Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Avokádo

Avokádo

Avokádo sa dostáva do popredia v oblasti zdravej výživy a mnohí ľudia ho práve v poslednom období začali veľmi obľubovať. A to nielen vďaka exotike, ktorú so sebou avokádo prináša, taktiež vďaka jeho úžasnému zloženiu a účinkom na náš organizmus. Mnohí ľudia si avokádo mýlia so zeleninou práve vďaka jeho zaujímavej chuti. Avšak je to zdravé tropické ovocie. Obsahuje veľa kvalitných mastných kyselín, a preto ho vedci skúmajú a odborníci ho odporúčajú konzumovať čo najviac. Veľmi obľúbené je avokádo v rozmixovanej forme či už ako nátierka, pasta alebo omáčka k rôznym druhom slaných pochutín. Okrem toho si ho v podobe tenkých plátkov môžete naukladať na čerstvo upečenú hrianku a zdravé raňajky máte hotové. Taktiež môžeme avokádo nakrájané na drobné kúsky použiť do rôznych druhov šalátov, či už ovocných alebo zeleninových alebo samotný vykôstkovaný plod plníme rôznymi druhmi plniek. Čo si z neho vytvoríte je len na vás, avšak nezabúdajte na jeho pravidelnú konzumáciu, pretože jeho účinky sú skvelé. Poďme sa spolu pozrieť na jeho zloženie a samotné účinky, ktoré nám ponúka.

Pôvod avokáda

Ako som už spomínala, avokádo je tropickým ovocím, ktoré obsahuje obrovské množstvo zdravých mastných kyselín. Má hmotnosť približne 300 gramov a jeho maslovitá dužina je skvelou náhradou nezdravých mastných pokrmov. Okrem toho nám poskytuje zvláštny druh cukru, ktorý unaveným ľuďom dodáva energiu a ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť, v tomto procese pomáha. Avokádo pochádza zo Strednej Ameriky. V súčasnosti sa už jeho pestovanie rozšírilo aj do iných oblastí. Nájdeme ho na plantážach teplých a horúcich oblastí Brazílie, Izraela, Mexika, južných štátov USA, Afriky, Grécka alebo aj Španielska.

Zloženie

Avokádo je veľmi zaujímavé svojim obsahom zdravých tukov. Tieto tuky tvoria 10 až 15 percent jeho zloženia. Tri štvrtiny tohto zloženia patria polynenasýteným mastným kyselinám. Takže v prípade, že potrebujete zo stravy odstrániť všetky živočíšne tuky, avokádo je pre vás úžasnou náhradou. Avokádo obsahuje špeciálny druh sacharidu. Nazýva sa manoheptulóza. Vďaka jeho konzumácii sa hladina cukru v krvi nezvyšuje, ale naopak, znižuje. Tým pádom sa zlepšuje zásobenie nervových a mozgových buniek, vďaka čomu sme svieži, vitálni a duševne výkonní. Okrem toho avokádový olej obsahuje vyvážené zloženie bielkovín, vitamínov a taktiež minerálnych látok, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné. Z vitamínov je v ňom najviac zastúpený vitamín B6. Jeho zvýšenú potrebu majú najmä ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo mäsa. Najviac je v ňom lecitínu, ktorý blahodarne pôsobí na nervy, a medi, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek.

Oblasti, v ktorých pomáha

Avokádo je vďaka svojmu zloženiu skutočne skvelou náhradou za rôzne nezdravé a mastné pokrmy. Jeho účinky sú rozmanité:

  • Pomáha pri chudnutí
  • Ovplyvňuje našu duševnú činnosť
  • Vďaka nemu sme vitálni a svieži
  • Ovplyvňuje menštruačné ťažkosti
  • Pomáha pri trávení
  • Ovplyvňuje spracovávanie bielkovín
  • Podporuje tvorbu červených krviniek
  • Je skvelým zdrojom bielkovín

Avokádová nátierka

Prinášam vám aj skvelý recept na prípravu avokádovej nátierky. Na prípravu budeme potrebovať 1 avokádo, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie. Avokádovú dužinu vydlabeme, roztlačíme vidličkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ochutíme soľou a čiernym korením. V prípade, že chceme jemnejšiu konzistenciu, môžeme nátierku rozmixovať mixérom. Hotovú nátierku podávame s bagetkou alebo hriankou. Dobrú chuť.

Verím, že môj článok vás inšpiroval a že si podľa vloženého receptu pripravíte chutnú nátierku. Objavovanie nových druhov ovocia a zeleniny je pre náš organizmus skutočne prospešné. A avokádo je naozaj klenotom medzi zdraviu prospešnými potravinami. Naučte sa preto si ho pripravovať na množstvo spôsobov a dovoľte, aby si ho obľúbila celá vaša rodina. Zdravie je dôležité a je výsledkom toho, čo konzumujeme každý deň.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ste spoľahlivý, rýchly internetový obchod. Vôbec nemám obavu nakupovať. Ďakujem“

Rimma