Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako predísť stresu na Vianoce

Ako predísť stresu na Vianoce

Hlavná podstata Vianoc sa v ruchu každodenných predvianočných starostí a príprav častokrát neumýselne schováva do úzadia. Každý z nás to pozná, túžba všetko stihnúť, do detailu mať pripravené na najkrajšie sviatky v roku všetko, čo ich robí tak jedinečné. Koláčiky, darčeky, výzdoba...znie to tak jednoducho a pritom sa za tým skrýva množstvo vynaloženej energie, času a nechceného stresu. Odstrániť z našich každodenných činností stres úplne sa nedá nikdy, ale môžme si osvojiť pár jednoduchých tipov, ako predvianočný stres eliminovať.

1. Nezabudnite na podstatu Vianoc

Prvým krokom pri zmierňovaní stresu je jednoznačne uvedomenie si hlavného zmyslu Vianoc. Myšlienka na Vianoce v nás vyvoláva príjemných pocit z momentov strávených s milovanými, lásku, pokoj, oddych, vynikajúce jedlo...presne na to nesmieme zabúdať v situáciach spojených s prípravami na Vianoce, ktoré v nás vyvolávajú napätie alebo spúšťajú stres. Drobné nedokonalosti vo výzdobe, nepodarený koláč alebo darček, ktorý vyvoláva pochybnosť, či sa zapáči? Vaši blízky budú na Vianoce šťastní a spokojní, pretože môžu sviatky prežívať s láskou s Vami, ich šťastie nebude záležať od malých chybičiek spojených s jedlom, či darčekmi...

2. Spánok nie je ani na Vianoce menej dôležitým

Nedostatok spánku sa dokáže na našej dennej energii podpísať veľmi výrazne. Na mnoho vianočných povinností nezostane čas inokedy, iba večer. Obetujte však hodinu večerného balenia, či pečenia na úkor produktívnejšieho nasledujúceho dňa a načerpajte potrebnú energiu zo spánku. Ak nevenujeme svojmu organizmu dostatok odpočinku, stres a nervozita budú spoločníkmi oveľa väčšieho množstva situácíi, ktoré počas dňa budeme riešiť a ktoré by naše dostatočne odpočinuté „ja“ nerozhádzali do takej miery, ako v prípade, že spíme ledva 5 alebo 6 hodín. Dostatok spánku sa nedá dodržiavať pravidelne a poctivo, častokrát je to v našom živote ťažké a nedodržateľné. Je to pochopiteľné a v období pred Vianocami ešte stokrát viac, avšak aj pár nocí, kedy sa nám disciplínu dostatočného spánku podarí dodržať, bude pre naše telo veľké plus a bude sa vedieť so stresom vysporiadať úspešnejšie.

3. Nenechávajte si veci na poslednú chvíľu

Sme pánmi svojho času. Jeho organizácia môže byť častokrát pre nás náročná, najmä ak sa s vianočnými prípravami miešajú nahromadené povinnosti v práci, či v škole. Je úplne v poriadku, ak si už v predstihu vybavíte nákupy darčekov. Davy ľudí zháňajúcich ideálny darček pár dní pred Vianocami, dlhé čakanie v obchodoch, neustále myšlienky nato, či sme ešte nezabudli....to všetko vplýva na stres a dokáže radosť z Vianoc naozaj nepríjemným spôsobom pokaziť. Všímajte si, ktoré povinnosti sa Vám najviac nahromadia práve pred sviatkami a skúste sa ich riešeniu na poslednú chvíľu budúci rok vyhnúť. Naše chyby sú naše najlepšie lekcie.

4. Vyhraďte si aspoň pol hodinu času len pre seba

Nájsť si čas len pre seba sa zdá byť pre veľa ľudí nereálne, avšak naozaj nápomocné. Skúste ráno vstať z postele o pár desiatok minút skôr a vychutnať si raňajky bez zhonu. Ďalším spôsobom, ako stráviť čas sám so sebou je vychutnať si obľúbenú kávu, či čaj niekde v uzádí všetkým povinnostiam. Skvelým tipom na momenty venujúce len sebe je prechádzka. Stačí aj pol hodinka v inom prostredí a vaša myseľ načerpá novú energiu a odburá stres. Osvedčeným bojovníkom proti stresu je samozrejme milovaný a obľúbený šport. Dôležité je minúty vyhradené pre seba naozaj využiť iba pre seba, vypnite na pár momentov všetky myšlienky smerujúce k povinnostiam a starostiam a sústredte sa len na všetko príjemné.

5. Pitný režim ide ruka v ruke so spánkom

Vplyv spánku na dennú produktivitu a vznik stresu je nepochybne veľký a o nič menší nie je ani vplyv množstva prijatých tekutín. Predvianočné prípravy sú spojené s ruchom a neustálym pohybom. Mať po ruke fľašu s vodou a dodržiavať pravidelný príjem tekutín je veľmi dôležité.

6. Neutrácajte peniaze zbytočne

Čaro Vianoc a vianočných nákupov dokáže dostať mnohých z nás do nákupnej horúčky, z ktorej je občas ťažké vykľučkovať bez zbytočných výdavkov. Pred tým, ako miniete peniaze, položte si otázku, či to, čo kupujete je naozaj nevyhnutné, potrebné a prakticky využiteľné do budúcna. Stres z toho, že nemáte nakúpené všetko, čo k Vianociam potrebujete vie narásť do gigantických rozmerov, avšak stres a nepríjemné pocity spojené s nadmerným množstvom minutých peňazí na vianočné nákupy vedia navodiť ešte väčšiu frustráciu a nespokojnosť.

V predvianočnom období, keď sa povinnosti a stres vyplývajúci z nich neustále hromadia a hromadia je užitočné myslieť nato, že nie sme v tom sami. Požiadať o pomoc svojich blízkych pri riešení nákupov, či pečenia cukroviniek nikdy nebude na škodu. Venovať sa prípravám na Vianoce spoločne s milovanými urobí z Vianoc jeden krásny spoločný zážitok namiesto neustáleho stresu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Vážení priatelia, vážený tím Bio Care....Som veľmi milo prekvapená rýchlo expedíciou výrobku až do mojej domácnosti...Vyslovujem Vám obdiv a poďakovanie...Tu vidím,ako si vážite svojich klientov, ktorí Vás potrebujú vo svojej nemoci najviac a poctivo pristupujete k svojej práci...Určite budem Vaše služby využívať aj naďalej... Veľa úspechov želám!!!“

Zuzana Renčková