Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako si pripravovať a dávkovať bylinné čaje

Ako si pripravovať a dávkovať bylinné čaje

Bylinné čaje sú výsledkom lúhovania rastlinných produktov vo vode. Práve toto je najobľúbenejšia príprava rastlín, ktoré sú pre nás prospešné. Voda je ideálnym prostriedkom na získavanie väčšiny chemických látok, ktoré sú rastlinami produkované. Voda tu funguje ako univerzálne rozpúšťadlo. Bylinné čaje sa najčastejšie používajú vnútorne, ale tiež poznáme aj iné spôsoby ich aplikácie. Napríklad vo forme obkladov, očných kvapiek alebo ako pleťové vody. Bylinné čaje sme schopní pripraviť troma spôsobmi. A to vo forme záparu, odvaru alebo studeného extraktu. Ponorme sa spolu do ríše bylín a naučme sa ich pripravovať ako profesionáli.

Zápar

Zápar je ideálnou metódou, ktorá umožňuje použiť pri príprave najjemnejšie časti rastlín. A to kvety, listy, kvetné strapce a stonkové púčiky. Pri príprave záparu sa väčšina látok získava z rastlinných tiel bez toho, aby došlo k väčším chemickým zmenám štruktúry. V prípade záparu sa zachovávajú takmer všetky pôvodné vlastnosti rastliny. Zápary by sa nemali skladovať viac ako 12 hodín. Mali by sme si ich pripraviť ráno a piť ich počas dňa. Ak je vonku horúco, udržiavajte ich radšej v chladničke. Môžeme ich opäť zohriať, ale pozor, nenechať zovrieť. Zápary, ktoré boli pripravené predchádzajúci deň by sme nemali konzumovať.

Odvar

Odvar sa používa na prípravu častí rastlín, ktoré nazývame tvrdé. Tu patria korene, podzemky alebo semená. Aby sa z nich uvoľnili cenné látky, tieto časti rastlín vyžadujú varenie. Avšak odvar má aj svoju nevýhodu, pretože sa pri jeho príprave dlhodobým pôsobením tepla môžu znehodnotiť niektoré látky. Odvary môžeme uchovávať dlhšie ako zápary. Čas skladovania sa ešte predlžuje, ak odvar umiestnime do chladničky. Odvar môžeme používať niekoľko dní, ale nie dlhšie ako jeden týždeň.

Studený extrakt

Studené extrakty sa používajú na získavanie účinných látok z rastlín alebo ich častí a to za pomoci vody izbovej teploty ako rozpúšťadla. Inými možnými rozpúšťadlami môže byť aj alkohol alebo olej. Studené extrakty spočívajú v tom, že ponoríme časti rastlín do vody alebo iného rozpúšťadla. Tento spôsob je vhodný najmä pri tých druhoch rastlín, kde sa cenné látky horúcou vodou ľahko zničia. Ak je rozpustnou látkou pri príprave extraktu alkohol alebo olej, môžeme ho používať až po dobu jedného mesiaca.

Dávkovanie bylinných čajov

Byliny nepodliehajú takému striktnému dávkovaniu. Väčšina ľudí dobre znáša aj vyššie dávky, preto ich nemusíme merať alebo vážiť s absolútnou presnosťou. Obyčajne sa vhodné množstvo určuje ako 20 až 30 gramov suchej rastliny na jeden liter vody. Alebo jedna čajová lyžička suchej rastliny na hrnček vody. V prípade odvarov a extraktov je to množstvo 30 až 50 gramov suchej rastliny na jeden liter vody. Dospelý človek môže vypiť tri až päť šálok odvaru denne. V prípade detí by mali byť čaje menej koncentrované. Deťom v školskom veku podávame polovicu z množstva pre dospelých a v predškolskom veku podávame tretinu z množstva pre dospelých. Pri deťoch do dvoch rokov je to osmina až štvrtina z množstva pre dospelých.

Kedy a ako sladiť bylinné čaje?

Bylinné čaje by sme mali piť nesladené. V niektorých prípadoch je však povolená výnimka. A to v prípade ak rastliny nemajú príjemnú chuť alebo ak ich podávame deťom, s výnimkou čajov, ktoré slúžia na vypudenie črevných parazitov. A napokon v prípade ak podávame čaj oslabenému človeku. Napríklad čaje, ktoré sú určené na zvýšenie chuti do jedla by sa nemali sladiť, pretože práve cukry by mohli znížiť pocit hladu. Najideálnejším sladidlom čajov je med. Pochádza z kvetov a okrem cukrov obsahuje aj minerály a vitamíny s vysokou nutričnou hodnotou. Med však môžeme nahradiť aj melasou alebo hnedým cukrom, javorovým sirupom alebo stéviovým cukrom.

V prípade, že vás tieto riadky zaujali a pocítili ste túžbu zaobstarať si zaujímavý čaj, naša stránka vám ponúka množstvo BIO čajov rôznych druhov, ktoré uspokoja vaše potreby. Stačí si len vybrať z našej ponuky.

Čaje sú tu s nami už odpradávna. Vďaka nim spoznávali ľudia silu bylín a dnes si už vieme na základe dostupných informácií práve nimi pomôcť. Či už ide o naše trávenie, nervy alebo krásu, na každý problém existuje riešenie v podobe čaju. Pripravte si ho podľa vlastných predstáv a relaxujte pri každej šálke, ktorú vypijete.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa len poďakovať za objednávku, ktorá mi prišla a vlastne aj celkovo za všetky. Síce mi doma vždy chvíľu trvá, kým porozbaľujem všetky tie sáčky, ale cením si, že si dávate tak záležať na bezpečnej preprave zásielky :) Na balíčky od Vás sa vždy veľmi teším.“

Jana Guráňová