Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Alergia

Alergia Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na nejakú látku, na ktorú by tak reagovať nemal, pretože nie je pre nás škodlivá. Medzi najznámejšie alergie patrí senná nádcha, alergia na lepok, alergia na mlieko, alergia na zvieraciu srsť, na lieky... Medzi prejavy alergie patrí kýchanie, svrbenie, upchaný nos, ale aj vyrážka, opuch viečok, slzenie očí. Alergiu „objavili“ dvaja lekári, ktorí ju aj pomenovali už v roku 1906. Slovo alergia vzniklo z gréckeho allos, a teda zmenený stav a ergon - reakcia, práca. Ale vráťme sa k alergii ako chorobe.

Alergén
Alergén je látka, ktorá vyvoláva neprimeranú reakciu imunitného systému. K alergénom patrí napríklad peľ tráv, stromov či burín, roztoče v domácnosti, plesne, sliny, ale i srsť zvierať, lieky a ,samozrejme, potraviny. Medzi najčastejšie potravinové alergény radíme arašidy, kravské mlieko či pšenicu. Mnoho ľudí je však alergických aj na citrusy či alkohol. Alergény sa rozlišujú podľa toho, kde sa „stretnú“ s telom. Poznáme teda vzdušné alergény, ktoré vdýchneme, kontaktné alergény, ktoré spôsobujú kožné problémy a potravinové alergény, ktoré rozhodia tráviaci trakt. Je pravda, že alergia sa často prejaví tam, kde sa alergén skontaktuje s telo, ale neplatí to vždy. Niekedy dokonca zareaguje orgán, ktorý je ďaleko od miesta kontaktu s alergénom.
Avšak pokiaľ sa vaše telo stretne s alergénom, nemusí okamžite nastať alergická reakcia. Obdobie, kedy sa imunitný systém pripravuje zaútočiť na alergén sa nazýva senzibilizácia. Telo sa už s alergénom stretlo, ale keby sa to zopakovalo, alebo by bol tento stret dlhší, imunitný systém zaútočí. Senzibilizácia môže trvať aj niekoľko dní či mesiacov.

Prejavy alergie
Ako sme už spomínali, k prejavom alergie patrí zdurenie nosnej sliznice, svrbenie a začervenanie očí, zúženie priedušnice, dýchavičnosť, bolesť uší, ekzém, vyrážka, svrbenie kože i bolesť hlavy. Asi najťažším prejavom alergie je anafilaxia. Pojem anafilaktický šok ste už asi počuli v súvislosti s poštípaní hmyzom, ale prísť môže aj po podaní lieku či jedla a nastáva prakticky okamžite. Anafilaxia je búrlivý prejav imunitného systému, či skôr celého organizmu. Príznačná je kožná reakcia či sťažené dýchanie, zúženie priedušiek, opuch, zníženie krvného tlaku a skončiť môže aj smrťou.

Alergie
K slabšej alergii patrí už spomínaná senná nádcha. Spôsobuje ju peľ so stromov či rastlín, prach i roztoče. Ďalšou veľmi známou a rozšírenou alergiu je atopický ekzém. Ak majú atopický ekzém rodičia, je veľmi pravdepodobné, že ho zdedia aj deti. Ak má jeden z rodičov alergiu, je pravdepodobné na 30 percent, že ho zdedí aj dieťa. Ak majú obaja rodičia alergiu, je to pravdepodobné až na 60 percent.

Boj s alergiou
Nemyslite si, že mať alergiu je „koniec sveta“. Bojovať sa s ňou dá mnohými spôsobmi. My vám ponúkame hneď niekoľko produktov. Pomôžu vám pri kontaktných alergiách, bodnutí hmyzom, poskytnú úľavu pri svrbení, začervenaní, ale aj pri atopickom ekzéme, zmiernia už prvé príznaky alergie na peľ, prach, plesne, ale aj výtrusy z húb.

Opäť však pripomíname, že pri alergii je výborné prečistiť, detoxikovať si organizmus aspoň dvakrát do roka. Detoxikácia pomáha pri atopickom ekzéme, ale aj pri alergiách z potravín.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie mojej objednávky a za bonusové darčeky. Potešili :)“

Renáta Bartková