Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako sa vyhnúť tráviacim problémom na Vianoce

Ako sa vyhnúť tráviacim problémom na Vianoce

K Vianociam neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. A ako to všetci dobre poznáme, tak čím je ho viac, tým lepšie. ,,Ešte si daj, nehanbi sa, pre koho som to robila?“ - aj u nás je to bežné

Bohužiaľ takéto maškrtenie málokedy ostane bez následkov. Preplnený žalúdok, únava, tráviace problémy a sladké nič nerobenie spojené s lenivosťou. Náš organizmus nie je na takúto záťaž prispôsobený. Tejto povinnej jazde sa človek nevyhne, no môže ju ovplyvniť tým, že si obsah svojho slávnostného stola upraví.


Ako sa vyhnúť tráviacim problémom?

Základným pravidlom je zvoliť vhodnú kombináciu potravín, teda tie, ktoré sú ľahšie stráviteľné, výživné a vhodné pre váš metabolický typ. Je nesmierne dôležité dbať na dobu, ktorá je potrebná na strávenie jednotlivých živín a jesť v rozumných časových intervaloch (radšej častejšie a v menšom množstve). Ak sa budete držať týchto našich rád, organizmus sa Vám poďakuje.

  • NEKOMBINUJTE:
       -  bielkoviny (mäso, ryby, vajcia, sója, orechy, semená, mlieko) + sacharidy
       -  bielkoviny + tuky (rastlinné oleje, maslo, smotana, avokádo, bravčová masť
       -  tuky + sacharidy (pečivo, zemiaky, cereálie, obilniny).
    K bielkovinám a sacharidom sa mimoriadne hodí zelenina bez obsahu škrobov s čo možno najvyšším množstvom vody, napr. špargľa, baklažán, brokolica, špenát, kapusta, cuketa, zelená fazuľka, uhorka, šalát, paradajka, červená repa, kel, paprika a podobne.
  • OVOCIE: Vzhľadom na obsah jednoduchých cukrov sa ovocie delí na kyslé (pomaranč, citrón, grep, limetka, ananás, slivky, černice, maliny, jahody,...), polosladké (mango, čerešne, kiwi, papája, marhuľa, jablko,...) a sladké (banány, datle, figy, hrozno,...). Pri ovocí platí, že ho nikdy nekombinujeme s inými druhmi potravín a dokonca ani sladké ovocie s kyslým. Najlepšie čo môžete spraviť je zjesť ho na prázdny žalúdok a tak budete mať istotu, že sa rýchlo strávi a neskombinuje s inými zvyškami potravy. To by malo s veľkou pravdepodobnosťou následky v podobe nepríjemného nadúvania. Ak sa mu chcete vyhnúť počkajte približne 20 minút, než sa pustíte do ďalšieho pokrmu.
  • MÚKA: Pri pečení sladkých vianočných koláčikov odporúčame nahradiť klasickú bielu múku, celozrnnou, napr. špaldovou alebo použiť špaldovú múku v kombinácii s kokosovou, mandľovou, pohánkovou múkou. Sú bohaté na vlákninu, čím podporujú správne fungovanie tráviaceho systému a zároveň pomáhajú znížiť GI potravín.
  • CUKOR: Je viacero spôsobov ako sa vyhnúť bielemu, rafinovanému cukru. Vyskúšajte ho nahradiť brezovým cukrom alebo stéviou. Majú nízky alebo žiadny GI, ktorý je veľmi podstatný pre diabetikov, ľudí s nadváhou a pre tých, ktorí dbajú na svoj zovňajšok.
  • TUKY: Súčasťou slávnostnej večere býva aj vyprážaný kapor. Pokúste sa vyhnúť nezdravým, stuženým rastlinným tukom a zvoľte radšej kokosový olej alebo Ghí (ghee) - čistý maslový tuk. Môže sa zahriať až na 240°C a nepripáli sa! Určite sa vyhnite za studena lisovaným olejom, ako je klasický panenský, olivový olej. Takéto oleje sú určené výhradne pre studenú kuchyňu.
  • KEDY PIŤ TEKUTINY: Pol hodinu pred jedlom, počas jedla a po jedle sa pokúste vydržať nepiť. Má to negatívny vplyv na trávenie. Voda rozrieďuje žalúdočné šťavy a tie potom nie sú schopné tráviť potravu ako by mali. Keď tú pol hodinku vydržíte vyhnite sa tekutinám ako je pivo, víno, mlieko alebo sladené nápoje. Zvoľte čistú vodu, poprípade minerálku bez príchute.
Ako správne kombinovať potraviny

Čo ak sme to aj napriek ,,silnej vôli“ prehnali a skombinovali to čo sme nemali? Dostavila sa nevoľnosť, únava, zápcha, nadúvanie?

Ako prvú pomoc odporúčame prechádzku na čerstvom vzduchu a vybrané produkty z našej ponuky. Ide o výživové doplnky, ktoré pomôžu zabezpečiť správnu funkciu tráviaceho systému, vstrebávanie živín z potravy, prispievajú k neutralizácii kyselín v žalúdku a môžu zmierniť nepríjemné pocity spojené s nafukovaním.

Vychutnajte si Vianoce v pokoji, radosti a bez obáv z tráviacich problémov.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„So službami biocare som veľmi spokojná.“

Janka Adamcová