Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako predísť domácemu prejedaniu sa

Ako predísť domácemu prejedaniu sa

Poznáte to, domáce prejedanie sa nám je všetkým dobre známe, a to najmä z obdobia Vianoc, kedy je len veľmi ťažké odolať všetkým dobrotám...domácemu prejedaniu sa už čelil azda každý z nás. Každý občas čelíme situáciám, kedy je ťažké zvoliť nutrične vyvážené jedlo a nesiahnuť radšej po rýchlej a menej zdravej variante, na ktorú sa nám zbiehajú slinky. S prejedaním častokrát bojujeme najmä počas dní, ktoré trávime prevažne vo svojom domácom prostredí. Naša myseľ sa doma nedokáže zamestnať natoľko, aby nemyslela na jedlo častejšie než je tomu zvyčajné v dňoch, ktoré sú naplnené aktivitou mimo našej domácnosti. Vyhnúť sa domácemu prejedaniu sa nie je vôbec ľahké, preto sme v našom článku pripravili pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť.

Na úvod...

Ak ste prijali rozhodnutie, že je čas na zmenu a chcete pracovať s problémom zvaným prejedanie sa, tak je skvelým začiatkom vyskúšať malé pozorovanie. Zamyslite sa nad tým, aké okolnosti sprevádzajú moment, keď sa iracionálne rozhodnete prejesť sa. Spúšťačov môže byť niekoľko, napríklad:

  • nutrične nevyvážená strava
  • nedostatok spánku alebo tekutín
  • obmedzená fyzická aktivita alebo nudenie sa
  • dáte si záväzok len ochutnať a vzápätí sa situácia zmení na nekontrolovateľné zjedenie všetkého na čo máte chuť
  • po jedle máte chuť na sladké
  • večerné chute
  • nepravidelné stravovanie sa
  • nedostatok zeleniny, bielkovín a vlákniny...

To všetko sú situácie, ktoré predchádzajú prejedanie sa, avšak dobrá správa je, že sa dá s nimi pracovať. Náš život je presne taký, aký si ho vytvoríme. Ak do našej bežnej rutiny zaradíme zvyky, ktoré nám môžu pomôcť s prejedaním bojovať, stanú sa bežnou súčasťou nášho života a uvidíme krok za krokom pozitívne zmeny. Prejedaniu sa nedá vyhnúť vždy, ale dokážeme ho obmedziť natoľko, že nad nami nebude mať kontrolu a nebude nám prinášať nepríjemné pocity viny.

1. Pravidelnosť je základ: vyhnúť sa raňajkám, obedovať každý deň v inom čase a na večeru podľahnúť nutrične nevyváženým jedlám, nie je veru ten správny spôsob, ako dať svojmu telu to najlepšie. Nikde nie je písané pravidlo o tom, koľko porcií denne je ideálne zjesť, avšak nastavte si pravidelnú stravovaciu rutinu, ktorá vám bude vyhovovať. Niekto si dokáže zvyknúť na tri veľké jedlá denne, pričom odstupy medzi nimi sú približne rovnaké, iným vyhovuje jesť päťkrát denne v menších porciách. Nastavte si rutinu, ktorá vám bude príjemná a dovoľte vášmu telu, aby si na ňu zvyklo. Je pochopiteľné, že ak vaše telo nevie, kedy sa mu dostane potrebných živín, vysiela vám signály, ktoré skôr, či neskôr povedú k prejedaniu sa, pretože ak pod vplyvom veľkého hladu budete stáť pred rozhodnutím pripraviť si nutrične vyvážené jedlo alebo siahnuť po rýchlom vysoko-kalorickom pokrme, viete, že si vaše telo vypýta druhú možnosť...

2. Skamaráťte sa s bielkovinovým olovrantom: svačinka medzi raňajkami alebo poobedný olovrant nemusia vždy znamenať len koláč alebo iné nutrične menej vyvážené lákadlo. Doprajte svojmu telu dávku energie vďaka pokrmu, ktorý bude nabitý bielkovinami. Proteíny obsiahnuté v strave dodajú nášmu telu nie len energiu, ale i pocit sýtosti. Inšpirácií na takýto rýchly a zdravý snack je nekonečno:

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Mam pochybnosti vzdy ked kupujem cez internet, ale s vasim obchodom som bola spokojna a nakupim aj nabuduce.“

L. Melicherikova