Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ananás

Ananás

Mnohí z nás ho milujú, mnohí nenávidia, a predsa má miesto v našom jedálničku. Je neodmysliteľnou súčasťou vianočnej ovocnej ponuky. Je správne konzumovať tento druh ovocia, pretože obsahuje úžasné látky a dokáže nám perfektne pomôcť pri rôznych problémoch. Ak vás zaujímajú jeho účinky, čítajte ďalej.

Kde rastie

Ananásový plod je druh ovocia, ktoré rastie na strome zvanom Ananás pestovaný - Ananas comosus. Patrí do čeľade broméliovité - bromeliaceae. Táto rastlina pochádza z Južnej Ameriky. Rastie hlavne v oblasti vlhkých trópov, pretože tam sú pre túto rastlinu najlepšie podmienky. Výška rastliny sa pohybuje okolo jedného metra. Na rastline vyrastajú veľké plody, ktoré vo svojom vnútri obsahujú úžasne chutnú a šťavnatú dužinu. Na povrchu tejto dužiny je koža, ktorú vystihujú pravidelné tvary, a tie predstavujú jednotlivé malé plody spojené do jedného celku. Na vrchole plodu sú pevné listy, ktorých veľké množstvo vyrastá do výšky. Tieto listy môžu mať niekedy aj zúbkový okraj. Sú tmavo-zelenej farby a dorastajú do výšky okolo 100 centimetrov. Široké môžu byť približne 5 centimetrov.

Nebojte sa konzumácie ananásov

Ananásové plody sú pre obyvateľov našej republiky spestrením, pretože ananás si vypestujú len tí najzanietenejší pestovatelia. Plod tejto rastliny má neuveriteľné účinky. Obsahuje látky ako sú napríklad vitamíny B, C a E, betakarotén, draslík, zinok, horčík, vápnik, železo, fosfor, mangán, sodík, kyselinu ferulovú a listovú, rastlinné steroly, rozpustnú vlákninu. Toto ovocie nám pomáha v rôznych oblastiach, vďaka veľkému obsahu vitamínov nám pomáha dopĺňať ich zásobu, pomáha nám znižovať hladinu cholesterolu, rovnako znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, podporuje trávenie a správnu funkciu tráviaceho traktu, má protizápalové účinky, taktiež zmierňuje opuch tkanív v organizme, detoxikuje telo a znižuje zrážanlivosť krvi a krvný tlak. Ananás sa odporúča konzumovať aj v prípade ľudí, ktorí trpia depresiami, pretože je to overený prostriedok na zlepšenie nálady. A tiež sú overené jeho pozitívne účinky pri procese chudnutia.

Ako ho pestovať

Rastlina ananásu sa dá vypestovať z plodu alebo si ju môže človek zakúpiť už ako hotovú rastlinu. Najdôležitejšie je vedieť, ktorú časť rastliny potrebujeme na domáce pestovanie použiť. Je to listová ružica, ktorú aj s vrstvou kôry odrežeme a niekoľko dní necháme zasychať. Následne potrebujeme práškový stimulátor rastu, do ktorého už zasušenú ružicu namočíme. Pripravíme si zeminu, ktorej nevyhnutnou súčasťou je agroperlit a rašelina a ružicu môžeme zasadiť. Zemina musí siahať približne 1,5 centimetra pod listy. Keď máme takto posadenú rastlinu, substrát polejeme a rastlinu zakryjeme igelitom, do ktorého si urobíme malé dierky. Rastlina musí byť v tejto dobe po zasadení udržiavaná v prostredí s teplotou približne 25°C. Keď vidíme, že v strede ružice vyrastajú nové listy, igelit môžeme odstrániť.
Ananás je skvelá rastlina. Ľudia ju poznajú už od dávna a sú spokojní s jej účinkami. Dajte si ananás, keď máte chuť na osviežujúce ovocie plné zdravej šťavy alebo ak sa vám niečo nedarí a potrebujete si vyrobiť dobrú náladu. Verím, že ananás nebude chýbať ani na vašom sviatočnom stole a budete ním dopĺňať vitamíny a prospešné látky a nezabudnite, listovú ružicu nevyhoďte, ale posaďte si z nej novú rastlinku, ktorá vám bude robiť radosť celý nasledujúci rok.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Mam pochybnosti vzdy ked kupujem cez internet, ale s vasim obchodom som bola spokojna a nakupim aj nabuduce.“

L. Melicherikova