Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ako súvisia morské riasy a zinok s vypadávaním vlasov

Ako súvisia morské riasy a zinok s vypadávaním vlasov

K bežným príčinám vypadávania vlasov patrí vyšší vek, zlý zdravotný stav, hormonálne faktory a užívanie liekov. Normálny človek má okolo 100 000 vlasov a normálna rýchlosť ich vypadávania sa pohybuje okolo 50 až 100 vlasov denne. Vzhľadom k tomu, že ide o zanedbateľné množstvo, vlasy opäť rýchlo dorastú a tak väčšine ľudí ich vypadávanie vôbec neprekáža. Ak ich už je ale nadbytok, je potrebné nájsť vhodné riešenie ako tento problém zmierniť alebo úplne odstrániť.

Najčastejšie príčiny vypadávania vlasov

  • Ako starneme, vlasy začínajú prirodzene rednúť. Hormonálne faktory vypadávania vlasov môžu postihnúť ako mužské tak aj ženské pohlavie, no najčastejšie sa objavia u mužov.
  • Pôrod, tehotenstvo, menopauza, alebo ukončenie užívania antikoncepčných piluliek môže vyvolať spustenie vypadávania vlasov.
  • Poruchy štítnej žľazy.
  • Kožné problémy.
  • Užívanie liekov určených na bolesti kĺbov, srdcové problémy, depresie, vysoký krvný tlak, nádorové problémy.
  • Emocionálny stres - vysoká horúčka, úraz, úmrtie člena rodiny.
  • Náhla a nadmerná strata hmotnosti.
  • Nedostatok niektorých vitamínov a minerálov ako je železo, horčík, jód, kyselina listová a vitamíny skupiny B, môže prispieť k vysýchaniu vlasov a následne k ich vypadávaniu.

Morská riasa - kelp

Druh morských rias, ktorý rastie pod vodou. Sú sfarbené nahnedo a často dorastajú do výšky až 80-tich metrov. Riasa je vďaka vysokému obsahu sodíka (233mg sodíka v 100g surovej riasy) často používaná ako náhrada kuchynskej soli. Je bohatá na živiny potrebné pre udržanie zdravých vlasov - ako je vápnik, jód, draslík, fosfor, horčík, železo, kyselina listová, cholín, vitamín K, vitamín B12, B2 a polysacharidy.
Predovšetkým je prírodným zdrojom jódu, ktoré naše telo dokáže lepšie absorbovať, než z doplnkov plných chemických zložiek.

Užívanie prírodných doplnkov s obsahom tejto riasy môže byť vhodnou prevenciou rôznych porúch vypadávania vlasov.
Kelp sa nachádza v rôznych výživových ale aj kozmetických produktoch (vlasové šampóny, kondicionéry) na podporu posilnenia vlasov.

Nedostatok vs. nadbytok zinku

Zinok je stopový prvok v ľudskom tele a je nevyhnutný pre mnoho biochemických procesov, vrátane rozmnožovania buniek, regulácie hladiny hormónov (pomáha regulovať mužský hormón DHT, ktorý je jednou z hlavných príčin vypadávania vlasov), syntézy bielkovín, napomáha vstrebávaniu iných živín a podobne.
Jeho nedostatok sa môže prejaviť problémami s pečeňou, trávením, neprimeranou hladinou cukru v krvi, nechutenstvom, poškodením motorických zručností a podobne.
Je dôležité poznamenať, že aj nedostatok vitamínov A a D sú významné príčiny nedostatku zinku.

Jedným z hlavných príznakov nedostatku zinku je strata vlasov. Rovnako ako nedostatok tak aj prebytok zinku prispieva k ich vypadávaniu.

Prečo je to tak? Aj keď je zinok dôležitým minerálom v našej strave (červené mäso, hydina, pečeň, pšeničné klíčky, tekvicové semienka, vaječné žĺtky, sójové produkty,...), je potrebné užívať ho s mierou. Vysoké hladiny zinku narúšajú vstrebávanie iných nevyhnutných minerálov, ako je horčík a železo a podporujú produkciu testosterónu. Vysoké hladiny testosterónu vedú k rednutiu vlasov a nakoniec k ich vypadávaniu.

Aj keď neexistuje žiadny spôsob, ako úplne zastaviť prirodzené vypadávanie vlasov môžeme aspoň zvrátiť ich abnormálnu stratu a stimulovať ich rast tým, že sa budeme držať vyššie uvedenými radami.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem len povedat, ze odkedy moj syn uziva rakytnikovy sirup, je zdravsi o 100%. Uzival niekolko vitaminovych pripravkov,ale nic nepomohlo. Mozem len odporucit vase pripravky a obchod.“

Jancichova Monika