Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako si udržať bezproblémové trávenie počas dovolenky

Ako si udržať bezproblémové trávenie počas dovolenky

Leto plné slnka, vody a teplého počasia vyvoláva prirodzene príjemné pocity. Ale len pokiaľ nepríde čas dovolenky, ktorý sa častokrát spája so stresom z balenia kufrov a samotného cestovania. Cestovná horúčka dokáže spôsobovať nepríjemne pocity vášmu telu aj mysli. Ako prežiť pohodovú dovolenku bez zvláštnych zvukov vychádzajúcich z čriev, nafukovania a bez bolesti brucha?
Tráviace ťažkosti dokážu pokaziť nejeden výlet. Aby ste fungovali počas dovolenky bez problémov, vyskúšajte týchto pár osvedčených tipov pred, aj počas cestovania.

1. Posilnite tráviaci systém ešte pred cestovaním

Pravidelný prísun vitamínov a minerálov je dôležitý faktor vplývajúci na psychické, aj fyzické zdravie. Pokiaľ chcete mať bezstarostnú dovolenku, začnite sa pripravovať už v predstihu. Doplňte všetko potrebné, ako napríklad - B12, Omega 3 mastné kyseliny alebo komplex tráviacich enzýmov.

2. Neprejedať sa

K oddychovým pobytom na Slovensku alebo v zahraničí nepochybne patria návštevy hotelov a reštaurácii. Plné stoly rôznorodých domácich, aj exotických jedál lákajú svojou vôňou a novými chuťami. Aby ste predišli žalúdočným ťažkostiam jedzte s mierou. Nie je potrebné hladovať, avšak ani prejedať sa. Určite si doprajte nové gastronomické zážitky zahraničných kuchýň, ale nepreháňajte to.

3. Pitný režim

Nedostatočný príjem tekutín do tela má za následok riziko zápchy a následných bolestí brucha. Problémy s trávením môžu byť v prípade zahraničnej dovolenky spôsobené nepitnou vodou v danej krajine. Zistite si, či krajina, ktorú plánujete navštíviť má pitnú vodu. Ak nie, dbajte na konzumáciu balenej vody.
Aby ste predišli problémom s dehydratáciou dopĺňajte tekutiny pravidelne počas celého dňa.

4. Konzumujte vlákninu

Trávenie môže byť počas dovolenkového obdobia niekedy dosť podráždené. Počas horúcich dní je chuť na jedlo oveľa nižšia a inokedy vás prepadne vlčí hlad. Základom je pestrá a vyvážená strava s dostatkom vlákniny. Tá je obsiahnutá najmä v zelenine a ovocí, orechoch, celozrnných výrobkoch a fazuli.

5. Čerstvé potraviny od miestnych

Určite sa počas dovolenky vyhýbajte zvláštne vyzerajúcim miestam ponúkajúcim jedlá s minimálnym dodržiavaním hygienických zásad počas prípravy. Cestovateľská hnačka sa vyskytuje najmä po zjedení jedál kontaminovaných baktériami a vírusmi.
Uprednostnite návštevu miestnych trhov alebo obchodov s čerstvými potravinami. Pokiaľ máte možnosť, potraviny dôkladne umyte pod vodou a uvarte si vlastné jedlo.

6. Hydratujte správnymi nápojmi

Nadmerná konzumácia kávy, alkoholu a sladkých limonád nepredstavuje prospech pre váš organizmus. Kofeín a cukor dokážu dráždiť črevný systém a následne spôsobiť nepríjemnosti. Aj keď k dovolenkám nepochybne patria drinky na pláži alebo v miestnom bare, obmedzte príjem alkoholu na minimum.
Ak chcete dodržiavať pitný režim, zvoľte čistú vodu, nesladené čaje alebo šťavu z čerstvého ovocia.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som si balik prevzala na poste, dosiel v poriadku - tesim sa :-)“

Miriama Kováč Darabošová