Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Aký vplyv má koenzým Q10 na náš organizmus

Aký vplyv má koenzým Q10 na náš organizmus

Nepochybujeme, že o látke s názvom koenzým Q10 ste už zaručene počuli. Nájdeme ho v zložení mnohých produktov a niektoré značky ho dokonca komunikujú ako najdôležitejšiu zložku. Viete však, čo to vlastne koenzým Q10 je? Prečo ho naše telo potrebuje, a či vôbec? Uznávame, že je ťažké sa v tom zorientovať, a preto si Q10 a jeho vplyv na naše telo spolu predstavíme.

Mnoho ľudí po štyridsiatom veku života cíti výrazný úbytok energie, nemá toľko síl a aj tie doposiaľ bežné aktivity začínajú robiť problém. Práve v tomto období totiž zažíva koenzým Q10 v našom tele najväčší úbytok. V našom tele, konkrétne v našich bunkách, pôsobí od narodenia, avšak v istom momente začína jeho množstvo klesať, s čím prichádzajú aj už spomínané zdravotné komplikácie. Z toho nám už na prvý pohľad vyplýva, že koenzým Q10 je v našom tele nenahraditeľný a mali by sme sa snažiť o jeho dopĺňanie. Koenzým Q10 je látka podobná vitamínu, ktorá prispieva k správnemu energetickému fungovaniu každého orgánu a zabraňuje starnutiu buniek.

Nedostatok koenzýmu Q10 v našich bunkách môže spôsobiť niekoľko nepríjemnosti. Pre lepšiu predstavu si niekoľko z nich predstavíme. Veľmi častým javom je nedostatok energie, zlá koncentrácia, únava, oslabenie svalov, zlá imunita, z čoho ďalej vznikajú časté ochorenia a v neposlednom rade nepríjemné rýchlejšie starnutie orgánov aj pokožky. Práve v pleťových krémoch je koenzým Q10 veľmi častou zložkou. Je to preto, že napomáha regenerácii kožných buniek a redukuje vrásky, čím sa koža rýchlejšie obnovuje a zlepšuje. Veľmi dôležitá je aj potreba koenzýmu pre správnu činnosť srdca. Ak je jeho hladina dostatočná, môže zabrániť srdcovým ochoreniam, vysokému tlaku a infarktu. V súvislosti s Q10 môžeme hovoriť aj o aktuálnej jarnej únave. Práve vďaka svojmu pôsobeniu na tvorbu energie je veľmi dôležité ho pri takýchto pocitoch dopĺňať. Z tohto nám teda vyplýva ďalšia otázka a teda, ako doplniť koenzým Q10 do svojho tela?

Dobrou správou je, že Q10 sa nachádza aj v potravinách, ktoré bežne konzumujeme. Jeho množstvo je však príliš nízke na to, aby pokrylo potrebnú dennú dávku. Sú však potraviny, ktoré koenzýmu obsahujú viac, a tak v rámci jeho pravidelného dopĺňania ich taktiež môžeme zaradiť k jeho zdrojom. Vysoký obsah koenzýmu Q10 majú morské plody, obzvlášť losos alebo makrela. Ďalej môžeme spomenúť potraviny, ktoré sa v našom jedálničku objavujú častejšie a to vajíčka, mlieko a hovädzie mäso čiže bežné živočíšne produkty. K zdrojom rastlinného pôvodu patrí brokolica, špenát, kukurica či arašidy.

Ako sme si však už spomenuli, dosiahnuť denný príjem koenzýmu Q10 iba z bežných potravín je príliš náročné, ba až nemožné. Práve preto je potrebné doplnenie jeho množstvo vo forme výživového doplnku. Dnes je už na trhu široká ponuka výživových doplnkov s obsahom Q10. Najčastejšie sú to tablety, ktoré nájdeme aj s pridaním ďalších vitamínov. Ako sme si už povedali, u ľudí po štyridsiatke je jeho dopĺňanie veľmi dôležité, a tak je v takejto forme určený najmä im. Ďalšou alternatívou, najmä pre dámy v zrelom veku sú krémy s obsahom koenzýmu Q10, ktoré majú už spomínaný pozitívny vplyv na obnovu pokožky a zabraňujú jej starnutiu. V konečnom dôsledku však nezáleží na vašom veku, nakoľko je koenzým Q10 pre naše telo potrebný v každom období života a na prevenciu by sme teda nemali zabúdať. Najmä, ak túžime mať zdravé a šťastné telo plné energie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý den, zásilka přišla v pořádku, děkuji za rychlé vyřízení mé objednávky.“

Št. Koiš