Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako sa zbaviť bolesti hlavy

Ako sa zbaviť bolesti hlavy „Ty si ešte príliš mladý, aby ťa bolela hlava,“ hovorievajú nám mamy či babky. Ale dnes už aj veľmi mladých ľudí bolieva hlava. Bolesť hlavy má rôzne príčiny, ale aj rôzne spôsoby, ako jej predísť či ju zmierniť. Ženy bolieva hlava oveľa častejšie než mužov. Ak aj vás trápi tento problém, čítajte ďalej, pomôžeme vám.

Druhy bolestí
Bolesť hlavy môžeme rozdeliť na primárnu bolesť a sekundárnu. Medzi primárne bolesti hlavy patrí migréna, histamínová bolesť hlavy, ale aj tenzná bolesť. K sekundárnym bolestiam radíme tie bolesti, ktoré spôsobuje napríklad jedlo, pitie, lieky, ale aj lekársky zákrok. Potom poznáme ešte medicínsky závažné bolesti hlavy, ku ktorým patrí napríklad mozgové krvácanie, hematóm, zápal mozgových blán či zápal mozgu – encefalitída.
My sa však pozrime na tie najbežnejšie bolesti.

Migréna
Asi najznámejšia bolesť hlavy je migréna. Migréna je búšivá bolesť najčastejšie v jednej polovici mozgu, za spánkami, ale aj bolesť celej hlavy. Migréna, ktorá začína zhoršením zraku sa nazýva migréna s aurou. Pred očami sa vám totiž spraví akýsi blikajúci kruh. Po približne 20 minútach prichádza bolesť hlavy. Migrénu spôsobuje stres, hormonálne faktory, alkohol, tlak vzduchu či zmena počasia, emócie, fyzická námaha, nedostatočný pitný režim, vyčerpanosť, nedostatok spánku, ale aj blikajúce svetlo. Bolesť môže trvať od dvoch hodín do dvoch a viac dní. Pokiaľ však bolesť trvá viac ako dva dni, navštívte lekára. Lekára treba navštíviť aj v prípade, že vám bolesť nedá spať či zvraciate.

Bolesť v dutinách
Aj tento druh bolesti je veľmi nepríjemný. Máte upchaný nos, zaľahnuté v ušiach a cítite tlak v oblasti čela. Bolesť je intenzívnejšia pri zmene polohy hlavy, pri predklone. Zápal vedľajších nosových dutín je nutné liečiť. Kvapkami, výplachom či nosnými sprejmi musíte nos uvoľniť a prečistiť. Ak sa nos uvoľní, bolesť väčšinou ustúpi. Upozorniť však musíme na dlhšie trvajúci zápal, či častý zápal. V takom prípade vám hrozí punkcia, a teda prepichnutie, ktoré sa robí cez nosné dierky. O tom však rozhodne odborný lekár po preliečení antibiotikami.

Tlaková bolesť
Táto bolesť sa nazýva aj nerozpínavá či nepulzujúca. Vyvoláva ju stres, depresia či psychické napätie. Trvá od pol hodiny do 7 dní. Zbaviť sa jej môžete pomocou liekov, ale aj pomocou pohybu i cvičenia na čerstvom vzduchu.

Bolesť po oslave
Túto bolesť poznáte aj pod názvom „opica“. Najčastejšie sa objavuje po požití alkoholu a je to bodavá a rozpínavá bolesť. Vzniká zúžením ciev, poruchou metabolizmu vody a elektrolytov. Zbavíte sa jej spánkom, doplnením vody a minerálov, ale aj vitamínov A, C a E. Dajte si aj niečo sladké, čo vyrovná hladinu cukru v krvi.

Ako sa zbaviť bolesti
Na záver máme pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu zbaviť sa bolesti hlavy. Pospite si na chrbte. Tak sa vám uvoľnia svaly a bolesť prejde. Vypite niekoľko pohárov vody. Bolesť hlavy vzniká aj dehydratáciou. Dajte si studený obklad. Niekedy pomôže aj šatka, ktorá stiahne hlavu, čím zníži prietok krvi. Vyskúšajte aj horúcu sprchu. Teplá voda vám uvoľní svaly. Vyskúšajte niektorý z našich produktov. Obsahujú totiž potrebné vitamíny a minerály, ale aj extrakty z bylín, ktoré vám pomôžu zmierniť migrénu, lepšie zvládať stres či zabrániť impulzom bolesti pozdĺž nervových vlákien.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielka bola doručená v poriadku, ďakujem za pribalený darček.“

Mária Smolková