Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Alergia na mlieko verzus laktózová intolerancia

Alergia na mlieko verzus laktózová intolerancia

Počuli ste už o týchto pojmoch? O alergii na mlieko a laktózovej intolerancii? Že s narastajúcim vekom organizmus stráca schopnosť trávenia laktózy? Je to pravda? Tieto pojmy sa zamieňajú a ľudia mnohokrát nevedia, aký je medzi nimi rozdiel, ako sa prejavujú a ako s nimi bojovať. V každom prípade reaguje organizmus na inú látku, ktorá je zložkou mlieka a s ňou sa nevie vysporiadať. Preto musíme hľadať spôsoby ako zabojovať s týmito problémami a zlepšiť si kvalitu života a taktiež nášho jedálnička. Poďme sa spoločne pozrieť na tieto nepríjemné stavy a zistime, aký je medzi nimi rozdiel.

Pojmy

Alergiu na mlieko si v žiadnom prípade nesmieme zamieňať s pojmom intolerancia na laktózu, pretože v podstate ide o dve rôzne neznášanlivosti organizmu. Odborne nazývané nežiaduce potravinové reakcie. Alergia na mlieko spočíva v tom, že organizmus reaguje na bielkovinu, ktorá sa najčastejšie nachádza v kravskom mlieku, ale rovnako v ovčom alebo kozom mlieku. Táto reakcia na bielkovinu obsiahnutú v mlieku je hypersenzitívna. Avšak laktózová intolerancia je čosi iné. Je to vlastne neznášanlivosť organizmu k mliečnemu cukru. Tento mliečny cukor sa nazýva laktóza. V organizme je v tomto prípade znížená aktivita enzýmu - laktázy, a preto dochádza k intolerancii.

Alergia na mlieko

V prípade alergie na mlieko, môžeme ju definovať ako nežiaducu reakciu organizmu na alergén, v tomto prípade na bielkovinu v mlieku. Príznaky tejto poruchy môžu byť respiračné, kožné alebo sa prejavujú ako problémy v tráviacom trakte napríklad nadúvaním alebo bolesťami brucha. Najčastejšie sa alergia na mlieko vyskytuje u dojčiat a vekom jej výskyt postupne klesá. Diagnostikovať ju môžeme pomocou príznakov alebo imunologického vyšetrenia, ktoré vykoná náš lekár. Liečbou je jediná cesta a to je eliminácia akýchkoľvek mliečnych výrobkov a aj ostatných potravín, ktoré túto mliečnu bielkovinu obsahujú, pretože konzumácia mlieka v prípade tejto poruchy je veľmi nebezpečná.

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia je vlastne poruchou trávenia z dôvodu nedostatku enzýmu laktázy. Príznaky môžeme pociťovať hlavne v tráviacom trakte, to znamená, že dotyčný môže trpieť bolesťami brucha, nadúvaním, hnačkami a podobnými príznakmi a výskyt tejto intolerancie sa vyskytuje hlavne u dospelých jedincov na rozdiel od alergie na mlieko. Je dokázané, že každý šiesty človek trpí laktózovou intoleranciou a vekom tento počet narastá. Poruchu môžeme diagnostikovať na základe testu, ktorý sa nazýva laktózovo-tolerančný test. V prípade liečby musíme eliminovať laktózu a mliečne výrobky konzumovať v závislosti od tolerancie nášho organizmu, ktorú určíme už spomínaným laktózovo-tolerančným testom.

Nahrádzanie mlieka

V súvislosti s týmito poruchami je na prvom mieste určiť si potraviny, ktoré konzumovať môžeme, a ktoré naopak nesmieme. Každý jedinec už na základe svojich skúseností vie, ktoré potraviny môže, a ktoré sú preňho nebezpečné. V niektorých prípadoch už malé množstvo mlieka spôsobuje opuchy pier a nepríjemné pocity v bruchu. V prípade mlieka, je najlepšie úplne ho vylúčiť alebo konzumovať na základe určenia tolerancie, ako som už spomínala. V súčasnosti máme na pultoch napríklad aj sójové mlieko, ale je lepšie konzumovať ho občas, nie pravidelne a postaviť ho na prvé miesto. Aj naša spoločnosť BioCare ponúka napríklad skvelé sójové mlieko Soja milk alebo nápoje Bio provamel, ktoré sú vyrobené zo sóje a ryže s rôznymi príchuťami. Najlepšou alternatívou je spolu s konzumáciou sójových nápojov aj konzumácia zeleniny, ktorá obsahuje veľa vápnika. Napríklad brokolica, špenát alebo aj mak.
Verím, že tento článok vám objasnil rozdiel medzi alergiou na mlieko a laktózovou intoleranciou a uvedomili ste si, ako s týmito problémami treba bojovať. Možno aj vás trápia podobné príznaky a budete vedieť, s akým podozrením sa treba obrátiť na svojho lekára. Je skvelé, že v súčasnosti si môžeme zadovážiť rôzne druhy potravín, ktoré nám perfektne nahradia kravské mlieko a môžeme aj napriek takejto poruche kvalitne žiť a zdravo sa stravovať.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za super rýchle doručenie mojej objednávky, aj za priložený darček. Vždy som s vaším obchodom veľmi spokojná.“

Katarína Meskova