Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Banány

Banány

Sladká dobrota, ktorú si zo širokého spektra ovocia a zeleniny vyberie väčšina z nás. Tieto plody sú skvelým pomocníkom pre mamičky, ktoré potrebujú rýchlo zasýtiť svoje dieťa alebo aj pre vyčerpaných ľudí, ktorí počas práce potrebujú siahnuť po dobrote, ktorá neuškodí, zasýti a dodá energiu. Banány sú tiež veľmi obľúbené vo svete kulturistiky a fitnes a patria do jedálnička každého človeka, ktorý sa naplno venuje športu. Tieto sladké plody pochádzajú z Ďalekého východu. Vzhľadom na to, že banány dokážu rásť kdekoľvek, kde je dostatočne teplo, postupne sa rozšírili do všetkých teplých oblastí nášho sveta. Na našich pultoch máme len niekoľko odrôd banánov, avšak v krajinách, kde sa venujú ich pestovaniu naplno by sme našli množstvo iných odrôd, ktoré sú väčšie či menšie a chuťovo podobné citrónu alebo pomaranču, so zelenou alebo červenou šupkou. Môžeme byť vďační aspoň za to, že ich na pultoch máme každý deň a môžeme si vďaka nim dopriať sladkú chvíľku počas vyčerpávajúceho dňa. Pozrime sa bližšie na účinky banánov.

Banánovník

Banánovník rastie jeden a pol roka a po ubehnutí tejto doby sa na ňom urodí približne dvesto plodov. Banány sa zbierajú ešte keď sú nezrelé a v priestoroch lodí, ktorými sa prepravujú do iných krajín, postupne dozrievajú. Keď sú úplne dozreté, dostávajú sa na pulty obchodov a do našich domácností. Vo všeobecnosti sa odporúča kupovať menšie banány s tenšou šupkou, pretože pri väčších plodoch je väčšia pravdepodobnosť toho, že boli postrekované rôznymi nezdravými látkami. Menšie plody nájdeme skôr v obchodoch so zdravou výživou. Sú možno drahšie, ale stojí to za to, jesť kvalitu. Pri spracovaní je potrebné po ošúpaní banán hneď skonzumovať, pretože začne rýchlo hnednúť a látky v ňom obsiahnuté sa začnú rozkladať. Môžeme ich použiť na prípravu dezertov, krémov, mixovaných nápojov, kokteilov alebo ovocných šalátov a množstvo iných chutných pokrmov.

Zloženie

Vzhľadom na vysoký obsah sacharidov vie banán veľmi dobre zasýtiť. Banány obsahujú napríklad veľké množstvo draslíka, ktorý v rámci látkovej premeny tvorí protiváhu sodíku. Sodík a draslík spoločne zásobujú dôležitými živinami všetky naše bunky v organizme. V prípade, že máme draslíka nedostatok, a na druhej strane prevahu sodíka, pociťujeme únavu, malátnosť, nervozitu, bolesti svalov, tráviace ťažkosti, problémy so srdcom a množstvo iných nepríjemností. Z vitamínov obsahujú banány napríklad vitamín A, vitamín C a vitamíny zo skupiny B-komplexu.

Pomoc

Banány nám pomáhajú ako prevencia v týchto oblastiach:

  • Ovplyvňujú krvný tlak
  • Odvodňujú organizmus
  • Pomáhajú pri chudnutí
  • Prečisťujú organizmus
  • Hojivo pôsobia na sliznicu žalúdka
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Posilňujú imunitu
  • Podporujú správny spánok
  • Upokojujú nervy
V prípade, že hľadáte aj iné alternatívy a spôsoby ako si dodať látky obsiahnuté v banánoch, naša stránka vám ponúka veľa možností. Môžete si vybrať napríklad banánové plátky Bio, proteínové tyčinky, zdravé cereálne produkty, ovocné pyré alebo koncentrované vitamíny získané z rôznych druhov ovocia a zeleniny vo forme tabliet. Je na vás, čo zvolíte.

Banány sú skutočne zdravým ovocím. A okrem toho sa od ostatných druhov ovocia líšia svojou chuťou a zaujímavou konzistenciou. V prípade, že ste ich doteraz nekonzumovali, vymyslite si formu, akou ich budete pripravovať alebo sa naučte ich konzumovať ako maškrtu na desiatu alebo olovrant. Rovnako sú skvelé ako zdroj energie pri športovaní.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“

M. Pešková