organizmu

Ako posilniť obranyschopnosť organizmu Imunitu, čiže obranyschopnosť organizmu voči infekčným či iným ochoreniam denne atakuje množstvo baktérií a vírusov. Oslabená imunita im „dovolí“ preniknúť do tela, a to buď vdýchnutím, tráviacim ústrojenstvom, či cez ranu na pokožke a spôsobiť množstvo chorôb. Prvé čo vírus urobí je, že napadne biele krvinky, pretože tie by ho mohli spoznať a zahájiť protiútok. Ak sa však pri poranení pokožky do rany dostanú baktérie, okamžite, už za niekoľko minúť, sa aktivuje nešpecifická imunita, ktorá útočníkov zlikviduje. Keď však váš organizmus napadnú silnejšie baktérie, musí sa aktivovať špecifická imunitná reakcia, čo trvá aj niekoľko dní a deje sa v celom tele. Takto stručne sa dá opísať imunita, ktorá je ale pre každého veľmi dôležitá, a tak by ste ju aj vy mali neustále posilňovať.

Imunitu oslabuje:
Antibiotiká - časté užívanie antibiotík narúša črevnú mikroflóru, a teda ničí laktobacily, ktoré imunitu stabilizujú.

Každá prekonaná infekcia - s každou prekonanou chorobou sa oslabuje obranyschopnosť organizmu.

Fajčenie, alkohol, drogy - časté a nadmerné užívanie drog, alkoholu či fajčenie výrazne oslabuje imunitný systém. Pokiaľ ste tuhý fajčiar a často mávate chrípku, zvážte znížiť počet vyfajčených cigariet denne.

Stres, negatívne emócie - je známe, že stres je častým spúšťačom rôznych chorôb, a to práve preto, že oslabuje imunitu. Baktériám a vírusom potom nič nebráni dostať sa do tela a šarapatiť. Stres zvyšuje aj krvný tlak a s tým je spojené aj riziko vzniku infarktu.

Zlá životospráva - mastné a ťažké jedlá, nedostatok vlákniny, zlý pitný režim... To všetko spôsobuje nepravidelné vyprázdňovanie čriev. A práve tráviaci trakt a najmä hrubé črevo je bydliskom dobrých baktérií, laktobacilov a bifidobaktérií. Tie si však musíme dopĺňať zdravou stravou, a teda jedením jogurtov, acidofilných mliek či kefírov.

Nedostatok vitamínov - so zlou životosprávou ide ruka v ruke aj nedostatok vitamínov, a to najmä C, A a vitamínu E. Práve tieto vašu imunitu posilňujú. Ďalej sú to aj koenzým Q10, L.karnitín, selén, betakarotén, výťažok z imela, ženšenu či olej z čajovníka. Dopĺňať si ich môžete aj pomocou doplnkov výživy.

Nedostatok spánku - aj nedostatok spánku oslabuje imunitný systém, pretože organizmus sa regeneruje a oddychuje práve počas spánku.

Ako poznáte oslabenú imunitu
Ak sa cítite celkovo unavení, bolia vás kĺby, horšie sa vám hoja rany, zle vám trávy, ste často chorí či máte nižší počet bielych krviniek pravdepodobne máte oslabenú imunitu. V dnešnej uponáhľanej dobe trpí poruchou imunitného systému každý tretí človek.

Ako môžete ešte posilniť obranyschopnosť
Ďalším spôsobom ako posilniť svoj imunitný systém je aj saunovanie, ale aj sprchovanie sa v studenej vode, a teda otužovanie. Pre obranyschopnosť je dôležité aj dôkladné vyliečenie sa z chrípky či prechladnutia. Ak sa totiž dobre nepreliečite, choroba sa môže ľahšie vrátiť či poškodiť niektoré orgány. Nemenej dôležité je aj dodržiavanie pitného režimu. Pite najmä ovocné a zeleninové šťavy. Jedzte ľahšie jedlá v menších porciách a stravu bohatú na zinok, a teda jedzte vajcia, chudé mäso či plody mora.

Nezabúdajte, že prevencia je lepšia než liečba závažnej choroby. Už teraz myslite na svoje zdravie a investujte do neho nielen peniaze, ale aj čas a zmeňte svoje stravovacie návyky. Znížite tým aj svoju hmotnosť a predídete infarktu, vysokému krvnému tlaku či dokonca rakovine.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za veľlmi ochotný prístup aj za rýchlosť vybavenie.“

Jana Kohutova